Ampute Futbolda 'İlklerin Adamı' Adem Püskül

Türkiye'de ampute futbolda ilk oyuncu olan, milli takımın ilk kaptanı ve ilk golünü atan Adem Püskül, bu unvanlarıyla anılmaktan mutlu Eski ampute milli futbolcu Adem Püskül:'Yaptığım işlerin ilk olması yönüne hiç bakmadım ama ilk olmak güzel bir şey' 'Temizleme alanında kalmış bir mayın patladı ve sol bacağımı diz altından kaybettim. Allah'ın bize verdiği değerler, kaybettiklerimizin yanında çok daha fazla'

ÖMER HAKAN KİBAR - Türkiye'de ilk ampute futbolcu olan, milli takımın ilk kaptanlığını yaparak, ilk golünü kaydeden Adem Püskül, ilklere imza atmanın güzel bir şey olduğunu söyledi.

Mayın Temizleme İmha Tabur Komutanı olarak görev yaparken, mayın patlaması sonrasında sol bacağını diz altından kaybettiğini belirten Adem, yaşadığı talihsiz olaya rağmen yaşama umudunu hiçbir zaman kaybetmediğini ifade etti.

Ampute futbolla, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nde tedavi olurken tanıştığını anlatan Adem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu branşı Türkiye'de başlatma konusunda verdiği kararın hayatındaki en doğru işlerden biri olduğunu belirtti.

Askerliğinin son bir haftasında 2002 yılında yaşadığı olay nedeniyle hiçbir zaman kötümserliğe kapılmadığını anlatan Adem, "Temizleme alanında kalmış bir mayın patladı ve sol bacağımı diz altından kaybettim. Düştüğümde aklıma şu gelmişti; Allah'ın bize verdiği değerler kaybettiklerimizin yanında çok daha fazla. Mal sahibi istediği zaman mülkü azaltabilir dedik ve yaşantımıza devam ettik." ifadelerini kullandı.

"Ben bu vatanın bir evladıyım." diyen eski ampute milli futbolcu, şöyle devam etti:

"Vatan benden ne beklerse, ben o gerekleri yerine getirmek için buradaydım. Bu, şehadet de gazilik de olabilir. Aklıma şu geldi; şehitlerimiz var. Çanakkalemiz var bizim. Onların verdiklerinin yanından benim verdiğim aslında çok da net bir şey değil. Onlar bize vatanı bıraktı. Biz de ayağımızı bıraktık. Çok mu? Değil. 'Senin yaşantın bundan sonra da devam ediyor.' dedim. 1974 yılından 2002'ye kadar iki ayağınla yaşadın, bundan sonra gerekirse ayaksız da yaşarsın. Çünkü sen bu vatanın bir ferdisin. Bu vatanda yaşamaya mecbursun."

Ampute futbolu Türkiye'de yapabileceklerine inandığı için getirdiğini belirten Adem, "Ampute futbolunu Türkiye'de başlatma yönündeki kararın en doğru kararlardan bir tanesi olduğunu düşünüyorum. TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nde rehabilite amaçlı bulunduğum süreç içinde ampute futbol diye bir kavramla tanıştık. Yurt dışında oynanan ve engelli insanların mücadele gücünü galeyana getiren bir olayla tanıştık. Biz bunu ülkemizde yaparız diye karar verdik." şeklinde görüşlerini aktardı.

- "İlk olmak güzel bir şey"

Adem Püskül, ampute futbolda Türkiye'de ilkleri gerçekleştirmenin güzel bir duygu olduğunu bildirdi.

Kurdukları takımla 2007 yılında dünya üçüncülüğüne ulaştıklarını anlatan eski ampute milli sporcu "Milli takımın ilk kaptanıyım. Öğrendim, öğrettim ve oynattım. Yaptığım işlerin ilk olması yönüne hiç bakmadım ama ilk olmak güzel bir şey. İlk ampute futbolcuyum, ilk anlatanım ve ilk öğretenim. İlk milli takım kaptanıyım, milli takımın ilk golünü atan benim." diye konuştu.

- "Çanakkale'de şehit olanlardan daha önemli bir değerimiz yok"

Adem Püskül, "Vatan ve bayrak bizim için çok önemli. Çanakkale'de şehit olanlardan daha önemli bir değerimiz yok." ifadelerini kullandı.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü hatırlatılınca gözleri dolan Adem, "Mayına basıp yan düşüp ayağımın olmadığını gördüğüm anda şunu dedim; benim canım, bu vatan için canını verenlerden daha değerli değil. Bu insanlardan daha değerli bir isim değilim ben. Onlar da bu toprakların evlatlarıydı. Onları şükran, minnet, rahmet ve saygıyla anıyorum." şeklinde görüşlerini aktardı.

Adem Püskül, "Bize ne mutlu ki atalarımız, uğrunda halen savaşacağımız, gazi olabileceğimiz, şehit olabileceğimiz bir vatan bıraktı. Onların bıraktığı vatan için gazi ve şehit oluyoruz. Onların bıraktığı vatan bu nedenle çok kıymetli. Ben onları kendimden daha değerli görüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Vatan ve bayrağın kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayan İçelli eski ampute futbolcu, "Tarihi şan ve şerefle dolu yüce Türk milletinin bir evladı olarak diye başlayan cümleler kurabilmemizi sağladıkları için hepsinin ruhlarının huzurunda saygıyla eğiliyorum. Vatanım, bayrağım ve milletim belli olduğu için ne mutlu bana." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA