Buhara'daki Şah'ı Nakşibend Bahattin Buhari Türbesi Restore Ediliyor

Özbekistan’ın Buhara şehrinde bulunan Şah’ı Nakşibend Bahattin-i Buhari Hazretleri’nin türbesi restore ediliyor.

Türkiye-Özbekistan ilişkilerinin son dönemde gelişmesi ile birlikte Türkiye’den Özbekistan’a ilgi giderek artıyor. Türk vatandaşlarına vize muafiyeti gelmesinin ardından Özbekistan’daki büyük alimlerin kabirlerini ziyaret etmek için bu ülkeye gidenlerin sayısı artıyor. Özbekistan’daki en önemli ziyaretgahlardan birisi olan Nakşibendiyye kurucusu Bahaddin-i Buhari Hazretleri’nin türbesi de Özbek ustalar tarafından ciddi bir restorasyondan geçiriliyor. Çöl ortasında olan ülkede iklim şartlarının sert geçmesi sebebiyle özellikle kış aylarında etkilenen kalem işlemeleri ve tezyinatın yenilenmesi önem arz ediyor. Ülkede çok güçlü olan el sanatları sebebiyle ustalar, tarihi mekanların tamiri ve çinilerin yenilenmesi, kalem işi desenlerinin canlandırılması hususunda da büyük tecrübe sahibi olarak biliniyorlar. Özellikle kalem işi ve tezyinat konusunda çok başarılı olan Özbek sanatçıların gayreti ile Buhara’daki tarihi birçok mekanda yenileme çalışmaları aynı anda yürütülüyor.

Buhara’da en fazla ziyaretçi alan Şah-ı Nakşibend Bahattin Buhari Külliyesi’nde kabir etrafındaki revaklardaki kalem işleri, çatı örtüsü ve zemin iyileştirme çalışmaları hız kazandı. Türkiye’den gelen ziyaretçilerin hayran kaldığı Buhara’daki medrese ve tekkeler ile önemli şahsiyetlerin kabirlerinde sanatçıların hummalı çalışması dikkat çekiyor. Bahaeddin Buhari Hazretleri’nin türbesindeki revaklar ve zeminde de yazın artan ziyaretçi trafiği öncesi elden geçirildi. Revaklarda büyük iskeleler kurarak saatlerce titiz bir çalışma yürüten kalem işi ekibi, desenleri orijinal renklerine sadık kalarak canlandırıyorlar.

Yaz döneminde başta Türkiye olmak üzere Özbekistan’a Türk dünyasından her gün binlerce ziyaretçi tarihi mekanları görmeye geliyor. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in Türkiye ile kardeşçe ilişkiler geliştirmesi vesilesi ile Özbekistan’a Türk vatandaşlarının ilgisi de her geçen artıyor. Türk Hava Yolları’nın Taşkent’ten sonra Semerkant ve Buhara’ya İstanbul’dan direkt uçuşlar başlatması ile kültür turizmi de gelişiyor. Bu vesile ile Türkiye’den Özbekistan’a giden ziyaretçiler, gördükleri kardeşçe ilgiden de memnun kalıyorlar. Türkiye’den önümüzdeki hafta Taşkent’e gidecek olan Türk Okçuluk Vakfı yetkileri de İstanbul’daki 6. Uluslararası Okçuluk Müsabakaları’na hem Özbek dostları davet edecekler hem de Taşkent’te Türk okçuluğunu tanıtacaklar. İstanbul’da 50 ülkeden 2 bin sporcunun yarışacağı Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilecek “6. Uluslararası Fetih Kupası Okçuluk Müsabakaları’nın” tanıtım toplantısı, 23-24 Mayıs tarihlerinde Özbekistan’da gerçekleştirilecek.

Kaynak: İHA