'Transferlerimiz Olacak, Önceliğimiz Ofansif Orta Saha'

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Fabri’nin kendisi gitmek istediği için gittiğini söyleyerek, Bursaspor’un kalecisi Harun’un gündemlerinde olmadığını ifade etti. Orman, son olarak ofansif bir orta saha oyuncusu transfer edeceklerini söyledi.

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Vodafone Park düzenlenen yeni transferlerin imza törenin ardından basın mensuplarının soruları yanıtladı. Son günlerdeki futbol ortamıyla ilgili konuşan Orman, “Hayatı bir tek Beşiktaşlılar’la yaşamıyoruz. Bütün arkadaşlarımız, yeğenlerimiz, herkes Beşiktaşlı değil. Beşiktaş bir kulüp ve bizim gönlümüz Beşiktaş’tan yana. Ama biz Fenerbahçeli, Galatasaraylı, Trabzonsporlular ile düşman değiliz. Benim hayattaki en yakın arkadaşlarım başka takımlı. Kendileriyle her türlü sırlarımızı paylaşıp hayatı beraber yaşıyoruz. Spor konusunda, gerginlikten beslenenler var, bir de icraatla beslenenler var. Ben hangi çizgideysem, o çizgideyim. Son 2, 3 senedir Başakşehir kulübüyle rekabet içindeyiz. Ama ne hocasıyla hocamız, ne yönetimiyle yönetimimiz bir ters diyalog içinde olmadı. Geçen sene Galatasaray şampiyon oldu ve kendileriyle de ne bir atışmamız ne de başka bir şey olmadı. Bunu biz oluşturmuyoruz. Futbolda bir pozitif hava oluştu ve bunu da açıkçası Ali Bey’e borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Böyle bir nezaketle muhatap olduğumuz için çok mutluyuz. Kulüpler Birliği’nde de böyle bir hava var. Aynı şey için mücadele ediyoruz ama sahada tabii ki rakibiz. Ama bizim yaptığımız sahadaki maç değil. Biz her taraftar gibi maç izliyoruz. Bunun için de böyle bir ortamın oluşmasına Fenerbahçe Kulübü çok büyük destek verdi. Hiçbir ego elde etmeden, bizimle ilgili kamuoyu önünde bizimle ilgili çok güzel cümleler kullandı. Fenerbahçe’den böyle bir adım gördüğümüz için çok mutluyuz. Kulüpler Birliği Başkanı ve spor adamı olarak kendisine teşekkür ettim” diye konuştu.



“KUR FARKININ ETKİSİ BÜYÜK OLDU”

Kulüplerin kur farkından etkilendiğini belirten Orman, “Geçen seneden bu zamana kadar neredeyse 2 TL’lik kur arttı. Beşiktaş’ın 70 milyon Euro’luk bir maliyeti olduğunu düşünürsek, bu kur farkıyla maliyet 140 milyon TL artıyor. Ama bu gerçekle hep beraber mücadele etmek gerekiyor. Farkındaysanız hiçbir kulüp hava atma peşinde değil. Herkes durumun farkında. Ben haziran ayının başında bunu söyledim. ’Hayatın gerçekleri var ve daralacağız’ demiştim. O zaman herkes tepki göstermeye başlamışken şu anda hepimiz aynı yerde buluşmuş noktadayız. Her kulüp kendi bütçesinden sorumlu. Biz genel kurula bütçemizi verdik. Her kulüp, kendi bütçesi içinde nasıl hareket edecek, bunu göreceğiz” dedi.



“FABRI GİTMEK İSTEDİĞİ İÇİN GİTTİ. BİZ SATMAK İSTEDİĞİMİZ İÇİN GİTMEDİ”

Futbolcuların hangi ülkelere satıldığının çok önemli olduğunu söyleyen Fikret Orman, “Futbolcu satışından daha önemlisi futbolcuların nereye satıldığıdır. Avrupa’nın hemen hemen her ülkesine futbolcular satıyoruz. Eski rota, Avrupa’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Katar’a şeklindeydi. Şimdi ise bize gelen oyuncular Avrupa’ya gidiyor. Beşiktaş bir vitrin kulübüdür ve oyuncuların hepsi vitrinde oluyor. Böylece değerleri artıyor ve gidebiliyorlar. Biz hiçbir oyuncuyu satmak için almıyoruz. Bizim başarı kriterimiz şampiyon olmaktır. Biz Beşiktaş’ta şu kadar kar ettiğimiz zaman taraftarlarımızı gururlandırmıyoruz. Biz şampiyon olduğumuz zaman taraftarımızı gururlandırıyoruz. Ama dönem dönem oyuncularımıza alıcı çıkıyor ve gitmek istiyorlar. Bazı oyuncularımıza da git diyoruz ama teklif olmadığı için gitmiyor. Bazı oyuncular da gitmek istiyor. Fabri gitmeden önce kendisi açıkladı.

