'Olimpik Başarı İçin Duvar Sayımızı Artırmamız Şart'

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Başar:'Sportif tırmanış, artık olimpik bir branş ama bizim sporcu yetiştirmek için yeterli sayıda tırmanma duvarımız yok' 'Türkiye'deki duvar sayısı 50'yi geçmez, bunların içinde çok basitleri, milli takım kullanımına uygun olmayanları da var' 'Bu tür yerlerde çalışanların mutlaka belgeli, sertifikalı, eğitimli kişiler olması gerekiyor. Gerekli önlemlerin alınması hayati önem taşıyor'

İLKNUR YURDAKUL - Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, sportif tırmanış branşında başarıya ulaşmak için ülkedeki tırmanma duvarı sayısının artması gerektiğini söyledi.

Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Sportif tırmanış artık olimpik bir branş ama bizim sporcu yetiştirmek için yeterli sayıda tırmanma duvarımız yok. Olimpik başarı için duvar sayımızı artırmamız şart.' dedi.

2020 Tokyo Olimpiyatları'na alınan branşın, ekonomik seviyesi yüksek ülkelerde yapıldığına dikkati çeken Başar, 'Avrupa ülkelerinin yanı sıra Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler başı çekiyor. Rakipler kuvvetli. Federasyon olarak Uluslararası Spor Tırmanış Federasyonu'na üyeyiz. Ülkemizde yeni gelişen bir branş. Altyapımız çok yetersiz, duvar sayımız çok az.' diye konuştu.

Spor tırmanışın masrafsız dal olduğunu vurgulayan Başar, şöyle devam etti:

'Sadece tırmanma duvarı gerekiyor. Sporcuların kullandıkları malzemeler çok hızlı yıpranan, maliyetli şeyler değil. Resmi olarak Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı bir duvar var, o da Samsun'da. Onun haricinde bazı belediye ve üniversitelerin duvarları bulunuyor ancak bunlar kurumların olduğu için sporcuların kullanımına çok da rahat izin verilmiyor. Trabzon'da Spor İl Müdürlüğüne ait EYOF için yapılan çok güzel bir cimnastik salonu var. Oraya bir duvar yapmayı planlıyoruz. 18 metre yapabilirsek Türkiye'nin en iyi duvarı olacak. Bakanlığa isteğimizi ilettik. Rize'de Bakanlık bütçesinden bir duvar yapılacak. Trabzon'da bir duvar, proje aşamasında, Karabük'te proje onaylandı ama henüz başlanmadı. Türkiye'deki duvar sayısı 50'yi geçmez, bunların içinde çok basitleri, milli takım kullanımına uygun olmayanları da var. Zaten çoğunu da izin alamadığımız için kullanamıyoruz.'

Belediyelerin desteğinin önemine değinen Başar, özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediyesinin güzel çalışmaları bulunduğunu, Ankara Büyükşehir Belediyesinin Dikmen Vadisi'ndeki duvarının da çok önemli olduğunu kaydetti. Bu duvarın iyi bir konumda yer aldığını anlatan Başar, 'Yüksekliği çok uygun ama bakımsız kalmış bir duvar. Belediyeden ricamız bu duvarın bakımdan geçirilmesi. Halkın yoğun yürüyüş yaptığı bu bölgede tırmanış yapılması, branşın tanıtımı açısından da çok kıymetli.' şeklinde konuştu.

- 'Duvarın maliyeti çok yüksek değil'

Başar, tırmanma duvarı yapmak için çok büyük bir yatırım gerekmediğinin altını çizerek, 'Duvarın maliyeti çok yüksek değil. Spor salonlarının içine yapılabiliyor ve salondaki diğer sporları etkilemiyor. Alan probleminiz yok, sadece konstrüksiyon maliyetiniz var. Yaklaşık 200 bin liraya yarışmaya uygun bir duvar yapılabiliyor. Maliyet 300-400 bine çıkarsa en iyisini yaparsınız.' diye görüş belirtti.

Dünyada tırmanma duvarlarındaki sistemin değişmeye başladığını kaydeden Başar, 'Tutamak sistemi, yerini elemente bırakıyor. Yeni nesil duvarlarda element kullanılıyor, bizimkiler eski model kaldı. Artık kamp yapacağımız yerlere kendi elementlerimizi götürüp onları takıp çalışıyoruz.' diye konuştu.

Antrenman yapılan duvarların belli dönemlerle değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Başar, 'Sürekli aynı duvarlarda antrenman yapan sporcu belli bir noktadan sonra yerinde sayıyor, gelişemiyor. Her duvar farklı. Yarışmalarda karşınıza bilmediğiniz bir duvar çıkıyor. Her duvar o yarışmaya özel hazırlanıyor. Yarışmacı yarışmaya girdiği an görüyor o duvarı. İlk defa Ukrayna'da yapacağımız milli takım kampında sporcularımız farklı duvarlarda çalışma imkanı bulacak.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'AVM'lerdeki durum iş güvenliği ile alakalı'

Sportif tırmanışın dünyada çok yaygın olduğunu ve AVM'lerde, macera parklarında, rekreasyon alanlarında sıklıkla kullanıldığını kaydeden Başar, güvenliğin önemine değindi.

Başar, 'Bu tür yerlerde çalışanların mutlaka belgeli, sertifikalı, eğitimli kişiler olması gerekiyor. Gerekli önlemlerin alınması hayati önem taşıyor.' şeklinde konuştu.

- 'Hedefimiz 2024 Olimpiyatları'

Ersan Başar, sportif tırmanışta ülkenin dört bir yanında tarama yaptıklarını belirterek, '5 bine yakın genci taramadan geçirdik. Yeteneklilerden gençler ve küçüklerde milli takım oluşturduk. Bunların eğitimi önemli. Federasyon tarihinde ilk kez milli takım kampları yaptık. Yurt dışından antrenör getirdik çünkü yarışmacı antrenör eksiğimiz var. Ukrayna Milli Takımı Antrenörü Mikhail Shalagin ile anlaştık. Kendisi sportif tırmanışta hız kategorisine dünya şampiyonu.' ifadelerini kullandı.

Temel hedefin yarışmacı bir nesil yetiştirmek olduğunu kaydeden Başar, ' Elit sporcuları hızlı bir şekilde yetiştirmemiz gerek. Ortaokul yaş grubuna eğitimler düzenliyoruz. Bölge ve Türkiye şampiyonalarından çıkan sporcuları malzeme ve eğitim olarak destekliyoruz. İleride hedefimiz kulüpleri de desteklemek. Rakipler çok güçlü, sporda teknolojiyi ve bilimi en üst seviyede kullanan ülkelerle yarışıyoruz. Onlara yetişmek için teknik ve bilimsel altyapımızı oluşturmaya çalışıyoruz. Hedefimiz 2024 Olimpiyatları'nda patlama yapmak. 2020'ye de hazırlanıyoruz ama çok büyük beklentilerimiz yok çünkü daha yeniyiz.' diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA