'Satranç Organizasyonları Prestijimizi Artırıyor'

Türkiye'de 3 yıl içinde yapılacak 4 ayrı uluslararası turnuvaya yaklaşık 3 bin 500 yabancı sporcu katılacak TSF Başkanı Tulay: 'Ayrıca bu tür prestijli organizasyonların ülke tanıtımına da büyük katkısı oluyor. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Böylece ülkemizin de prestiji artıyor' 'Uluslararası organizasyonları alırken Türkiye'deki sporcularımıza da faydası olsun istiyoruz. Seçici davranmaya çalışıyoruz'

SİNAN ÖZMÜŞ - Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye'nin 3 yıl içinde 4 farklı uluslararası turnuvaya ev sahipliği yapacağını belirterek, bu tür prestijli organizasyonların ülke tanıtımına da büyük katkısı olduğunu söyledi.

Tulay, Antalya'da devam eden Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Satranç Şampiyonalarında AA muhabirine yaptığı açıklamada, organizasyonların çok iyi bir şekilde sürdüğünü belirtti.

Türkiye'de satranca olan ilginin büyüklüğünü şampiyonalarda gördüklerini belirten Tulay, 2 bin 800 sporcu ve aileleriyle birlikte yaklaşık 7 bin kişinin satranç için Antalya'da olduğunu kaydetti.

Federasyon başkanı Tulay, Türkiye'de 830 binin üzerinde lisanslı satranççı olduğunu ifade ederek, bu sporcuların iyi yetişmesi ve tecrübe kazanmaları için uluslararası turnuvaların büyük öneme sahip olduğuna değindi.

Bu amaçla tüm Avrupa ve dünya satranç otoritelerinin takdirini kazanan organizasyonlara imza attıklarını vurgulayan Tulay, en son 7-15 Ekim tarihlerinde Antalya'da Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) Kongresi ve Avrupa

Kulüpler Şampiyonası'na ev sahipliği yaptıklarını hatırlattı.

- "2018'de iki önemli turnuvamız var"

Uluslararası öneme sahip organizasyonları Türkiye'ye getirmeye devam ettiklerine işaret eden Gülkız Tulay, şöyle konuştu:

"Uluslararası organizasyonları alırken, Türkiye'deki sporcularımıza da faydası olsun istiyoruz. Seçici davranmaya çalışıyoruz. 2018'de iki önemli turnuvamız var. Birisi 16 Yaş Altı Olimpiyatı, diğeri de 20 Yaş Altı Dünya Gençler Şampiyonası. Bunlar en önemli turnuvalardan ikisi. Şimdiden hazırlıklarına başladık. Organizasyonları bize yaraşır bir şekilde gerçekleştireceğiz. Hemen arkasından 2019'da Avrupa Kadınlar Şampiyonası'nı yapacağız. O da çok prestijli bir turnuva. 2020'de yapacağımız Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası ise Avrupa ülkelerinin katılımıyla gerçekleşecek son derece büyük boyutlu ve önemli bir organizasyon. Bu şampiyonaya çok sayıda çocuğumuz katılacak. Çocuklarımız yurt dışına gitmek yerine, yurt dışından gelecek sporcularla burada oynayacak."

- "Aksaklığın olmasına müsaade etmiyoruz"

Federasyon başkanı Tulay, 20 Yaş Altı Dünya Satranç Şampiyonası'na 30-35 ülkeden 400 civarında sporcu, 16 Yaş Altı Olimpiyatı'na 40 civarında ülkeden birer takım, 2020 Avrupa Kadınlar Şampiyonası'na dünyanın en iyi kadın satranç oyuncuları ve yine 2020'deki Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'na 90 ülkeden yaklaşık 2 bin sporcunun katılımını beklediklerini kaydetti.

Bu yılki turnuvaların hazırlıklarına da başladıklarını anlatan Tulay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bütün turnuvalar, özellikle yaş grupları turnuvası, Türk satrancına çok şey katacak. Türkiye'deki sporculara çok büyük tecrübeler kazandıracak bir organizasyon. Ülke tanıtımını yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Hiçbir organizasyonda aksaklığın olmasına müsaade etmiyoruz. Çünkü günler, aylar öncesinden bir organizasyonun hazırlıklarına başlıyoruz. Ayrıca bu tür prestijli organizasyonların ülke tanıtımına da büyük katkısı oluyor. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Böylece ülkemizin de prestiji artıyor."

Kaynak: AA