Türk futbolunda 'TL' dönemi için kritik toplantı

Dövizle yapılan sözleşmelerin otuz gün içinde TL’ye çevrilmesine ilişkin kararname ile ilgili olarak kulüpler kritik bir toplantı gerçekleştirecek. 26 Eylül'de İstanbul'da yapılması beklenen toplantıda sporcu sözleşmelerinin TL'ye çevrilmesi konusu konuşulacak.

Süper Lig kulüpleri 26 Eylül'de İstanbul'da toplanıyor. Toplantının sebebi ise dövizle yapılan futbolcu sözleşmelerinin TL'ye çevrilmesi. Buna göre 18 kulübün yetkilileri de İstanbul'daki toplantıda kararnameye göre değerlendirmelerini yapıp toplu bir açıklama yayınlayacak.

Kararname ile ilgili olarak Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, yaptığı açıklamada 'Mevzuatta 'Türkiye'de yerleşik' ifadesi yer alıyor. Futbolcularımız da bu tanıma giriyor. 30 gün içinde dövizle yapılan anlaşmaların liraya dönmesi emrediliyor. Futbolcuları kapsadığını düşünüyorum ama mevzuatla ilgili uzman arkadaşlarımın incelemesinden sonra konuşmamız daha doğru olur. İlk okuyuşta 'Türkiye'de yerleşik' dendiği zaman Türk futbolcuları kapsıyor, yabancı futbolcuları kapsamıyor' diye konuştu.

Türk futbolunda 'TL' dönemi için kritik toplantı

Kayserispor Başkanı Erol Bedir ise yaptığı açıklamada kararnamede yer alan 'yerleşik' ifadesini genişleterek 'Yabancı da olsa bu kararnamenin içinde değerlendirilir çünkü 6 ay oturanlar yerleşik sayılıyor. Bunda yabancı yerli ayrımı yapılmayacaktır yoksa haksızlık olur' ifadelerini kullandı.
Kararname ne diyor?

Türkiye'de yerleşik kişilerin, ilgili Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacak. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde, daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden tespit edilecek.