'Kar Üstünde Cirit'e Davet

Anadolu'da, Orta Asya'da asırlardır oynanan cirite, Kars'ta kış aylarında ilgi artıyor Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Doğanay: 'Cirit hem kültürümüzü hem de gelenek göreneklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yaptığımız bir etkinlik. Kültür turları ve kayak için Kars'a, Çıldır'a, Sarıkamış'a gelen bütün kayak ve kış sporları severleri de bu amaçla Selim'in köylerinde yapılan cirit müsabakalarına davet ediyoruz'

Anadolu'da, Orta Asya'da asırlardır oynanan cirit oyununu, Kars'ta kış aylarında turistler de ilgiyle izliyor.

Selim ilçesine bağlı köylerde yaşayan gençler hem ata sporunu devam ettiriyor hem de bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere keyifli anlar yaşatarak, turizme katkı sağlıyor.

Kekeç köyünde bir araya gelen cirit sporcuları, karla kaplı tarlada zaman zaman kar yağışı altında izleyicilere keyifli bir gösteri sundu.

Kekeç ve Başköy'ün sporcuları, yaklaşık 2 saat cirit oynayarak inceliklerini ortaya koydu.

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, yaptığı açıklamada, her hafta sonu Selim'in bir köyünde cirit müsabakası yapıldığını belirterek, bu şekilde atların idman yapmasını, diri kalmasını sağladıklarını söyledi.

Doğanay, Kars'ta turizmi 12 aya yaymak amacıyla atlı spor kulüplerinin yapmış olduğu etkinliklere katılmaya çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Cirit hem kültürümüzü hem de gelenek göreneklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yaptığımız bir etkinlik. Kültür turları ve kayak için Kars'a, Çıldır'a, Sarıkamış'a gelen bütün kayakseverleri ve kış sporu severleri de bu amaçla Selim'in köylerinde yapılan cirit müsabakalarına davet ediyoruz. Buyursunlar gelsinler, hem ata sporumuzu hem de köy gençlerinin zamanını nasıl geçirdiklerini hep beraber izleyelim, görelim."

Kars Kafkas Atlı Cirit ve Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya da ciriti yaşatmak ve genç nesillere öğretmek için her hafta antrenman ve gösteri maçı yaptıklarını anlatarak, "Bugün Kekeç ve Başköy ciritçileri olarak kazasız belasız güzel bir gösteri ve antrenman maçı yaptık. İstanbul'dan, çevre il ve ilçelerden misafirlerimiz gelmişti, onlar için güzel bir oyun sergiledik." diye konuştu.

Yaklaşık 30 yıldır cirit oynayan Turan Tepe de ciriti çok sevdiğini, zaman zaman oyunlara katıldığını aktardı.

Ciritçi Taner İlhan da kar altında cirit oynamanın keyifli olduğu dile getirerek, "Son zamanlarda cirite olan ilgi arttı. Seyircisiz zaten oyun olmaz. Bizim her oyunumuzda izleyicilerimiz vardır." dedi.

İstanbul'dan Kars'a gezmeye gelen Defne İnce de ilk defa cirit oyunu seyretme imkanı bulduğunu anlatarak, "İzleyenler için de keyifli ama üzerinde olmak daha eğlencelidir eminim. Daha önce ata binmiştim ama ben bu kadar hızlı koşturamam." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA