Muş'a Gelen 142 Dağcı Eğitimlere Başladı

Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun (TDF) düzenlediği Kış Gelişim Eğitim kampı için Muş’a gelen 142 dağcı, yüksek kesimlerde eğitimlerine başladı.

Ülkenin çeşitli illerinden Muş’a gelen 142 dağcı, Kış Gelişim Eğitim kampı için çalışmalara başladı.

Teorik derslerin ardından sabah saatlerinde kafileler halinde Karlıdere mevkiine gelen dağcılar, teçhizatlarını kuşanarak teorik eğitim için yürüyüşe hazırlandı. Burada teknik heyet gözetiminde gruplara bölünen dağcılar iz açma, kazma ile düşmeler, çığ bilgisi ve iglo yapmak için harekete geçti. Dikkatli bir şekilde yürüyüşe geçen dağcılar, teknik heyetin brifingleri ile zorlu yolculuğa çıktı.

Eğitim ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun (TDF) Muş’taki Kış Gelişim Eğitim Kamp Müdürü Mehmet Çağlayan, TDF’nin 6’ncı eğitim ayağı olan kış gelişim eğitimini yaptıklarını söyledi.

Karlıdere mevkiinde çalışma yürüttüklerini ifade eden Çağlayan, "Sporcu arkadaşlarımız bugün iz açma, kazma ile düşmeler, çığ bilgisi ve iglo yapacaklar. Yarında başka eğitimlerimiz olacak bunlar; emniyet alma, malzeme tanıma, kar mağarasında uyuma. Bu eğitimler teorik olarak devam ettirilecek. Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun 8 tane eğitimi var, 4 yaz, 4 kış. Buraya gelen arkadaşlarımız 4 tane yaz eğitimlerini bitirmiş ve kışında temel eğitimini almış olan arkadaşlar, gelişim eğitiminden sonrada ileri kar, buz eğitimi ve arama kurtarma eğitimlerini alacak. Bundan sonra ise Dağcılık Eğitim Sertifikası alacaklar. Yani dağcılığı tam profesyonel manada bilerek, görerek eğitimini alarak yapıyorlar" dedi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun en önemli eğitimlerinden birinin de çığ eğitimi olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Burada bu eğitimleri alan arkadaşlarımız kendi bölgelerinde her hangi bir çığ olayı yaşandığı zaman müdahale edebilecek eğitime sahipler ve Türkiye’nin her yerinden geldikleri için birbirleriyle çok iletişimleri olan arkadaşlarımızın çığ konusunda da en eğitimli ekip bu arkadaşlarımızdan oluşuyor" diye konuştu.

Balıkesir Arama Kurtarmadan kampa katılan dağcı Ferit Sümbül ise, "Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından düzenlenen Muş Kış Gelişim Eğitimine geldik. Bugün burada yapacağımız eğitimler dağda kalmak için, bizim için çok önemli olan hem yürüyüş teknikleri hem yürürken düşüldüğünde kullandığımız kazmalarla nasıl durabileceğimizi öğrenmektir. Şimdi üç tane yürüyüş şeklimiz var vak vak dediğimiz Fransız ve Alman tekniği bunları uygulayacağız. Bunları uyguladıktan sonra hocalarımızın eşliğinde kendimizi rampa aşağı, eğimli yerlerden sırt üstü, yüzü koyulu olarak serbest olarak düşmeye bırakacağız. Düştükten sonra elimizdeki kazmalarla kendi yönümüzü bulduktan sonra nasıl duracağımızı, ayağımızda bulunan kramponla da yürüme şekillerini bulacağız." İfadelerini kullandı" ifadelerini kullandı.

Kafile, buradaki eğitimlerin ardından MŞÜ’de ki kampa geri dönecek.

Kaynak: İHA