Hüseyin Pehlivan Yağlı Güreşleri Başlıyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Türkiye Güreş Federasyonu’nun işbirliğiyle, Hüseyin Pehlivan Yağlı Güreşleri yarın başlayacak.

Hüseyin Pehlivan efsanesinin hem adıyla özdeşleşen memleketi Tekirdağ’da hem dünya güreş müsabakalarında başarı ile temsil ettiği Türkiye’de yaşatılması amacıyla düzenlenen yağlı güreş turnuvasında farklı kategorilerde aralarına Kırkpınar’da finalde yarışan Orhan Okulu’nun da olduğu 200 pehlivan altın kemeri alabilmek için kıyasıya mücadele edecek.

Yağlı güreş turnuvasında başpehlivanlık unvanını elde edecek güreşçiye verilecek altın kemerin yanında Minik 1, Minik 2, Teşvik 1 ve Teşvik 2 kategorilerinde dereceye giren 8’er güreşçiye 220 TL ile 50 TL arasında değişen para ödülü, Tozkoparan kategorisinde dereceye giren 8 güreşçiye 270 TL ile 50 TL arasında değişen para ödülü, Ayak, Deste Küçük ve Deste Büyük kategorilerinde dereceye giren 8’er güreşçiye 300,00 TL ile 50 TL arasında değişen para ödülü, Küçük Orta Küçük Boy ve Küçük Orta Büyük Boy kategorilerinde dereceye giren 8’er güreşçiye 330 TL ile 50 TL arasında değişen para ödülü, Büyük Orta kategorisinde dereceye giren 8 güreşçiye 350 TL ile 55 TL arasında değişen para ödülü, Başaltı kategorisinde dereceye giren 8 güreşçiye 360 TL ile 60 TL arasında para ödülü, Başpehlivanlık kategorisinde dereceye giren 8 güreşçiye 390 TL ile 65 TL arasında değişen para ödülü verilecek.

Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan kimdir

Hüseyin Alkaya ya da bilinen adıyla Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan, 1908 yılında Kırcaali’nin Alkaya köyünde doğdu. 14 Yaşında güreşe başlayan Hüseyin Pehlivan, ailesi ile birlikte 1927’de Türkiye’ye göç ederek Tekirdağ’a yerleşti. Doğduğu köyün adını soyadı olarak kullandı. 1935 yılında İstanbul Halkevi’nin düzenlediği güreşlerde tüm rakiplerini yendi. Aynı yıllarda Fransa’da, rakip tanımayan 4 güreşçiyi 30 bin Fransız izleyici karşısında 15’er dakikada yenerek ününü dünyaya duyurdu.

8 yıl üste üste Kırkpınar Başpehlivanı oldu

Hüseyin Pehlivan, 1935 ile 1942 yılları arasında 8 yıl Kırkpınar başpehlivanı, Kırkpınar başpehlivanı ünvanlın 7. yılında, Kurtdereli Mehmet Pehlivan Altın Kemerine sahip oldu.

Hüseyin Pehlivan 10 Şubat 1982 yılında vefat etti. Adına Tekirdağ Süleymanpaşa’da heykel yaptırıldı ve bir okula da ismi verildi.

Kaynak: İHA