'Troya Açık Su Yüzme Yarışı'na Doğru

Bu yıl 29 Temmuz'da ilki düzenlenecek yarışa, yaklaşık bin sporcu katılacak.

Çanakkale'de, "2018 Troya Yılı" etkinlikleri kapsamında bu yıl ilki düzenlenecek "Troya Açık Su Yüzme Yarışı", 29 Temmuz'da yapılacak.

Vali Orhan Tavlı, kentteki bir otelde düzenlenen yarışmanın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Kale Seramik ana sponsorluğunda Türk Spor Vakfı (TSV), Çanakkale Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, KepezBelediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıylagerçekleştirilecek etkinliğin, Çanakkale'de yapılmasından mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Çanakkale ruhunun doğduğu kentte ve Troya'nın bereketli topraklarının kenarındabulunan Çanakkale Boğazı'nda bu yıl ilki gerçekleştirilecek yarışmanın uluslararası anlamda da büyük bir organizasyon olduğunu vurgulayan Tavlı, "Yarışmanın güzel olmasını ve ağustos ayında açılacakolan Troya Müzesi'nin de ülkemize, Çanakkalemize ve tüm dünyayahayırlı olmasını temenni ediyorum. 2018 Troya Yılı'ndaAnadolu'nun kadim değeri Troya'da, Çanakkale'de buluşalımistiyorum." ifadelerini kullandı.

- "Amacımız Türkiye'de yüzmeye dönük ilginin artmasını sağlamak"

Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de etkinliğin ilkinin yapıldığını belirtti.

Tüzmen, tarihikayıtlarda yüzmenin, savaş sporu olarak askeri eğitimlerdekullanıldığına dair yazılar bulunduğunu hatırlatarak, "Mısır, Akat, Ege Denizi veAkdeniz civarındaki bütün ülkelerde önemli bir spor etkinliğive savaş sporlarının geliştirilmesi amacıyla kullanıldığınadair tarihi kanıtlar var. Ülkemizde, dünya paralelinde olmak üzereilk müsabakaları 19. yüzyılda görüyoruz. Zaten olimpiyatspor dalı olarak yüzmenin kabulü de 19. yüzyılda oluyor.Daha sonra 20'inci yüzyılda da bayanlar da bu işin içerisinedahil ediliyor. Günümüzde artık kadın ve erkek müsabakalarıberaber yapılıyor." diye konuştu.

Yüzme maratonlarının ciddi rekabet isteyenmaratonlar olduğunu dile getiren Tüzmen, şöyle devam etti:

"Dünyada tanınır hale gelmesi için de işin baştançok sıkı tutulması gerekir. Biz Boğaziçi Yüzme Maratonu'nubaşlattığımız zaman senelerce arkasında durduk, dar birkadroyla başladı ve bundan sonra dünyaca ünlü bir maraton halinegeldi. Şimdi aynı şeyler Çanakkale'de de geçerli olacak.Maratonun bir hedefi de Çanakkale ve Türkiye turizmine katkısağlamak. Çünkü uluslararası maratona dünyanın dört birtarafından gelen hem yüzücüler hem de turist grubunu bir haftasüreyle Türkiye'de ağırlamış oluyoruz. Bu etkinliğin dahafazla bir şekilde dünyaya tanınırlığını anlatmak amacıylaolimpiyat ve dünya şampiyonu Ute Hashner-Brückner'i getiriyoruz. O da ailesiyle birlikte misafirimiz olacak, Çanakkale'dekalacak. Eski tabirle 'Doğu Alman' yüzücü olduğu içinTürkiye'ye hiç ziyarette bulunmamış. Uluslararası birsporcunun buraya gelmesi bizler için önemli. Amacımız Türkiye'de yüzmeye dönük bütün ilgininartmasını sağlamak, Çanakkale ve Türkiye turizmine katkısağlamak ve uluslararası alanda da görmek istediğimiz millisporcuları yetiştirmek."

Tüzmen, etkinlikte toplumsal bilince katkısağlamak adına bu ilk yarışta tişört, bone ve diğermateryallerin kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak için mor renkte hazırlandığını sözlerine ekledi.

Toplantıya Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, Kale Seramik Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Direktörü Rana Birden Çorbacıoğlu, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Organizasyon Komisyon Başkanı Bilal Porsun, Organizasyon Kurumsal İletişim Direktörü Funda Özyurt Argun, Organizasyon Sorumlusu Ahmet Çelik ile davetliler katıldı.

Dünyaca tanınmış birçok yüzücünün katılacağı yarış, 29 Temmuz'da İkinci Kordon'dan başlayıp Kepez Belediyesi Halk Plajı'nda sona erecek.

Yarışa katılacak yaklaşık bin sporcu, boğazdaki batıklardan Mesudiye Zırhlısı'nın üzerinde kulaç atacak.

Kaynak: AA