'FIBA Ve Euroleague Bir Çözüm Bulmalı'

Avrupa Komisyonu, 2019 FIBA Dünya Kupası Elemeleri için, Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) ve EuroLeague Ticari Varlıkları’nı (ECA), sporcuların ve basketbol sporunun tamamının iyiliği adına bir çözüm bulmaya çağırdı.

2019 FIBA Dünya Kupası elemeleri öncesi Avrupa Komisyonu, FIBA ve EuroLeague’i, sporcuların ve basketbol sporunun tamamının iyiliği adına bir çözüm bulmaya çağırırken, oyuncuların milli takımları için oynayıp oynamama kararını kendilerinin vermesi gerektiğini ve bu hakların EuroLeague tarafından ihlal edilip edilmediğini incelemeye devam edeceğini bildirdi.

Avrupa Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margarethe Vestager, basketbolcuların milli takımları için oynamayıp oynamaması konusunda karar verme özgürlüğünün olması gerektiğinin önemini vurguladı ve ekibinin sporcuların haklarına saygı gösterilmesini sağlamak için FIBA ile EuroLeague arasındaki mevcut çıkmazlığı yakından takip ettiğini belirtti.

Olaya Avrupa Birliği’nin müdahalesini isteyen beş Avrupa Parlamentosu Üyesi’nden gelen bir soru üzerine, Vestager’in yorumları yazılı bir hale getirilerek üyelere cevap verildi.

Avrupa Parlamentosu Üyeleri EuroLeague’in, FIBA Dünya Kupası için oynanan eleme maçları sırasında milli takımlarını temsil eden oyuncuları engelleyebilecek bir takvim düzenlediğini ileri sürerek Avrupa Birliği’nin müdahalesini talep etmişti.

2019 FIBA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri B Grubu’nda mücadele eden Türkiye, deplasmanda iki mücadeleye çıkacak. Türkiye, 23 Şubat’ta İsveç’le karşı karşıya gelirken, 26 Şubat’ta da Letonya’yla oynayacak.

2019 FIBA DÜNYA KUPASI

Paylaşılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Komisyon, milli takımların ve sporcuların milli takımlarıyla oynamak isteyip istemediğine karar verme hakkına ilişkin Saygıdeğer Üyelerin görüşlerini paylaşmaktadır. Basketbol Dünya Kupası eleme maçlarının bazıları ile Türk Hava Yolları EuroLeague’deki bazı maçlar arasındaki çakışmalar komisyonu da üzmektedir. Komisyon, FIBA ve EuroLeague’i, sporcuların ve basketbol sporunun tamamının iyiliği adına bir çözüm bulmaya çağırmaktadır. Komisyon, sporcu haklarına saygı duyulmasını sağlamak için durumu yakından izlemekte olup, ilgili kişilerle sürekli temas halindedir. Devam etmekte olan açık bir soruşturma olduğu için Komisyon konuyla ilgili daha fazla bilgi sağlayamamaktadır.”

Kaynak: İHA