Engel Tanımayanlar - Bir Kulaçla Değişen Hayat

Edirne'de ailesiyle yaşayan 22 yaşındaki bedensel engelli Özge Üstün'ün hayatı, tedavi amacıyla beş yıl önce havuzda attığı ilk kulaçta değişti Hayatındaki engelleri yüzerek kaldıran ve milli sporcu olduktan sonra katıldığı müsabakaları da başarıyla tamamlayan Üstün, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda birincilik kürsüsüne çıkmayı hayal ediyor.

CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de ailesiyle yaşayan ve tedavi amacıyla beş yıl önce havuzda attığı ilk kulaçta hayatı değişen 22 yaşındaki bedensel engelli Özge Üstün, azmi ve yaşama sevinciyle, başarıya giden yolda engelleri bir bir aşıyor.

Haftanın altı günü Fatih Sultan Mehmet Yüzme Havuzu'nda antrenman yapan milli sporcu Özge Üstün, sabah 08.30'da evden çıkmadan önce en yakın arkadaşı kedisi 'Timur' ile vakit geçiriyor.

Milli takım eşofmanlarını giyindikten sonra annesinin yardımıyla tekerlekli sandalyesine oturan Üstün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle evine yaptırılan engelli asansörünü kullanarak evinin önüne çıkıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığınca engelli sporcular için yaptırılan özel otobüsle evinden alınarak, havuza bırakılan milli sporcu, 2020 Tokyo Olimpiyatları hayalini gerçekleştirmek için antrenörüyle dur durak bilmeden çalışmalarını sürdürüyor.

Antrenman bittikten sonra eve dönen milli sporcu, internetten rakiplerinin videolarını izleyerek yarışlara hazırlanıyor.

Bedensel engelli milli yüzücü Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığının omurilik felci olarak bilinen Spina Bifida olduğunu söyledi.

Yüzmeye tedavi amacıyla başladığını belirten Üstün, 'Beni Kahramanmaraşlı bir antrenör keşfetti. Onun sayesinde yüzmeye başladım. Beş yıl önce beni İstanbul'da düzenlenen yüzme elemelerine davet etti. 'Deneme amaçlı gel bir sana bakalım, seni yüzmeye hazırlayalım' diyerek beni teşvik etti. Onun sayesinde beş yıldır yüzmekteyim' dedi.

- 'En iyi olduğum branş kurbağalama'

Milli sporcu olduktan sonra beş yıllık süreçte 8 il birinciliği ve 35 Türkiye şampiyonluğu elde ettiği aktaran Üstün, şunları kaydetti:

'Kurbağa, sırt ve serbest sitillerde yüzüyorum. En çok kurbağalamada iyiyim, Spina Bifidalılarda kurbağalamada yüzen yok ama ben bu stilleri yapabiliyorum. En iyi olduğum branş kurbağalama, madalyalarımın çoğu bu stilden diyebilirim. Önümde ekim ayında düzenlenecek dünya şampiyonası var, ona hazırlanıyorum. Aynı zamanda kendimi hayalini kurduğum 2020 Tokyo olimpiyatlarına hazırlıyorum. Olimpiyat oyunlarına gitmeyi hedefliyorum. Ülkemi en iyi şekilde temsil edip, bayrağımızı dalgalandırmayı istiyorum.'

- 'Türk bayrağını Avrupa'da dalgalandıracağız'

Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yüzme antrenörü Yasemin Şahin de Özge'nin azimli bir sporcu olduğunu ifade etti.

Üstün'ün müsabakalara milli takım hissiyatıyla katıldığını anlatan Şahin, hedeflerinin 2020 Tokyo Olimpiyatlarında başarı elde etmek olduğunu vurguladı.

Özge'nin annesi Sevim Üstün ise yüzde 92 bedensel engelli olan kızının her zaman destekçisi olduğunu ve tüm gününü kızıyla geçirdiğini belirtti.

Kızının Türk bayrağını Avrupa'da dalgalandırmak istediğini ifade eden Üstün, 'Bedensel engelli çocuğu olan anneler bazen çocuklarıyla ilgili karamsar olabiliyorlar. 'Başaramaz benim çocuğum, bırakalım yüzmeyi' diyorlar ama bence hiç bırakmasınlar. Aileler bedensel engeli olan çocukları evden çıkarsınlar spora yönlendirsinler, illaki yüzme değil, okçuluk var ve diğer branşlar var. Sporla çocukların öz güveni yerine gelir.' diye konuştu.

Kaynak: AA