Azmiyle Engelleri Aşıyor

Antalya'da yetenek sınavını kazanarak hayalini kurduğu spor lisesine giren 16 yaşındaki down sendromlu Tuna Altıner, down sendromlu sporcuların yarışamadığı okçulukta da özel izinle resmi turnuvalara katılıyor Antrenör Erbay: 'Tuna, dünyada resmi okçuluk yarışmasında yarışan ilk down sendromlu sporcu' Anne Ertuna:'En büyük sıkıntımız, okçulukla uğraşmak isteyen down sendromlular için bir federasyonun dünyada olmaması' Altıner: 'Hedefim okçulukta 2020 Tokyo Olimpiyatları'na gitmek'.

SİNAN ÖZMÜŞ - Antalya'da yetenek sınavını kazanarak hayalini kurduğu spor lisesine giren 16 yaşındaki down sendromlu Tuna Altıner, down sendromlu sporcuların yarışamadığı okçulukta da özel izinle resmi turnuvalarda yer alıyor.

Antalya Spor Lisesi 10. sınıf öğrencisi Tuna Altıner, hayallerini gerçekleştirmek için azimle mücadele ediyor. Küçüklüğünden itibaren diğer çocuklardan farklı olmadığını her fırsatta gösteren Altıner, iki yıl önce hayali olan Antalya Spor Lisesi'nin özel yetenek sınavını kazandı.

Altıner, yaklaşık 4 yıl okçuluk eğitimi aldıktan sonra, down sendromluların henüz yarışamadığı bu sporda Türkiye Okçuluk Federasyonundan alınan özel izinlerle turnuvalara katılıyor.

Olimpiyatlara katılmayı hedefleyen Altıner, bunun için paralimpik oyunlarına down sendromlular okçuluk branşının eklenmesini istiyor.

- "Bu spor sayesinde önüne hedefler koyuyor"

Anne Dilek Ertuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğumundan bu yana oğlunun normal bir hayat sürmesi için çabaladığını dile getirerek, onun da bu konuda büyük bir gayret içinde olduğunu söyledi.

Oğlunun şu anda Antalya Spor Lisesi'nde kaynaştırma öğrencisi olarak eğitimine devam ettiğini anlatan Ertuna, "Arkadaşlarıyla birlikte mutlu ve sınıf içindeki durumu da herkesten çok daha iyi. Biyoloji öğretmeni ile görüştüm, 'Tuna herkesten daha iyi not tutuyor' dedi. Öğretmenine çok sorular soruyor." diye konuştu.

Ertuna, el-göz koordinasyonunu gelişmesi için tenise başlayan Tuna'nın daha sonra yüzmeye geçtiğini, en sonunda da okçuluğu seçtiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bir yıl boyunca lastik çekme ve kaslarını geliştirme hareketleri yaptı. Tuna bu sporu öğrendi ve zevkle geliyor. Tuna çok düzenli bir çocuk, okçulukla birlikte bu daha da arttı. Her şeyi zamanında yapıyor. Bunun yanında turnuvalarda ona madalya verilmesi onun için çok büyük başarı. Bu spor sayesinde önüne hedefler koyuyor."

Tuna'nın Antalya'daki turnuvalara ve Türkiye Şampiyonasına özel izinle katıldığını anlatan Ertuna, oğlunun tüm yarışmalarda hiç rahatsızlık duymadan, kurallara uyarak yarıştığını kaydetti.

Ertuna, oğlunun Paralimpik Oyunları'na katılmak istediğini anlatarak, "En büyük sıkıntımız, okçulukla uğraşmak isteyen down sendromlular için bir federasyonun dünyada olmaması. Türkiye'de bu federasyonun kurulmasına ön ayak olursak, belki olimpiyatlara da bu branş konulabilir. Tuna da paralimpikte yarışabilir. Bu konuda biraz çabalamak lazım." dedi.

Antrenör Vedat Erbay da Tuna'nın çok kıymet verdikleri ve çok sevdikleri bir sporcu olduğunu dile getirerek, okçulukta da çok önemli gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

Sporcusunun Türkiye Okçuluk Federasyonunun özel izniyle 2016 yılında Çanakkale'de yapılan Türkiye Şampiyonası'nda yarıştığını anlatan Erbay, "Tuna, dünyada resmi okçuluk yarışmasında yarışan ilk down sendromlu sporcu. Okçuluktaki gelişimi sayesinde bugün spor lisesinde de okuyan bir kardeşimiz. Tuna ile gurur duyuyoruz." açıklamasını yaptı.

Down sendromlu sporcu Tuna Altıner ise okçuluğa başladıktan sonra durmadan spor yaptığını dile getirerek, "Okçuluğa ölünceye kadar devam edeceğim. Hedefim okçulukta 2020 Tokyo Olimpiyatları'na gitmek." diye konuştu.

Kaynak: AA