'Futbolda Şike Kumpası' davasında ara karar

FETÖ'nün ''futbolda şike'' soruşturmasında 'kumpas' kurduğu iddiasıyla 26'sı tutuklu 108 sanığın yargılandığı davada, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in eski avukatı tutuklu sanık Orhan Erdemli'nin adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

'Futbolda Şike Kumpası' davasında ara karar
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ''futbolda şike'' soruşturmasında 'kumpas' kurduğu iddiasıyla 26'sı tutuklu 108 sanığın yargılandığı davada, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in eski avukatı tutuklu sanık Orhan Erdemli'nin adli kontrol şartıyla tahliyesine, diğer 25 sanığın ise tutukluluk halinin devamına hükmetti.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, sanık ve avukatıların talepleri alındı.

Talepleri karara bağlayan mahkeme heyeti, örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in eski avukatı tutuklu sanık Orhan Erdemli'nin, mevcut delil durumu, suç vasfının sanık yararına değişme ihtimali, sanığın örgütsel yapıya ilişkin verdiği ifadelerin tutarlı olması ve somut bilgiler içermesi, sanığın verdiği ifadeler doğrultusunda yapılan soruşturmalarda örgüt üyelerinin yakalanması, sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilir olmasını dikkate alarak, adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

Adli kontrol hükümleri kapsamında tahliyesine karar verilen sanık Erdemli hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme heyeti, aralarında eski emniyet müdürü Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu 25 sanığın ise tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 23 Temmuz'da Silivri'de yapılmasına ve 24, 25, 26 ve 27 Temmuz'da da duruşmanın sürdürülmesini kararlaştırdı.

'Futbolda Şike Kumpası' davasında ara kararGülen'in avukatından itiraf: Şike FETÖ kumpasıydı - İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu tarafından hazırlanan iddianamede, 'bir numaralı' sanık Fetullah Gülen'in 35 yıldan 85 yıla kadar, kapatılan Zaman Gazetesinin Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın 35 yıldan 78 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında 35 yıldan 80 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, eski milletvekili İlhan İşbilen ve iş adamı Muammer İhsan Kalkavan'ın 35 yıldan 85 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu, İstanbul Organize Suçlar ile Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, kapatılan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Prof. Dr. Suat Yıldırım, avukat Orhan Erdemli, gazeteci Mehmet Baransu, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ve avukat Cemalettin Mutlu ile diğer 95 sanık hakkında da çeşitli hapis cezaları talep ediliyor.

Kaynak: AA