'Türkiye Olimpiyat Düzenlemeye Hazır Mı?' Paneli

Adana Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Ahmet Bozan, üyelerinin dayanışma içerisinde olmasının yanı sıra eğitime de önem vereceklerini, bu gibi panellerin sayısını artıracaklarını belirtti.

Adana Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından “Türkiye Olimpiyat Düzenlemeye Hazır mı?” konulu panel gerçekleşti.

ASKF Başkanı Bozan, panelde yaptığı açılış konuşmasında, sporda son yıllarda ferdi sporların yanı sıra takım sporlarında önemli gelişmeler yaşandığını, bunun gelecekte olimpiyat düzenlemek için referans olacağını kaydetti.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Porsun, “Çağdaş tesislerimizle, olimpiyat sporcularımızla ve uluslararası federasyonlarda görev alan spor insanları sayesinde, yakın gelecekte olimpiyat düzenleyeceğimize inanıyorum” dedi.

Porsun, Adana Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından gerçekleştirilen panelde yaptığı konuşmada, ülkenin olimpiyatlara 3-4 kez aday olduğunu ancak çeşitli nedenlerle olimpiyatların başka ülkelere verildiğini belirterek, son 20 yılda sporun her alanında sağlanan gelişmeler sayesinde ülkenin olimpiyat düzenlemeyi hak ettiğini söyledi.



Geçmiş yıllarda Türkiye’nin lobi faaliyetleri bulunmadığı için eleştirildiğini anımsatan Porsun, şöyle devam etti:

“Uluslararası Spor Federasyonlarında önceki dönemlerde dil bilen, sporda kendini geliştiren, yabancı spor insanlarıyla diyaloglarını iyi tutan yönetici sayısı bir elin parmağı kadardı. Ancak günümüzde hemen hemen her branşta uluslararası federasyonlarda görev alan yöneticilerimiz bulunmaktadır. Özellikle TMOK Başkanımız Prof.Dr. Uğur Erdener’in Okçuluk Federasyonu Dünya Başkanı olmasının yanı sıra Uluslararası Olimpiyat Komitesi Asbaşkanı görevinde bulunması, Olimpiyat düzenlemeye aday olmaya hazırlanan ülkemiz adına büyük bir avantajdır. Bunun yanı sıra son yıllarda hükümetin de desteğiyle tüm spor branşlarında çağdaş tesisler hizmete geçirildi. İnanıyorum ki; yakın gelecekte Türkiye hak ettiği olimpiyat düzenlemeyi gerçekleştirecektir.”

Olimpiyat madalyalı boksör Aykaç görev bekliyor

Panelde konuşan 1984 Los Angeles Olimpiyatları’nda 57 kiloda boksta ilk madalyayı kazandıran Turgut Aykaç, her sporcunun en büyük hayalinin olimpiyatlarda yarışmak olduğunu, çok zor koşullarda hazırlandığı Los Angeles Olimpiyatları’nda eli kırıldığı için bronzla yetindiğini kaydetti.

Aykaç, spor medyasının futbolun dışındaki branşlara da yer vermesi gerektiğinin altını çizerek, “Boksta ülkemizde madalya alanların sayısı çok az. Bu milli ve deneyimli boksörlerden federasyon, antrenör olarak yararlanmayı düşünmüyor. Bu durum bizleri olumsuz etkiliyor. Bazı handikaplara karşın yakın gelecekte Türkiye’nin olimpiyat düzenleyeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Spor Yönetim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç.Dr. Pervin Bilir, sporda şiddetin önlenmesi için küçük yaşlardaki çocuklara yönelik olarak TMOK’un hazırladığı “Spor Kültürü ve Olimpik eğitim Projesi”nin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.



Bilir, Türkiye’de sporun gelişmesi için üniversitelerin beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğretim görevlileriyle işbirliği yapılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi.

TMOK Üyesi, gazeteci Ramazan Şanıvar panelde yaptığı konuşmada, antik olimpiyatlarla modern olimpiyatlar hakkında bilgi verdi. Şanıvar, 1996 yılında ABD’nin Atlanta kentinde gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları’nı gazeteci olarak izlediğini aktararak, sporun gelişmesinde spor medyasının önemine değindi.

Konuşmaların ardından ASKF Başkanı Bozan, Bilal Porsun, Doç. Dr. Pervin Bilir, Turgut Aykaç ve Ramazan Şanıvar’a katkılarından dolayı plaket takdim ederken, TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Porsun da, ASKF Başkanı Bozan’a günün anısına plaket sundu.

Kaynak: İHA