Cari açığa transfer formülü

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Cenk Tosun'la ilgili cari açık tweeti ne anlama geliyor?

Cari açığa transfer formülü
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Beşiktaşlı Cenk Tosun'un İngiltere'ye transferinin cari açığa olumlu katkı sağladığını söylemesi cari açığa transfer fomülünü gündeme geldi.

Peki Mehmet Şimşek'in Cenk Tosun'la ilgili cari açık tweeti ne anlama geliyor? Transferin ekonomide karşılığı ne? Habertürk TV Ekonomi Müdürü Serdar Kuter açıkladı.

Cenk Tosun için Beşiktaş'a 27 milyon euro'luk bonservis bedeli ödeneceğini söyleyen Kuter, 'Yani kim kazanacak? Türkiye kazanacak, Beşiktaş kazanacak. Cari açık ne? Cari açık bizim döviz açığımız. Gelir ile gider arasındaki fark. Şimdi giderimiz çok gelirimiz az. Döviz gelirine ihtiyacımız var. Bu bir döviz geliri.' dedi.

Kuter 'Futbol üzerinde döviz giderimiz var mı?' soruna ise şu cevabı verdi: 'Gelirimizden daha fazla giderimiz var. Cenk için bize nasıl bonservis bedeli ödeniyorsa biz de bir çok futbolcuyu yurt dışından getirmek için kulüplerine bonservis bedeli ödüyoruz. Bizden de çok fazla para gidiyor. Aslında bir bakıma bir açığımız söz konusu. Sadece yerli olmasına da gerekmiyor. Siz yurt dışından gelecek vadeden bir futbolcu getirirsiniz. Türkiye'de oynar ve parlar. Yabancı ülkeden bir takım da onu transfer etmek ister. Siz de onu bonservis bedeliyle satarak yine gelir elde edersiniz. Yerli futbolu olması gerekmiyor ama yerli olunca daha çok gururlanıyoruz' 

Öte yandan Türkiye'deki bonservis gelir ve giderlerini ekrana getiren Kuter, 101 miyon euro'luk transfer harcamasına karşılık 86 milyon euro'luk transfer geliri olduğunu söyleyerek 15 milyon euro'luk fark olduğunu ekledi.