Kuzey Kore'den Olimpiyatlara Geniş Katılım

9 Şubat’ta başlayacak olan kış olimpiyatlarının açılışında Güney Koreli ve Kuzey Koreli sporcular PyeongChang Olimpiyat Stadına birlikte, el ele ve tek bayrak altında girecekler.

Geçtiğimiz günlerde Kuzey ve Güney yaklaşık 2 yıl sonra yeniden dostane bir biçimde görüşmeye başlamıştı. Görüşmenin ana gündemi Kuzey’in olimpiyatlara katılıp katılmayacağı ve kaç dalda sporcu göndereceği yönündeydi. Kuzey Kore, ikili üst düzey görüşme sonrasında sporcular hariç, olimpiyatlara geniş katılımlı bir heyet gönderecek. Kuzey Kore, 30 yıl aradan sonra tekrar olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olan Güney Kore’ye, sporcularını desteklemesi için 230 kadar taraftar gönderecek. Olimpiyat süresince Kuzey Kore’nin 140 kişilik Samjiyon Orkestrası, Seul ve olimpiyatların gerçekleşeceği PyeongChang ile Gangneung şehirlerinde sahne alacak.

Kuzey Kore heyetinin sayısı 30 kişilik tekvando grubuyla beraber 400’ü bulacak. Bugüne kadar Kuzey, uluslararası spor etkinliklerinden 2003 yılında Güney Kore’nin ev sahipliğini yaptığı Daegu, Üniversite Yaz Oyunları’na sporcular hariç 303 kişilik taraftar grubuyla en geniş katılım göstermişti. Kuzey ayrıca sporcuları da dahil olmak üzere en geniş katılımı 650 kişi ile Güney Kore’nin Busan şehrinde yapılan 2002 Asya Oyunları’nda göstermişti. Aynı zamanda iki ülke bir kadınlar buz hokeyi takımı ile katılmaya karar verdi. Güney Kore Birleştirme Bakanı Jo Myeong-gyun bugün 5 ya da 6 Kuzey Koreli sporcunun Güney Kore takımına dahil olacağını söyledi.



Kuzey Kore, 2012 yılı Londra’da ve 2016 yılında Rio de Janeiro’da yapılan Yaz Paralimpik Olimpiyatlarına katılmışken, bugüne kadar yapılan hiçbir Kış Paralimpik Olimpiyatlarına katılmamıştı. Kuzey, Mart ayında gerçekleşecek Paralimpik Olimpiyatlarına; olimpiyat komitesi, gazeteciler, sanatçılar, taraftarlar ve sporcularda dahil 150 kişilik bir heyet gönderecek.

Kaynak: İHA