'Bir Kabine Değişikliği Söz Konusu Değil'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, "Şu anda gündemimizde bir kabine değişikliği söz konusu değil" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kabine değişikliği olacağı yönündeki söylentilere cevap veren Kalın, "Birileri gene herhalde toto, loto yapıyor. Şu anda gündemimizde bir kabine değişikliği söz konusu değil. Şu anda gayet iyi işleyen bir hükümet var. Ülkenin meselelerine hakim, ekonomiden güvenliğe, enerjiden kültür ve diğer eğitim alanlarına kadar gece gündüz çalışan bir hükümetimiz söz konusu. Şu anda gündemimizde böyle bir şey yok" diye konuştu.

Abdullah Gül’ün son KHK’ya yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Kalın, "Gerekli açıklamaları Sayın Cumhurbaşkanımız zaten yaptı. Cumhurbaşkanımız, çıkartılan KHK’da böyle bir muğlaklığın olmadığını, bunun sadece 15 Temmuz olayları ile sınırlı olduğunu, sadece sivillerle ilgili olduğunu kendileri zaten ifade ettiler. Zaten ifadeyi okuduğunuzda böyle bir spekülasyona yol açabilecek bir durum söz konusu değil. İşin ilginç yanı, 1,5 sene önce resmi görevlilerle ilgili çıkartılan bu yasanın benzerinin sivillerle ilgili çıkartılması neden bu kadar büyük bir tartışmaya yol açtı ona bir bakmak lazım. Bir takım spekülasyonlar üzerinden konu başka yerlere taşınmak istendi" şeklinde konuştu.



"ASKER KONUŞLANMASI DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL"

Rusya ile yapılan S-400 anlaşmasından sonra Türkiye’de Rus askerinin konuşlandırılması gibi bir konunun gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Kalın, "Sadece bataryaları getirip füze sistemini buraya kurmuyorsunuz, aynı zamanda bunun bir eğitim süreci var. Ortak eğitim, ortak üretim süreçleri de olacak ileriki aşamalarda. Asker konuşlanması diye bir şey söz konusu değil. Teknik işbirliği, bilgi paylaşımı ve eğitim anlamında tabi ki bir trafik olacaktır. Şu anda da bir trafik zaten var. Bunların eğitimini alacak teknisyenlerimiz, askerlerimiz oraya gidecek, onların teknisyenleri buraya gelecek. Bunu Rus askerinin Türkiye’de konuşlanması gibi ifade etmek doğru olmaz. Böyle bir şey söz konusu değil. Bizim S-400 ile ilgili tasarrufumuzu hemen ’Türkiye, Rusya’ya yaklaştı, oradan uzaklaştı, buradan uzaklaştı’ gibi yorumlarla gölgelemeye çalışmalarını kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye’nin ulusal çıkarlarını korumak için sadece tek bir ittifak bölgesiyle işbirliği yapmasını beklemek gerçeklerle bağdaşmaz" açıklamasında bulundu.

(Derya Yetim/İHA)

Kaynak: İHA