Namık Ekin'den Yeni Rekor Denemesi

Guinness rekor denemesi için havuza giren emekli SAT Komandosu Namık Ekin, 24 saat su altından çıkmadan toplamda 273 ton ağırlığı kaldırmaya çalışacak.

Bugüne kadar 17 Guinness Dünya Rekoru'na imza atan emekli SAT Komandosu Namık Ekin, bu kez 24 saat su altında kalarak 273 ton ağırlığı kaldırmaya çalışacak.

Caddebostan Türk Balık Adamlar Kulübü'nde gerçekleştirilecek rekor denemesi öncesi konuşan Ekin, İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Türk Balık Adamlar Kulübü'ne teşekkür ederek, rekor denemesinin bilimsel çalışmalara katkıda bulunacağı için mutlu olduğunu söyledi.

Bu denemenin dünyada ilk defa yapılacağını, bunun kendisi için zor olmayacağını belirten Ekin, "İmkansız sadece bir kelimedir." dedi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Kubilay Çimen de rekor denemesinin asıl amacının Ekin'in örnek kimliği ile öğrencilere önderlik etmesi olduğunu dile getirdi.

Rekor denemesi hazırlıklarının dört ay önce özel diyet programıyla başladığını ifade eden Çimen, "Yarın hocamızın DNA ölçümleri yapılacak. Namık Ekin hocamızın kan değerlerini aldık. Dün ve bugün aldığımız kan değerlerini yarın sudan çıktıktan sonra alacağımız değerleriyle karşılaştıracağız. Amacımız ortaya çıkan değişiklikleri makaleler yoluyla literatüre kazandırmak." diye konuştu.

Konuşmaların ardından alkışlar ve tezahüratlarla havuza atlayan Ekin, rekor denemesini yarın saat 14.35'e kadar devam ettirmeye çalışacak.

Ekin'i su altında ve yukarıda altı kişilik Guinness ekibi beklerken tam teşekküllü sağlık ve güvenlik ekibi de kulüpte hazır bulunuyor.

Rekor denemesi, 24 saat su altında ağır anaerobik efor harcayacak olan 75 yaşındaki bir denek üzerinde yapılacak ilk sportif araştırma özelliğini de taşıyor. Su altındaki rekor denemesi için mayo ile su altına inen Ekin, akşam hipotermi başladığında dalgıç kıyafeti giyecek.

- İhtiyaçlarını su altında karşılayacak

Rekortmenin beslenme programı, denemeden 4 ay öncesi, deneme aşaması anı ve denemeden 1 hafta sonrası olmak üzere İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Haluk Saçaklı tarafından planlandı.

Rekor hazırlık haftasında Ekin, karadaki bir tazyik odasında 5 gün ve günde 2 saat basınç altında oksijen soluyarak, su altında oksijen solumaya alıştırıldı. Sıvı tüketimini ve tüm katı beslenmesini sıvı sporcu gıdaları şeklinde su altında yapacak olan Ekin, bir gün boyunca su üstüne çıkmayacak. Ekin'in 24 saat her türlü kontrolü su altına yapılacak. Rekorun son dört saatlik kaldırış bölümünde sporcunun, her yarım saatte oksijen soluyarak çabuk toparlanması sağlanacak.

Namık Ekin'e, hedefi başarıyla tamamlaması halinde, rekor denemesi sonunda Guinness Belgesi takdim edilecek.

Kaynak: AA