Muharrem Usta, AA Spor Masası'nda (5)

Trabzonspor Kulübü Başkanı Usta:'(20102011 sezonu) Bu bir kupa meselesi değil' 'Şike var mı, yok mu konusu bitmiş bir konu. UEFA'da, CAS'ta her yerde tescilli. Bunu tartışmıyoruz. Türkiye'de federasyon gereğini yapmadı. Şampiyonluğu Trabzonspor'a vermedi' '(Deplasman yasağı) Bu yasağın kalkmaması bile şike nedeniyledir' 'Trabzonspor'un o şampiyonluğuyla ilgili inancını sonuna kadar savunduğu mücadeleye devam. Ama bu yasaklar kalksın. Yasakların hiç kimseye faydası yok'

Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta, 2010-2011 sezonu şampiyonluğuyla ilgili yaptıkları hukuksal girişimlere ilişkin, 'Bu bir kupa meselesi değil.' dedi.

Anadolu Ajansı'nın yeni hizmeti 'AA Spor Masası'nın üçüncü konuğu olan Usta, Medical Park Stadı'nda AA Spor Haberleri Yayın Yönetmenliği yönetici ve editörlerinin sorularını yanıtladı.

Tescillenmiş bir şikeden bahsettiklerini savunan Usta, 'Şike var mı, yok mu konusu bitmiş bir konu. UEFA'da, CAS'ta her yerde tescilli. Bunu tartışmıyoruz. Zaten bu şike var. Türkiye'de federasyon gereğini yapmadı. Şampiyonluğu (2010-2011) Trabzonspor'a vermedi.' diye konuştu.

Usta, şike süreciyle ilgili UEFA ve CAS'a yaptıkları başvurudan sonuç alamadıklarını hatırlatarak, 'Benim buna müdahale etme yetkim yok, diyorlar. Bir yetkisizliktir gidiyor. Önce Türkiye'de başladı bu.' değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak FIFA'ya gittiklerini belirten Usta, şöyle devam etti:

'Bu bir kupa meselesi değil. Bunun altını gerçekten çizmek istiyorum. Trabzonspor'un 1974-1975'ten sonraki serüvenine baktığımızda, o yıllarla kıyaslarsak herhalde Türkiye'nin en zengin müzesini konuşuyoruz. Çok kupamız var. Bu bir teneke parçasının mücadelesi değil. Bunu gerçekten herkesin bilmesi lazım. Şampiyon olmak kolay bir iş değil. Çok büyük emekler verilir. Milyonlar bu heyecanı doyasıya yaşamak ister. Elimizden çalınan mutluluğumuzun peşindeyiz. Üzülen, gözyaşı döken gencecik evlatlarımızın gece uykusuz kalmasının hesabını sormanın peşindeyiz. 'Bizi şampiyon yapmayacaklar' deyip intihar eden taraftarlarımız oldu. Hala bunun travmasını atlatamayan insanlar var.'

'Bu bir gerçekten hak ve hukuk mücadelesi.' diyen Usta, 'Ne olacak ki, kupa nerede olursa olsun. Ben inandıktan sonra benim kupam, onun, bunun müzesinde olsa ne fark eder. Biz başka yere de kupalarımızdan gönderebiliriz.' ifadelerini kullandı.

Usta, konunun basit bir mesele olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

'Milyonların alın teriyle, olağanüstü emeklerle... Şampiyon olmak için yıllarca arkadan gelen emek var. Üstüne koya koya gelip şampiyon oluyorsunuz ve 82 puanla. Şimdi bu farklı bir duygu, hele Trabzon'daysanız. Neden? Burası bir Anadolu şehri. İstanbul'a karşı şampiyon olabilmek öyle kolay değil. İstanbul'daki imkanlara karşı... Trabzon gibi mütevazı bir şehirden muhteşem bir başarıyı konuşuyorsunuz. Ayrıca uzun yıllar şampiyon olunamadığı için yeni bir şampiyonluğun ne kadar değerli olduğunu bir düşünün.'

