Özel Çocukların Hayatlarına Spor Dokunuşu

İçel'de özel bir eğitim kurumunda burslu okuyan yaklaşık 100 engelli çocuğu, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonunun desteğiyle sporla tanıştıran iki eğitmen, çocukların gelişimine ve kendi kategorilerinde başarılar elde etmelerine öncülük ediyor Eğitmen Sinem Tahtacı: 'Öğrencilerimizden birisi ilk geldiğinde konuşamıyordu, hiçbir bilgisi yoktu. Şimdi masa tenisinde şampiyonalarında derece elde eder oldu. 8 aydır konuşmayı öğrendi'

MUSTAFA GÜNGÖR - İçel'de özel bir eğitim kurumunda burslu okuyan 100'e yakın engelli çocuğa rehberlik eden eğitmenler Sinem Tahtacı ve Nihan Aydos, onların çeşitli spor branşlarıyla hayata tutunmalarını sağlıyor.

Kentte özel bir eğitim kurumunda beden eğitimi öğretmenliği ve yaşam koçluğu yapan 23 yaşındaki Tahtacı ve 31 yaşındaki Aydos, engelli çocuklara, sporun yanı sıra yemekten tuvalet eğitimine kadar birçok konuda destek oluyor.

Eğitmenler, içlerine kapanık, konuşma zorluğu çeken, sosyal hayattan uzak çocukların, atletizm, masa tenisi, bocce, cimnastik ve yüzme gibi spor dallarıyla sosyalleşmesini ve elde ettikleri başarılarla özgüven kazanmasını sağlıyor.

Özel eğitim alan çocuklardan Mehmet Özkartal'ın yüzmede üç Türkiye şampiyonluğu, İlayda Kaplan'ın cimnastikte Türkiye şampiyonluğu, Furkan Aşkın ve Ceren Yalçın'ın masa tenisinde Türkiye ikinciliği, Başak Adak'ın da yüzmede Türkiye ikinciliği bulunuyor.

- Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu ile ortak çalışma

Sinem Tahtacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır özel çocuklarla ilgilendiklerini, onların hayatlarına bir şeyler katmak için çalıştıklarını söyledi.

Çocuklara birçok alanda eğitim verdiklerini anlatan Tahtacı, "Davranış, öz bakım gibi kişisel alanların yanı sıra sporla da çocukların hayatlarına dokunuyoruz. Mesela öğrencilerimizden birisi ilk geldiğinde konuşamıyordu, hiçbir bilgisi yoktu. Şimdi masa tenisi şampiyonalarında derece elde eder oldu. 8 aydır konuşmayı öğrendi." dedi.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu ile ortak çalıştıklarını vurgulayan Tahtacı, şöyle devam etti:

"Çocuklarımızı sporla eğitiyoruz. 12 branşta spor dalıyla ilgilenmelerini sağlıyoruz. Yetiştirdiğimiz çocukların Türkiye ve dünya dereceleri var. Genel olarak 100'e yakın sporcumuz var. Yüzmede Türkiye ve dünya şampiyonluklarımız var. Atletizm, masa tenisi, bowling ve boccede Türkiye derecelerimiz var. Özel çocuklarımızın hayatlarına sporla dokunuyoruz."

Tahtacı, ailelerin de çocuklarının gelişiminden çok memnun olduğunu sözlerine ekledi.

Eğitmen Nihan Aydos da 12 yıldır, özel çocukların dört duvar arasında kapalı kalmaması için uğraş verdiğini belirterek, "Özel çocuklarımızın hayatlarına dokunmak istedik. Spor anlamında da bir şeyler katmaya çalıştık. Hiç ailelerinden ayrılmayan çocukları, 1-2 günlüğüne şampiyonalara götürdük. Önemli dereceler elde etmelerini sağladık." diye konuştu.

Kaynak: AA