Banaz Çayı İçin Bir Araya Geldiler

Uşak’ta Banaz Çayı’ndaki kirliliğe dikkat çekmek isteyen köylüler, Ulubey ilçesinin Avgan köyünde bir araya geldi. Çevre köylerin de destek verdiği eylemde çaydaki kirliliğin önlenmesi istendi.

Eylemde konuşan Avgan Köyü Muhtarı Mümin Bayar, "Ege bölgesindeki tek temiz su kaynağı" dediği Banaz Çayının kirletildiğini iddia etti. Bayar, "Burada doğdum büyüdüm, bu dere bizim canımız, hayvanlarımız oradan içiyor, sebzelerimiz yetiştiriyoruz, her şeyimiz. Çocuklarımız orada eğleniyor, gelen misafirleri oraya götürüyoruz yani bizim kanımız canımız bu dere ama içmeyi bırak yanına bile yaklaşamıyoruz o kadar kötü olmuş. Bir insana insanlığa bu yapılmaz" dedi.

Çocukluğunun derelerde geçtiğini vurgulayan Avganlı Ümmügülsün Üstün (63) ise, "Dere dedikten sonra bizim yaşam kaynağımızdı. Kuraklık olur, susuzluk olur, bizim deremiz dinmezdi. Bu ne demek bu yıl biz anlayamadık, olması gerekiyor mu? Zenginse zengin fakiri neden çiğniyor. Bu sadece benim değil, herkesin canı yandı bak kaç kişi toplandı, yoksa bu kadar kişiyi nasıl bir araya getireceksin. Olmaması lazım hepimiz Türkiye’de yaşıyoruz birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için Allah için" şeklinde konuştu.



İMZA KAMPANYASI YAPTILAR

Köylüler ve çevre gönüllüleri burada düzenlenen imza kampanyasına katıldı.

Grup konuşmaların ardından araçlarla dereyi kirlettiğini iddia ettikleri hayvan işletmesinin önüne kadar gitti. Burada sloganlar atan köylüler, daha sonra işletmenin atık sahasını giderek buradaki durumu incelediler ve duydukları rahatsızlıkları dile getirdiler.

(Bayram Keleş / İHA)

Kaynak: İHA