Mustafa Cengiz, AA Spor Masası'na Konuk Oldu (5)

Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz:'Üstümdeki yorgunluğumun en büyük nedeni mali durumu çözmeye çalışmam. Her tarafı buğuyla kaplı bir arabanın içindeydik. Buğularımızı temizledik, etrafımızı gördük, aydınlandık, şu anda 3 yıl sonunda nerede olacağımızı görüyoruz.''Özellikle menajerler bize hücum etmiş durumda. Devamlı ihtar, ihbar ve hacizle karşı karşıyayız' 'Abdürrahim Bey'e başkanlık yakışır mı, bence yakışır. Fatih hocama yakışır mı, yakışır'

Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, kendi şirketinden daha fazla Galatasaray'ın konsolide raporlarını incelediğini söyledi.

Başkan Cengiz, Türk Telekom Stadı'nda Anadolu Ajansı Spor Masası'na konuk olarak AA Spor Haberleri Yayın Yönetmenliği yönetici ve editörlerinin sorularını cevapladı.

Mali, idari ve hukuki anlamda yapılan çok yanlışın olduğunu belirten Cengiz, "Bazı şeyler vardır ki söylenir ama bazı şeyler vardır ki yatak odası gibi kapalıdır. Bu bir şeyin saklandığı için değil. Ancak bir hırsızlık, bir yolsuzluk varsa bunu benden saklamamı beklemeyin. Yapılan çok yanlış var. Mali anlamda yanlış, idari ve hukuki anlamda yanlış. Sportif'e girmiyorum." ifadelerini kullandı.

Galatasaray Kulübünün tüzük gereği konsolide raporu yayınladığını aktaran Cengiz, "Gerek divan gerek mali kurulda konsolide hesabı dökeriz. Ben genel yapıyı bilirim. Dilim yettiğince de yol göstermeye çalışırım. Nazım hesaplar vardır. Ben bunlara hızlı girdim. Üstümdeki yorgunluğumun en büyük nedeni mali durumu çözmeye çalışmam. Her tarafı buğuyla kaplı bir arabanın içindeydik. Buğularımızı temizledik, etrafımızı gördük, aydınlandık, şu anda 3 yıl sonunda ne olacağımızı görüyoruz." şeklinde konuştu.

Cengiz, kısa vadede toplam 200-250 milyon lira ödemeleri gerektiğini ve bunu nasıl yapacağını bildiğini ifade ederek, "Ancak hiç ummadığımız şeyler de çıkıyor. Bir yerden mail geliyor. Fatura yollamışlar, 650 bin avro para istiyor. Ekstra 50-60 bin avro ceza istiyor. Yani yaklaşık 4 milyon lira. Bir profesör ömür boyu çalışsa elde edemez bu parayı. Bunlar aniden çıkıyor karşımıza. Özellikle menajerler bize hücum etmiş durumda. Devamlı ihtar, ihbar ve hacizle karşı karşıyayız. Bir şey diyemiyoruz. Böyle bir hücum yok. Sermaye artırımını duydular sanırım. Zaten biz menajer ücretlerinde yüzde 10 fazla ödüyoruz. Onları suçlamıyorum, herhangi menajere bir tavrım yok. Onlar işini yapıyor ama sen de yönetici olarak uyanık olup Galatasaray'ın haklarını savun." diye görüş belirtti.

Galatasaray gibi kulüplerin kalıcı olması gerektiğine dikkati çeken Cengiz, şöyle devam etti:

"Türkiye çok büyük bir devlettir. Ancak biz evrakları saklarken sel, yangın, deprem gibi durumlarda onları koruyamamışız. Devlet bununla ilgili karar aldı ve evrakı bulut ortamına, dijital ortama almaya çalışıyor. Evrak elinizde tuttuğunuz anda parçalanıyor diye söylüyorlar bana. Buna yüreğim parçalanıyor. Bir devletin devlet olmasını sağlayan şey kayıt tutmasıdır. Bunu aynı şekilde şirketlere ve kulüplere de getirmeliyiz. Birçok evrakın öyle ya da böyle, kötü niyetle değil ama kaybolduğunu duyduk. Bu nedenle sanırım 85 bin liraya bir şirketle anlaştık. Kozmik odayı bulut olarak yapıyoruz. Bütün evrakı tarayacağız ve o bulutta saklayacağız. Gelecek kuşaklar geldiğinde ne yapıldı bilsin. Belki şu kaydı da tutmaya çalışacağız. Mustafa Cengiz ne vadetti ve neyi yanlış çıktı diye bana hesap sorsunlar. Biz evrakımızı ve tarihimizi başka ülkelerin veya kulüplerin kayıtlarından öğrenmemeliyiz."

Mali açıdan da önlerini gördüklerini kaydeden Cengiz, "Bir milyar 176 milyon lira geldiğimizde açık vardı. 20 milyon dolar civarında daha az hala getirdik. Diğer kulüpler içerisinde borç-alacak açısından en iyisi biz gözüküyoruz. Diğerlerine saygısızlık etmek istemiyorum. Herkese saygı duyarım ama kendimize baktığımızda, bizim 2 yıl içinde doğru ve basiretli yönetimle çevrilebilir hale getirerek denk bütçeye ulaşacağımıza inanıyorum." açıklamasını yaptı.

- Albayrak veya Terim'e de başkanlık yakışır

Abdürrahim Albayrak'ın kendisi ve camia için çok büyük şans olduğunu dile getiren Cengiz, "Abdürrahim Bey'e başkanlık yakışır mı, bence yakışır. Fatih hocama yakışır mı, yakışır. Ben hiçbir beis duymam. Ben hizmet ediyorum. Oturup protokolde heykel gibi maç izliyorum. Ben de sizin gibi izlemek istiyorum. Küfürsüz tepkimi dile getirmek istiyorum ama getiremiyorum. Abdürrahim Bey bütün bu konularda müthiş. Karakter olarak da çok kaliteli biri." dedi.

Dışardan bakıldığında Abdürrahim Albayrak'ın anlaşılamayabileciğini aktaran Cengiz, şunları kaydetti:

"Ben de onlardan biriydim. Onun tribün arkadaşıydım. Ben bu kadar Galatasaray'a kendini, fiziğini ve yüreğini veren kimseyi görmedim. Abdürrahim Bey içi dışı bir insan. Rol yapmayı bilmeyen, samimi, hiçbir takım veya rakip için kötü düşünmeyen. Herkes için iyilik isteyen biri. Büyük bir şirketin sahibi, başarı öyküsü, aslında Abdürrahim Bey'in hayatı al dizi yap. Hangi holding sahibi yapar Allah aşkına. Sabahın köründe Florya'ya gidip futbolcuların musluk problemine kadar her şeyiyle ilgileniyor. Mesela Gomis bir çocukla selfie çektiriyor. Sonra da sosyal medyasından paylaşıyor. Gomis'e savcılık izinsiz kullandın fotoğrafı, telif hakları nedeniyle ödeme yapın diyor. Gomis'in eli ayağı gidiyor tabii. Abdürrahim Bey bütün bunlarla uğraşıyor. Hangi holding sahibi belli bir yaştan sonra bunlarla uğraşır."

(SÜRECEK)

Kaynak: AA