Fransa'nın kazandığı kupanın perde arkası

Habertürk yazarı Oray Eğin, Fransa'nın kazandığı kupayla ilgili ilginç bir yazı kaleme aldı.

Fransa'nın kazandığı kupanın perde arkası
Dünya Kupası finalinde Hırvatistan'ı 4-2 yenen Fransa kupaya uzandı.

Şampiyonada Fransa Milli Takım'ında bulunan siyahi futbolcular göze çarparken, Gazeteci Oray Eğin şampiyonlukta Afrikalı futbolcuların başarısına dikkat çekti.

12'Sİ AFRİKA KÖKENLİ

Fransa Milli Takımı'nda yer alan 23 futbolcudan 12'sinin Afrikalı olduğunu belirten Eğin 'Fransız Milli Takımı'nda Rusya'ya götürülen kadrodaki 23 oyuncudan 12'si Afrika kökenli. Marine Le Pen'lere rağmen Fransa'ya Dünya Kupası'nı o Afrikalı göçmenler getirdi. Turnuvanın başında Afrika kıtasından beş ülkenin temsil edilmesine rağmen “Les Bleus” da altıncı takım olarak sayılıyordu. Senegal ve Nijerya'nın elenmesinden sonra tek Afrika takımının Fransa olduğu yorumları yapıldı.' diye yazdı.

Fransa Milli Takımı'nın kazandığı bu başarının faşizmi yendiği ifade eden Oray Eğin şunları yazdı;

FAŞİZME KARŞI KAZANILAN KUPA


Fransa Futbol Federasyonu 2014'ten beri Milli Takım gol attığında stadyumlarda çalınan Fildişi Sahilleri'nden Magic System'in 'Magic in the Air' şarkısını bu sene takımın resmi şarkısı seçti.

Dünya Kupası esnasında Fransa maç kazanınca Instagram hesabında Kimpembe takım arkadaşlarıyla birlikte Kongolu DJ Marechal'in “Seka Seka” şarkısıyla uçakta galibiyeti kutladı.

Dünya Kupası'nı Fransa'nın kazanmasına haklı olarak en çok sevinenlerden biri de Cumhurbaşkanı Macron'du. Sadece temsil ettiği ülkesinin zaferi değil, aynı zamanda yükselen faşizme karşı da kazanıldı çünkü bu kupa. Macron, seçilmesinde banliyölerde yetişen, bir önceki Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin “racaille” (haydut) diye aşağıladığı Mbappé gibi göçmenlerin etkisinin de farkında.

Futbol asla sadece futbol değil, artık beynimize kazındı. Ama tek başına bir kupanın da Fransa gibi eski bir imparatorluğun kirli geçmişini temize çekmesini beklemek de iyimserlik olur. Bu zafer kuşkusuz Fransa'nın tarihi günahlarını örtmüyor.

Tam da bu yüzden yarı Ganalı yarı Nijeryalı yazar Karen Attiah Fransa'ya “Dünya Kupası'ndaki son Afrika takımı” demenin sorunlu olduğunu vurguluyor.

HANGİ FUTBOLCU NERELİ?

Defansta Samuel Umtiti aslen Kamerun, Adil Rami ise Fas kökenli.

Senegal'i Benjamin Mendy, Mali'yi Djibril Sidibé temsil ediyor.

Presnel Kimpembe'nin babası Kongolu. Kaleyi yine Kongo kökenli Steve Mandanda koruyor.

Orta sahanın beyni Paul Pogba'nın ailesi Gine'den… Balise Matuidi'nin babası Andola, annesi Kongolu. Bir başka Kongo kökenli oyuncu ise Steven N'Zonzi.

Ousmane Dembélé'nin soyacağı Senegal ve Moritanya'ya uzanıyor.

Nabil Fekir'in anne-babası Cezayir diasporasından, N'Golo Kante'ninkiler ise Malili.

Ve tabii hepsi Fransız.

Yazının tamamı için tıklayınız