İzmir Spor Tarihi Sempozyumu Başladı

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İzmir Şubesinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ve Yaşar Üniversitesinin desteği ile düzenlediği “İzmir Spor Tarihi Sempozyumu” açılış konuşmalarıyla başladı.

Yaşar Üniversitesinde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’nin spor tarihine bakıldığında ilk atletizm ve binicilik yarışmalarının, ilk futbol müsabakasının İzmir’de yapıldığın söyledi.

Kocaoğlu, İzmir’in 1960-2000 yıllarında kapasitesinin altında büyüme dönemi yaşandığın, son süreçte İzmir’in her alandaki altyapı eksikliklerini tamamlamaya çalıştıklarını söyledi.



2005’de yapılan Üniversite Oyunları nedeniyle İzmir’de birçok tesis yapıldığını bunun yanında mevcutların da yenilendiğini kaydeden Kocaoğlu, belediye olarak 37 branşta 5 bin sporcunun üzerinde etkinliklerini sürdürdüklerini söyledi.

Kocaoğlu, amaçlarının daha fazla gence spor yaptırmak olduğunu belirterek, “Bizim işimiz profesyonel spor değil, bizim işimiz altyapı eksikliğini tamamlamak” dedi.

İzmir’e 30-35 bin kişilik bir stadın şart olduğunu kaydeden Kocaoğlu, şöyle konuştu: “Bornova Stadı sayesinde seyirci desteğiyle Göztepe bugün Süper Lig’e çıktı. O stadı biz yapmasaydık, Atatürk, Buca Stadında buna ulaşmak çok zordu. Tabi ki olabilirdi ama çok zordu. Karşıyaka Yalı ve Göztepe statlarını bugün de tasvip etmiyorum. Alsancak Stadı’nın mutlaka ve mutlaka yapılması lazım. Çünkü İzmir’in 100 küsur yıllık spor tarihi orada.”

Kocaoğlu, Tire’de uluslararası standartlara sahip stadın bir ay içinde açılacağını belirterek, şunları kaydetti: “Stat işi bizim işimiz değil. Gençlik ve Spor Bakanlığını ve Spor Genel Müdürlüğünün işi. Onları bir tarafa bırakıp, bizim bu statlar semt statları, kulüp statları mutlaka ve mutlaka çok işe yarayacaktır. Bunları desteklememek mümkün değil. Yeri konusunda şehircilik açısından tereddütlerimiz var ama İzmir’e mutlaka 30-35 bin kişilik bir stada ihtiyacı var.” Kocaoğlu, konuşmasının sonunda Afrin’de Türkiye’nin bağımsızlığı için savaşan askerlere İzmir halkı adına desteklerini göndererek, “Şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Dinçer de sempozyumda Osmanlı döneminden cumhuriyete kadar birçok farklı spor dallarından birçok konuya değinileceğini kaydetti.

Üniversitelerin sadece akademik ve bilimsel iddialarla var olamayacağını ifade eden Prof. Dr. Dinçer, aynı zamanda kentin kültürünü oluşturan sanat ve spor alanlarında da hizmet etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TSYD İzmir Şubesi Başkanı Bahri Okumuş ise İzmir Şubesi Yönetim Kurulu olarak 55 yıl geçmişe sahip bir meslek kuruluşunu temsil etmenin getirdiği sorumlulukla son 6 yılda İzmir’in spor ve spor gazeteciliği dünyasına önemli katkılar sağlayacak organizasyonları başlattıklarını söyledi.

Bu akşam ödül törenleri yapılacak 6. Ege’de Yılın Spor Ödülleri ve 3. İzmir Spor Gazeteciliği Yarışmasının yanında futbolda geleneksel TSYD Kupasını 3 kez düzenlediklerini, voleybolda da 3. Yaşını dolduran TSYD İzmir Kupası organizasyonunu başlattıklarını hatırlatan Okumuş, şöyle konuştu: “Bugün ilki düzenlenecek İzmir Spor Tarihi Sempozyumu ise tüm bunların arasında belki de bizi en fazla heyecanlandıran organizasyon. Zira 8 bin 500 yıllık tarihe sahip İzmir, kendisini özel kılan birçok niteliğinin yanında bu topraklarda modern sporların ilk kez yapıldığı şehir olma özelliğini de yaşıyor. Örneğin bugün sempozyumu düzenlediğimiz Yaşar Üniversitenin kampüsü bulunduğu Bornova, hepinizin malumu olduğu üzere Türkiye’de futbolun ilk kez oynandığı yerdir. İzmir’in spor tarihi denilince aklımıza kentimizin sahip olduğu asırlık spor kulüpleri geliyor. Oysa bu sempozyuma gönderilen bildirilerin konu başlıklarına bakınca aslında bir hazineyle karşı karşıya olduğumuzu göreceğiz. Sempozyumun gelecek yıllarda devam ettirilmesinin hem kültürel hem sportif açıdan Izmir’e önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Sempozyum

Halka açık sempozyuma 44 araştırmacı 35 bildiri ile katılacak. 16 farklı üniversiteden bilim insanlarının katılacağı sempozyumda mahalli araştırmacılar da kürsü de çalışmalarını sunma olanağı bulacak. Sempozyumun düzenleme kurulunda, İzmir’in spor tarihine ilişkin çok sayıda araştırması ve basılı kitapları bulunan Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş, TSYD İzmir Şube Başkanı Bahri Okumuş ve Eski Milli Atlet Ünal Uyguç bulunuyor.

Kaynak: İHA