Hayalinin Premier Lig olduğunu söyledi.

Biz git demedik ki kendisine. Aynı şey Cenk Tosun için de geçerli. Premier Lig’de oynamayı çok istedi ve biz de kendisine yardımcı olduk. Beşiktaş’ı yöneten Beşiktaş yönetim kuruludur. Basın ise Beşiktaş’ı yönetme makamı değildir. Taraftar da transfer makamı değildir. Bakıyorum sosyal medyada bir oyuncu satılınca herkesin elinde bir hesap makinesi. Bu oynayan isimler, makine değil. Taraftarın işi kulübünü desteklemek ki, Beşiktaş taraftarı bu konuda muhteşem. Basının işi de bizi yönetmek değil. Bakıyorum Vida oraya gitti, Quaresma buraya gitti. Biz 3 oyuncu sattık. Tosic, Çin’dan inanılmaz bir kontrat aldı. Biz de yardımcı olduk. Mitrovic’i çok büyük umutlarla aldık. Kullanamadık. Şimdi aldığımız fiyata satınca niye sattık denildi. Son olarak da Fabri. 1 sene sözleşmesi kalmıştı. Beşiktaş’a da çok iyi hizmetleri oldu. Pepe Beşiktaş’tan ayrılmak isterse biz yardımcı oluruz. Biz Pepe’yi 1 sene oynasın ve sonrasında satalım diye almadık. Beşiktaş’ta futbol kariyerini noktalasın diye aldık. Biz kendisinden çok mutluyuz. Bir oyuncu, başka yerde kontrat buluyorsa ve gitmek isterse, oturup konuşuruz” açıklamasını yaptı.

“AVRUPA’DA KAZANMAYA ALIŞTIK”

Beşiktaş’ın kadrosunun kurulduğu sırada döviz kurunun daha düşük olduğunu söyleyen Orman, “Beşiktaş’ın kadrosu kurulurken, geçen sene yaptığımız hamleler, Beşiktaş şampiyon olduktan sonra Euro kuru 3.80 civarıyken kurulmuş bir kadrodur. Ancak geçen sene şampiyonluk yaşayamadık. Şu anda Şampiyonlar Ligi gelirimiz yok ve kur farkı var. Ama unutulmaması gereken nokta, bu takım stadı olmadan oynadı, stat geliri olmadan oynadı, çok borcu varken oynadı ve şampiyon oldu. Takım olarak Avrupa’da kazanmaya alışmış bir takımız. Bunun çok önemli olduğunu biliyorum. Bu bir ekip işi. Bugün kulübün en yüksek makamını temsilen ben buradayım ama birçok arkadaşım kulübün çıkarları için çok katkı sağlıyor. Benimle alakalı bir durum değil transfer başarılar. Bunun bir de ekip tarafı var. Şenol Güneş ve ekibi var. Biz imzayı atıyoruz ve hocamıza teslim ediyoruz. Futbolcuların kişisel gelişiminde hocamızın büyük katkısı var. Son 3 senede çok stoper sattık. Buna ekip olarak bakmak gerekiyor. Biraz da şans” ifadelerini kullandı.

“HARUN HAMLESİ GÜNDEMİMİZDE DEĞİL”