- 'Mücadelemiz ömür boyu sürecek'

Avrupa'nın da adalet dağıttığına inanmadığını dile getiren Muharrem Usta, 'Dağıtmıyor arkadaşlar. CAS'ın masasında yargılamanın yapıldığı gün oturdum. Çıktığımda şunu söyledim; 'Eğer Trabzonspor'a bu şampiyonluk verilmezse, benim adalete hiçbir inancım kalmadı.' Bunu her yerde söyledim. Sonunda da dediğim çıktı. Adalet mekanizması çalışmadığında çalışmıyor. Hiçbir yerde çalışmıyor. Bu Trabzonsporluların o seneden hiçbir şekilde vazgeçtiği anlamına gelmez. Bunu çok kibar bir dille ifade ediyorum, Trabzonsporluların gönlünden bunu kimse söküp alamaz.' şeklinde konuştu.

Usta, Süper Lig 2010-2011 sezonu şampiyonluğuyla ilgili mücadelelerini ömür boyu sürdüreceklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

'Nereye kadar, nasıl gidiyorsa gitsin. Sıfırdan, bir anlamda FIFA'ya yeni bir müracaat ettik. Bu müracaatla, 'Şike tescilli olduğu halde Türkiye'de sonuç alamadık. Avrupa'da kurumlarda tescilli olduğu halde UEFA karışamam, CAS karışamam, dedi. Artık bu ise sen karış' dedik. Onlarda da bir madde var; karışma, müdahale etme hakkını saklı tutar. Biz de diyoruz ki saklı tutma, elindeki yetkiyi kullan, müdahale et. Adalet mücadelesinde, değil Muharrem Usta kim olursa olsun gideceksin. Öyle bir dünya yok. Bir de hakkın peşine gitmemek, 21. yüzyılda kapkara bir zihniyetin işidir.'

Usta, şike sürecine ilişkin Avrupa'daki Trabzonspor taraftarları için halkla ilişkiler çalışması yapacaklarını dile getirerek, 'Avrupayı bu konuda daha aydınlatmak istiyoruz, basın, medya aracılığıyla. FIFA'dan müdahale kararının çıkmasını önemsiyoruz. Buradan da söylüyorum, ümit ediyorum ki, onlar da 'hakkımızı saklı tutuyoruz' deyip durmazlar.' diye konuştu.

CAS'taki toplantıdan bahseden Usta, yapılan görüşmeyi şöyle anlattı:

'Çok ilginç bir şeydi. U masası düşünün. Bir tarafında CAS heyeti, bir tarafında biz vardık. Diğer tarafta şikayet ettiğimiz kurumlar vardı; Fenerbahçe, UEFA. Biz UEFA'ya, 'Şike var mı' diye soruyoruz, 'Var' diyor. CAS da 'Var, hem de UEFA'nın dediği kadar değil, 7 maçta var' diyor. TFF'ye dönüyoruz, onlar da şikeyle ilgili 'Şu kişiler şunu yaptı' diyor. Orada aslında şikenin varlığını tartışan kimsenin olmadığını gördüm. CAS heyetine 'Bizi niye çağırdınız, şike yok ki ne işimiz var burada' diyen olmadı. Herkes şunu diyor, 'Yeter çektiğimiz ceza, daha gelmeyin üstümüze', biz de diyoruz ki 'Yetmez', çünkü gereği yapılmadı. Futbolun 'sıfır tolerans' diye bir kavramı varsa 'bitti' dedim bu iş. Ama yine de bir şey çıkmadı. FIFA'dan bir şey çıkar mı, çıkmasını beklerim. Görelim bakalım ne olacak.'

- 'Aramızdaki yönetimsel bir sorun'

Muharrem Usta, Fenerbahçe ile aralarında şike sürecine yönelik yönetimsel bir sorun bulunduğuna işaret ederek, 'Taraftarların da elbette buna bağlı sorunları varsa biz taraftarları bundan arındırmak isteriz.' dedi.

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasındaki deplasman yasağının kalkmamasına ilişkin Usta, 'Taraftarın bunda hiç bir suçu yok ki. Fenerbahçe taraftarlarının bu işte nasıl bir suçu olabilir? Haliyle biz taraftarlar üzerinden polemik yapılmasını, çatışma olmasını, birbirlerinin sınırına yaklaşmamaları gibi bir tablonun doğru olmadığını düşünüyoruz.' değerlendirmesini yaptı.

