29. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür Ve Turizm Festivali

Festival kapsamında 'Spor uygarlığının neresindeyiz? Spor endüstrisinin boyutları' konulu panel düzenlendi Eski TFF MHK Başkanı Mustafa Çulcu:'VAR odasında bulunan hakemlerin duygularından arınmış, objektif ve cesaretli olmaları gerekir. VAR'ın başarısı için saygı, teknolojik destek ve video başındaki hakemlerin deneyimi gereklidir. Yoksa başarı gelmez. Hatalar ve tartışmalar bitmez'

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, 29. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında, "Spor uygarlığının neresindeyiz? Spor endüstrisinin boyutları" konulu panel düzenlendi.

Belediye nikah salonunda, gazeteci-yazar Önder Balıkçı'nın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşan eski Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Mustafa Çulcu, Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemi hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Çulcu, VAR sistemine saygı duyulması gerektiğini belirterek, "Eğer bu sistemin birinci önceliğine saygıyı koyabilirsek o zaman hakem kararlarını konuşmaktan uzaklaşırız. Ancak bugüne kadar ülkemizde yapılan uygulamanın bu saygıyı gösterdiğini söyleyemeyiz. Bu sistem, Avrupa Şampiyonası'nda 33 kamera açısından uygulandı. Yüzde 99,3 oranında başarı elde edildi." diye konuştu.

Türkiye'de ise 2 milyon avro harcanarak muhteşem bir VAR odası hazırlandığını kaydeden Çulcu, şunları ifade etti:

"Ancak bu odada görev yapan hakemlerin çok iyi eğitim aldıkları söylenemez. Maçlar ise şu ana kadar sadece 12 kamera açısıyla izlendi. Biz, bu sistemle yıl sonunda yüzde 85'lik başarı elde etsek bile iyidir. VAR odasında bulunan hakemlerin duygularından arınmış, objektif ve cesaretli olmaları gerekir. VAR'ın başarısı için saygı, teknolojik destek ve video başındaki hakemlerin deneyimi gereklidir. Yoksa başarı gelmez. Hatalar ve tartışmalar bitmez."

Panelde gazeteci-yazar Ahmet Çakır, Sefer Levent ve Osman Babucci de konuşma yaptı.

Kaynak: AA