Yelken Yarışlarında Heyecanlı Anlar Yaşandı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen Otokar Tirhandil Kupası 2018 Kış Trofesi yarışlarında bazı tekneler, alabora olmaktan son anda kurtarıldı Su alan ve ön yelkenin ipi kesilerek alabora olması önlenen teknenin kaptanı Ürer: 'Tekneyi kurtarmak amacıyla ıskotayı kesmek zorunda kaldık' Yarıştan çekilmek zorunda kalan teknenin kaptanı Baş: 'Aksiyon filmlerini aratmadı'.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Otokar Tirhandil Kupası 2018 Kış Trofesi'nin 5. ayak yarışlarında, su alan teknelerden bazılarının alabora olması son anda önlendi.

Bodrum'da yapılan tekne türlerinden tirhandilleri tanıtmanın da amaçlandığı organizasyonun 5. ayağında ilk gün yarışları gerçekleştirildi. Rüzgarın hızının azalması beklendiği için 1,5 saat gecikmeli başlayan mücadeleye, Bodrum'da yarışabilen 20 tirhandilden 8'i ile yaklaşık 50 sporcu katıldı.

Altı etaptan oluşan organizasyonda beşinci ayak ilk gün mücadelesinde sporcular, 13,5 millik Bodrum-Görecek Adası-Çelebi Adası-Bodrum rotasında yelken açtı. Renkli görüntülerin oluştuğu yarışta, ekipler Bodrum'a dönüşe geçtiğinde rüzgarın açık denizde saatteki hızının zaman zaman 50 kilometreyi geçtiği belirtildi. Dalga boyunun 1 ile 1,5 metre arasında değiştiği yarış esnasında yelkenleri rüzgarla dolduran ekiplerden bazıları, oldukça zor anlar yaşadı. Rüzgarın etkisi ile yan yatmaya başlayıp su alan teknelerden bazıları, alabora olma tehlikesi yaşadı.

"Hızır" isimli teknede yaşanan benzer anlardan birinde, yarışçılardan biri, ön yelken ıskotasını (Büyük yelkenleri yönetmek için kullanılan ip) kesti. Tekne yeniden dik konuma geldi. Ekip, olayın şokunu üzerinden attıktan sonra yeniden ipi tamir edip yarışa devam etti.

"Aksona Mancorna" teknesinde de son anda ıskota gevşetildi. Su alan teknenin kaptanı Fatih Baş, rüzgarın hızının da arttığına dikkati çekerek, hakem komitesine "Yan yattık ve su aldık. Yarıştan çekiliyoruz." diye anons yaptı.

Yarışçıların objektiflere yansıyan zor anlarında, bazılarının bulundukları teknede su boşaltmaya çalıştığı görüldü. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı parkurda görevlendirilen bir botun, tekneleri takip ettiği yarışta "Gargantua" isimli teknenin ekibi birinci oldu. Yarışın tamamlanmasının ardından tekneler limana döndü.

- Yaşadıkları o anları anlattılar

"Hızır" teknesinin kaptanı Aytuğ Ürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Çok güzel devam ediyorduk. Önlerde finişe yaklaşırken aşırı bir rüzgar sağanağı diyelim, o anda ön yelkeni boşlayamadık. Tekneyi kurtarmak amacıyla ıskotayı kesmek zorunda kaldık." dedi.

Fatih Baş ise "Rüzgarın saatteki hızı 50 ile 60 kilometre arasındaydı. Yelkenleri boşlayamadık. Su almaya başladık. Tekne yan yattı. Sonradan boşladık ama yarışı terk etmek zorunda kaldık. Her şeye rağmen çok keyifliydi. Aksiyon filmlerini aratmadı. Orada benim bir anlık yelkeni boşlamam bizi kurtardı diyebilirim. Ancak nasıl yaptım inanın bilmiyorum. O an bir refleksti." ifadelerini kullandı.

- Dördüncü ayakta dereceye girenlere kupaları verildi

Yarın sona erecek 5. ayak yarışlarının ilk gün mücadelesinin ardından bir kafede düzenlenen törenle, 4. ayakta dereceye girenlere kupaları verildi.

Dördüncü ayak mücadelesinde "Kalita" isimli teknenin ekibi birinci, "Alice" teknesinin ekibi ikinci, "Gargantua" isimli teknenin ekibi de üçüncü olmuştu.

Kaynak: AA