İnsanların çeşitli renklere gönül verdiklerini belirten Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kimi sarı-laciverte kimi bordo-maviye kimi de sarı-kırmızıya gönül verir. Bunlar normaldir. Yapılan yanlışlar üzerinden renklerin kardeşliğini mahvediyoruz. Ama buna çanak tutan taraftarlar da var. Tabii ki onlara da bir çift sözüm var, artık siz yönetimler üzerinden yürütülen bu işin mümkün olduğu kadar parçası olmayın. Futbolun gerçekten bu ülke ve dünyada fair play ruhu varsa kardeşlik diye bir kavramı varsa yönetimlerin yaptığı hataların arkasına düşmeyin. Onun için sadece bu yasağın kalkmaması bile o şike nedeniyledir. Türkiye'de bir sürü yasak kalktı. Yasaklar 2010-2011 sezonundaki şikeden mi kaynaklanmıştı? Hayır. Ortada genel bir sorun vardı. O sorun bir şekilde çözüldü ve yasaklar kalktı. Kalkmayan Trabzonspor-Fenerbahçe yasağı. Niye? Şike nedeniyle.'

- 'Hakkımızı sonuna kadar savunacağız'

Trabzonspor Kulübü Başkanı Usta, şike ile deplasman yasağının ayrı ele alınması gereken konular olduğunu vurgulayarak, 'Hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Taraftarların arasındaki bu olayın kalkması gerektiğini de düşünüyorum.' diye konuştu.

Konuyla ilgili olarak il spor güvenlik kurullarının kararının önemine de dikkati çeken Usta, şunları kaydetti:

'Camia olarak biz düşünebiliriz, il güvenlik kurulları buna ne diyecek. Tabii ki bakmaları lazım. Fenerbahçe ile Trabzonspor Türkiye'nin iki büyük güzide kulübü. Milyonlarca taraftarları var. Şike nedeniyle bir fay hattı var. Bu fay hattında yeni depremlerin olmasını isteyenler vardır. Bunun üzerinden yürümeye çalışanlar vardır. Bunlara fırsat verilmemesi gerekir. Emniyetin işi ama bize düşen başka bir şey. Biz futbolun fair play ruhu içinde Trabzonspor camiası olarak sonuna kadar şunu deriz; 'Hukuk mücadelesine devam. Trabzonspor'un o şampiyonluğuyla ilgili inancını sonuna kadar savunduğu mücadeleye devam. Ama bu yasaklar kalksın.' Yasakların hiç kimseye faydası yok.'

- '2010-2011 sezonu 50 yıl sonra da konuşulacak'

Başkan Usta, Türkiye'de yaşanan şike sürecinin, gelecekte tarih kitaplarında yer alacağına inandığını ifade etti.

İkinci Dünya Savaşı'na katılan ülkelerin şu an yıllar sonra müzakerede bulunabildiklerine dikkati çeken Usta, 'Bizim de 2010-2011 olayında 'bu iş artık olmayacak' diye intihar eden taraftarımız oldu. Bunu tüm Türkiye'nin anlaması gerektiğini düşünüyorum. Milyonlarca insanın öldürüldüğü savaşlardaki ülkeler bir araya gelip devam edebiliyorlar. Bunlar hayatın sonu değil. Tarih bunların hepsini yazacak. 50 sene sonra gelen nesil 2010-2011 sezonunu konuşacak. Tarih kitapları bunu yazacak.' şeklinde konuştu.

Fenerbahçe ile Trabzonspor taraftarları arasındaki düşmanlığın ortadan kalkması gerektiğini anlatan Usta, 'Haliyle o iş başka bir şeydir, hayatın olağan akışındaki dostluklar başka bir şeydir. Fenerbahçe ve Trabzonspor taraftarının artık bu olay üzerinden düşmanmış gibi bir tavır içeresinde olmasının ve bunun kışkırtılarak yeni depremlerin ortaya çıkarılmasının yanlış olduğunu düşünüyorum.' şeklinde görüş belirtti.

(Sürecek)

Kaynak: AA