Bursaspor kalecisi Harun Tekin’in şu anda transferinin çok mümkün olmadığını söyleyen Fikret Orman, “Harun’la ilgili çok fazla alıcı konumda değiliz. Duyduğum kadarıyla Galatasaray ilgilenmişti. Bizim öyle araya girelim de fiyat artıralım gibi bir durumumuz olmadı. Ali Ay Başkan da bizim abimiz gibidir ve sohbet ederken konu Harun’a geldi. Bizim için şu anda Harun hamlesi görünmüyor. İlgilendiğimiz oyuncular var ama şu anda oyuncu ismi zikretmem doğru değil. Bir transferin olmamasını istiyorsanız açıklayın, zaten olmayacaktır. Beşiktaş’ın kadrosu çok geniş. Santrfor bölgesinde Negredo var, Love var, Mustafa var, Larin var, Umut var, Güven de burada oynayabiliyor. Beşiktaş’ın şu anda ilk konsantrasyonu ofansif orta sahaya yönelik. Aceleci değiliz. Ben ve yönetim kurulu taraftar baskısını göğüsleyecek kişileriz. Doğru transfer yapmak için uğraşıyoruz. Yöneticilik, zeka ve mantıkla yönetmektir. Duygusal olarak yaklaşılmaz. Biz halka açık bir şirketiz ve konsolide olarak bilançoları açıklıyoruz. Bize zarafet ve nezaketle açıklama yapmış bir camia başkanının sözlerinin üzerine bir yorum yapmak yanlış olur. Kaleci konusunda Tolga’yla ilgili bir şeyler söyleyeyim. Tolga müthiş bir kaleci. Bana göre ve kaleci hocalarıma göre de Fabri’den daha iyi bir kaleci. Ama bir maçta bir talihsizlik yaşadı. Biz el birliğiyle arkasında durursak, Tolga’nın iyi bir performans sergileyeceğini düşünüyorum. Arkasında 2 tane genç ve iyi kaleciler var. Süreç içinde hamle yapar mıyız, şu anda bir şey söylemek istemiyorum. Şu anda kale olarak sorun yaşamayan bir kulübüz” diye konuştu.



“LA LIGA’NIN TÜRKİYE’DE TEMSİLCİSİ VAR”

Kulüpler Birliği’nin daha aktif olması için çalışmalara başladıklarını söyleyen Orman, “Kulüpler Birliği’nde bir personel yapılanmasına başlayacağız. Kulüpler Birliği’nin hiçbir geliri yoktu. Sadece kulüp başına yıllık 25 bin TL bir geliri vardı. Bunu artırdık. Yurt dışında Süper Lig ve Türk takımlarının daha fazla izlenmesi için çabalıyoruz. La Liga’nın burada bir temsilcisi var ve işi, La Liga’nın burada sosyal medyada daha fazla takip edilmesi için çalışıyor. Biz ise nelerle uğraşıyoruz. Şu anda çok mutluyum çünkü futbolda bir nezaket ve huzur ortamı var” dedi.

TSYD Kupası’yla ilgili de konuşan Orman, “TSYD Kupası’nın kalktığı dönemde yönetim kurulu üyesiydim. Futbolun en önemli şampiyonluk adayları 3 büyükler oluyor. TSYD turnuvasında bu takımlar arasında maç yapıyor ve turnuvada 2 yenilgi alan takım bir anda lige kötü başlıyor. 3 kulüp zaten birbirinin rakibi ve en büyük sıkıntı bu kupanın sezon başında olması. Bu çok önemli bir kupa değil, hazırlık maçı gibi. Ama bu 3 kulübün arasında oynadığı maçlar isterse gazozuna olsun, yine de çok önemli oluyor. Ben çok sıcak bakmıyorum. Sezon başlamadan lige birisi kazanarak başlıyor, diğer 2’si kötü başlıyor. Hepsi eşit başlamalı” açıklamasında bulundu.

“MARIO GOMEZ KENDİSİ GİTMEK İSTEDİ”

Alman golcü Mario Gomez’le ilgili bir soruyu yanıtlayan Orman, “Mario Gomez’i biz göndermek istemedik, kendisi gitmek istedi. Kalabilirdi, kalmasını da çok istedik. Bana şu ana kadar “Ben gelmek istiyorum” gibi bir talebi olmadı. Sevdiğimiz bir oyuncu. 1 sene oynadı ve Ferdinand gibi 1 senede bin senelik sevgi oluşturdu. Taraftarlarımız Aboubakar’la ve Mario’yla alakalı yazılar yazıyorlar. Ama bizim için şu anda santrfor hamlesinden ziyade ofansif orta saha önceliğimiz var” dedi.

Yarın oynanacak maç öncesinde de taraftarlara teşekkür eden Orman, “Kombineler ilk çıktığı gün satıldı. İnanılmaz derecede talip gördü. Yarın bir Avrupa maçımız var. Bütün taraftarımızı bekliyoruz. Temmuz başında başladığımız forma satışında 65 bin sayısını geçtik. Liglerin başlamasıyla bu trend daha da yukarı gidecektir. Taraftarımız bizleri destekliyor, kendilerine teşekkür ediyoruz. Yarın tüm arzumuzla takımımızın, hocamızın arkasında olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

(Bozhan Memiş - Bora Akyol/İHA)

Kaynak: İHA