'Anadolu'daki Çocukların Biniciliğe Yönelmesini İstiyoruz'

Türkiye Binicilik Federasyonu Genel Sekreteri Murat Batur: 'Anadolu'daki çocukların biniciliğe yönelmesini istiyoruz. At sevgisini Anadolu'da geliştirmek, binicilik sporunu yaygın hale getirmeyi istiyoruz. Özellikle atlı cirit ile uğraşan sporcularımızı mutlaka biniciliğe kazandırmayı amaçlıyoruz' 'Varlıklı ailelerin bu işe merak salmasıyla binicilik, zengin sporu olarak anılmaya başlanmıştı. Geniş çerçevede binicilikten uzaklaşıldı ama günümüzde bu şekilde değil. Amacımız binicilik yarışmalarını Anadolu'ya yaymak, tanıtmak'

MEHMET KUMCAĞIZ - Türkiye Binicilik Federasyonu Genel Sekreteri Murat Batur, "Anadolu'daki çocukların biniciliğe yönelmesini istiyoruz. At sevgisini Anadolu'da geliştirmek, binicilik sporunu yaygın hale getirmeyi istiyoruz. Özellikle atlı cirit ile uğraşan sporcularımızı mutlaka biniciliğe kazandırmayı amaçlıyoruz." dedi.

Murat Batur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyon olarak binicilik sporunun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi.

Biniciliğin ata sporları arasında yer aldığına işaret eden Batur, iki dedesinin de süvari olduğunu, yurt dışında yarışmalara katıldığını anlattı.

Batur, "Varlıklı ailelerin bu işe merak salmasıyla binicilik, zengin sporu olarak anılmaya başlanmıştı. Geniş çerçevede binicilikten uzaklaşıldı ama günümüzde bu şekilde değil. Amacımız binicilik yarışmalarını Anadolu'ya yaymak, tanıtmak." diye konuştu.

Biniciliğin her yaş kategorisinde yapabildiğine dikkati çeken Batur, "Binicilik, iki canlının birlikte yaptığı en güzel spordur. Federasyon olarak Anadolu Ligi projesini bu amaçla geliştirdik. Anadolu'daki çocukların biniciliğe yönelmesini istiyoruz. At sevgisini Anadolu'da geliştirmek, binicilik sporunu yaygın hale getirmeyi istiyoruz. Özellikle atlı cirit ile uğraşan sporcularımızı mutlaka biniciliğe kazandırmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Batur, federasyonları bünyesinde bin 200 lisanslı sporcu bulunduğunu belirterek, olimpiyatlara, dünya ve Avrupa şampiyonalarına katılarak derece elde etmenin temel hedefleri olduğunu dile getirdi.

- Küçük çocuklara ponyler ile at sevgisi kazandırılıyor

Türkiye Binicilik Federasyonu olarak Pony projesi geliştirdiklerini aktaran Batur, "Küçük çocukları ponylere bindirerek at sevgisini kazandırmak istiyoruz. Bu kapsamda yurt dışından pony antrenörleri getiriyoruz. Ülkemizde de pony antrenörleri yetiştiriyoruz. Çünkü pony antrenörleri, biniciliğin altyapısını oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Çok bilinçli ve iyi bir atla binicilik eğitimlerine başlanmasının önem taşıdığını vurgulayan Batur, antrenör kadar iyi bir atın da biniciye çok şeyler katabileceğini söyledi.

Murat Batur, son yıllarda biniciliğin büyük gelişim gösterdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Her geçen yıl daha iyiye gidiyoruz. Binicilerimiz kendilerini geliştiriyor ancak bu yıl en büyük sıkıntımız, İstanbul'da Adalar'da meydana gelen ruam hastalığı oldu. Bu hastalık nedeniyle Avrupa Birliği, atlarımızın yurt dışına çıkışını yasakladı. Bu nedenle sadece Avrupa'da bulunan atlarla yarışmalara katılabiliyoruz. Türkiye'den yurt dışına son 9 aydır at çıkışı yasak. Bakanlığımızın çalışmalarıyla yıl sonuna kadar yasağın kalkmasını ümit ediyoruz. Yasak kalkarsa eylül ayında yapılacak Engel Atlama Balkan Şampiyonası'na bir takım yetiştirme imkanımız olur. Daha öncesinde 2016 Rio Olimpiyatları'na bir binicimiz katıldı. Ondan önce 1952 senesinde olimpiyatlara katılmıştık. Geçen yıl senyör seviyesinde Avrupa Şampiyonası'na katıldık. Önümüzdeki hafta ise gençler seviyesinde Avrupa Şampiyonası'na katılıyoruz. Artık bundan sonra sürekli olarak yarışmalarda olmak istiyoruz."

Kaynak: AA