'Dünya Şampiyonu Olmak İstiyorum'

Antalya'da düzenlenen Yıldızlar Satranç Şampiyonası'nda 17 yaş kategorisinde Türkiye şampiyonu olan Alperen Akdoğan'ın hedefi dünya şampiyonu olmak Milli sporcu Akdoğan:'Satrançta iyi bir çalışma ile daha da yükseleceğimi düşünüyorum' Baba Akdoğan:'Oğlum satranca devam ettiği sürece biz katkı vermeyi sürdüreceğiz'.

SİNAN ÖZMÜŞ - Türkiye Yıldızlar Satranç Şampiyonası'nda 17 yaş kategorisinde Türkiye şampiyonu olan Alperen Akdoğan, en büyük hedefinin dünya şampiyonluğuna ulaşmak olduğunu söyledi.

Satranç bilen bir yakınından etkilenerek 6 yaşında bu spora başlayan Alperen, anaokulundayken okul şampiyonu olunca ailesinin ve öğretmenlerinin dikkatini çekti.

Özel satranç eğitimi almaya başlayan Alperen, 12 yaşında küçükler Türkiye şampiyonu, 13 yaşında yıldızlar Türkiye şampiyonu, 14 ve 15 yaşlarında Türkiye ikincisi ve 2017'de 17 yaş kategorisinde Türkiye şampiyonluğunu elde etti.

- "Büyük ustalık yolunda ilerleyeceğim"

Milli sporcu Alperen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasına aldırdığı satranç takımıyla bu oyunu öğrenmeye başladığını dile getirdi.

Oynadıkça satrancı sevdiğini ve ilgisinin arttığını belirten Alperen, farklı antrenörlerden eğitim alarak kendi geliştirdiğini kaydetti.

Alperen, bugüne kadar farklı yaşlarda Türkiye şampiyonlukları, ikincilikleri elde ettiğini dile getirerek, son olarak Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından Antalya'da düzenlenen Türkiye Yıldızlar Şampiyonası'nda 17 yaş kategorisinde yeniden şampiyon olma gururunu yaşadığını söyledi.

Yarışmaya iyi hazırlanamamasına karşın güçlü rakiplerini geçerek birinci olmayı başardığını vurgulayan Alperen, "Satrançta iyi bir çalışma ile daha da yükseleceğimi düşünüyorum. Dünya şampiyonu olmak istiyorum. Öncelikle 2 bin 300 ELO puanına ulaşarak, büyük ustalık yolunda ilerleyeceğim." dedi.

Dünya Şampiyonu Norveçli Büyük Usta Magnus Carlsen'in gerçekten iyi bir oyuncu olduğunu, kendisini çok beğendiğini ve onun gibi bir oyuncu olmak için gayret ettiğini dile getiren Alperen, satranç sayesinde okul başarısının yükseldiğini, özel bir okulda tam burslu olarak okuduğunu aktardı.

Alperen, "Satrancın katkısı, özellikle matematik alanında oldu. Geometride bazı şeyleri görmemi sağladı. Fark ettim ki satrançta ilerledikçe geometride de geliştim. Ayrıca satranç, sabırlı olmayı da öğretiyor." diye konuştu.

- Baba Akdoğan: "Daha üst basamaklara ulaşacak"

Aynı zamanda Satranç Antalya İl Temsilcisi olan babası Osman Akdoğan ise oğlunun ilk başarısının anaokulundayken ilkokulda yapılan satranç turnuvasında birinci gelmesi olduğunu söyledi.

Okuldaki beden eğitimi öğretmeninin tavsiyesi üzerine Alperen'i satranç eğitimine başlattıklarını dile getiren Akdoğan, "Bir baba olarak oğlumun başarısından dolayı çok mutluyum. Yıllardır emek verdi, zaman harcadı. Eğitimiyle birlikte satrancını da oynuyor. Oğlum satranca devam ettiği sürece biz katkı vermeyi sürdüreceğiz. Alperen'in daha üst basamaklara, unvanlara ulaşacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Alperen'e son 6 yıldır antrenörlük yapan Osman Yurtseven ise sporcusunun satranç yeteneğinin inkar edilemeyecek kadar iyi olduğuna dikkati çekti. Alperen'in oyuna stratejik açıdan bakmasını çok beğendiğinin ifade eden Yurtseven, "Alperen'in geleceğinde satrancın çok önemli bir yeri olacaktır. Satranç, onun hayattaki ilerlemesine de katkıda bulunacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA