AA Spor Masası, Bakan Kılıç İle Başladı (2)

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: 'Türkiye'nin bu yılın başından bugüne kadar üst düzeyde müsabakalarda toplam madalya sayısı 356'ya ulaştı' 'Türkiye'nin adını, markasını, bayrağını önemli noktalara taşıyacak organizasyonlar yapacağız' 'Zihinleri 20 yıl öncede kalmış kişilerin eleştirileri, bizim için bir anlam ifade etmiyor' 'Samsun'un yeni stadının açılışı, 200'den fazla ülkenin takip edeceği bir organizasyonla yapılmış olacak'.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin 1 Ocak 2017'den bugüne kadar üst düzey müsabakalarda elde ettiği madalya sayısının 356'ya ulaştığını söyledi.

Anadolu Ajansı'nın yeni hizmeti 'AA Spor Masası'nın ilk konuğu olan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin bu yılın başından bugüne kadar üst düzey müsabakalarda kazandığı toplam madalya sayısının 356'ya ulaştığını belirterek, 'Bunun 132'si altın, 108'i gümüş ve 116'sı bronz. Bu, basit bir rakam değil ve şunu bilmemiz lazım, bu başarılar daha da artacak.' dedi.

Türk sporcuların uluslararası camiada kendilerini kanıtladığını ve artık Türkiye'nin, ay-yıldızlı bayrağın her yerde olacağı noktasındaki kararlılığını gösterdiğini ifade eden Kılıç, bu yöndeki altyapı çalışmalarının yoğun şekilde devam edeceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası görünürlülüğü yüksek organizasyonların Türkiye'de yapılması konusunda çok önemli bir yaklaşımı olduğuna dikkati çeken Bakan Kılıç, 'O da Türkiye'nin artık gelmiş olduğu ekonomik, sosyal, politik ve siyasi gücünü yansıtacak organizasyonlar. Önümüzdeki dönem içerisinde elbette yeni organizasyon alma çalışmalarımız olacak.' diye konuştu.

- Medya eleştirisi

Yeni başlanılan bazı branşların farklı organizasyonlarının da Türkiye'de yapılacağına değinen Bakan Kılıç, 'Çok organizasyon oluyor ancak her şey duyulmuyor. Burada biraz medyayı da eleştirelim.' ifadelerini kullandı.

Samsun'da 18-30 Temmuz tarihlerinde yapılacak 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın meşalesi̇nin İsviçre'nin Lozan kentinden yola çıktığını hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:

'Meşale şu anda Türkiye'ye geliyor. Taha Akgül aldı. Niye Taha alıyor deniliyor. Taha Akgül, olimpiyat şampiyonu. Dolayısıyla olimpiyat oyunları olduğu için de şampiyon bir sporcu alır. Türkiye'ye 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya Taha'dan geldi. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bu, basında yeterince yer aldı mı?'

Samsun'da yapılacak oyunlarda 3 bini aşkın sporcunun yer alacağına vurgu yapan Kılıç, 'Dünyanın en büyük 3. organizasyonu ve 5 binden fazla genel katılıma doğru gidiyoruz. Ülkeler açısından baktığımızda, bu oyunların tarihinde en yüksek katılım Samsun'da olacak. Dolayısıyla tüm basınımızdan bu oyunların artık gerektiği şekilde paylaşılmasını rica ediyorum.' şeklinde görüş belirtti.

- 'EURO 2024 hazırlıkları final noktasında'

Türkiye'nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2024) adaylığını hatırlatan Kılıç, 'EURO 2024 hazırlıkları final noktasında. Önümüzdeki seneye kadar hazırlık sürecimiz var. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yoğun bir çalışma içerisinde ama farklı bakanlıklara düşen görevler de var. Bizim koordinasyonumuzda hazırlıklara devam ediyoruz.' diye konuştu.

Altyapı itibarıyla Türkiye'nin şampiyonaya hazır olduğunu dile getiren Bakan Kılıç ayrıca, 'Sadece İstanbul'da kapasitesi 10 binin üzerinde 15 salonumuz var. Yeni yapılacaklar var. Anadolu'da yaptığımız tesisler var, havuzlarımız, atletizm pistlerimiz var. Tesislerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

İstanbul'un 5. İslami Dayanışma Oyunları'na ev sahipliği yapacağını anımsatan Kılıç, şunları söyledi:

'4. İslami Dayanışma Oyunları'nda 195 madalya ile 2. olduk. Toplam madalya sayımız daha yüksek olmasına karşın ev sahibi Azerbaycan, altın madalya sayısıyla 1. oldu. Azerbaycan'ın ev sahibi olma avantajını yaşadığını bazı noktalarda gördük. Orada yüzmede çok büyük bir başarı gösterdik. Elde edilen zamanlara bakmamız lazım. Türkiye rekorlarının kırılması, uluslararası müsabakalardaki zamanlara yaklaşılması... Bununla beraber oyunlarda, olimpiyatlarda ciritte altın madalya alan mesafeyi geçtik. Eda'nın attığı cirit, Rio de Janeiro'da olimpiyat altın madalyasını kazanan ciritçinin attığı ciritin üzerinde bir mesafeye gitti. Bunlar bazı sinyaller veriyor. İnşallah daha da iyi olacak.'

Farklı branşlarda uluslararası federasyonların genel kurul organizasyonlarına da ev sahipliği yapılabileceğini ifade eden Kılıç, 'Uluslararası federasyonun yönetimi anlamındaki yeniliğin Türkiye'de yapılıyor olması önemlidir. Uluslararası ilişkilerde Londra, Lizbon, İstanbul, Antalya bildirgesi vardır. Şimdi G20 geliyor, Almanya'da yapılacak. Bundan önceki G20'lerden biri Antalya'da oldu. Orada alınan kararlar, Antalya kararları olarak literatüre giriyor. Sporda da uluslararası federasyonların yönetimlerinin seçildiği genel kurullar, yapıldığı şehirler ve ülkelerdeki isimler ile anılıyor. Bu önemli.' diye konuştu.

- Olimpiyatlara kota mücadelesinde ev sahibi avantajı

Bakan Kılıç, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'na kota getirecek organizasyonları Türkiye'ye alıp ev sahibi avantajını kazanmak için çalışacaklarını söyledi.

Türkiye'ye yakışan organizasyonlara ev sahipliği yapmak istediklerine vurgu yapan Kılıç, 'Özellikle Türk sporcuların 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları için kota elde edecekleri organizasyonları alıp ev sahibi avantajını kazanmak için çalışacağız. Yaz oyunları, kış oyunları fark etmez ama Türkiye'ye yakışan organizasyonlar olmalı.' değerlendirmesinde bulundu.

'Her organizasyonu Türkiye alacak değil.' ifadesini kullanan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye artık farklı bir noktaya geldi. Daha önce arkadaşlar tanıtım açısından 'Ne varsa Türkiye'ye alalım.' şeklinde bir çalışma yapmışlar. Doğrudur ama şu anda o dönemde değiliz. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın talimatları da bu noktadır. Seçici, çok seçici olacağız. Ses getirecek, Türkiye'nin adını, markasını, bayrağını önemli noktalara taşıyacak organizasyonlar yapacağız. Bazı eleştiriler oluyor ama zihinleri bundan 20 yıl öncede kalmış kişilerin eleştirileri de bizim için bir anlam ifade etmiyor.'

- 'Samsun'da hazırlıklar tamam'

Bakan Kılıç, Samsun'un ev sahipliği yapacağı 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın hazırlıklarının tamamlandığını, şu aşamada 'ince makyaj' yapıldığını ifade etti.

Oyunlara 96 ülkeden katılım olacağı bilgisini veren Kılıç, 'Oyunlar tarihindeki en yüksek katılım. 3 binin üzerinde sporcu, 21 branşta mücadele edecek. 42 tesis şu anda bu organizasyon için hazır durumda. Genel anlamda bütün hazırlıklar tamamlandı. Artık ince makyajlar yapılıyor.' şeklinde konuştu.

Organizasyonun açılışının Samsun'un yeni stadında yapılacağına dikkati çeken Kılıç, 'Böylece Samsun'un yeni stadının açılışı, 200'den fazla ülkenin takip edeceği bir organizasyonla yapılmış olacak. Böyle büyük tesislerin açılışını büyük organizasyonlarla yapmak önemlidir. Türkiye'nin gücünü gösteren simgelerden biri olan Samsun'un yeni stadının dünyaya tanıtımı da oyunlarda olacak.' ifadelerini kullandı.

- Samsun'da 'Olimpiyat Köyü'

Oyunların hazırlıkları kapsamında bin 500'den fazla gönüllünün çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Kılıç, 'Samsun'da oyunlar tarihinde bir ilk daha yaşanacak. 'Olimpiyat Köyü' hayata geçmiş durumda. Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarında misafirlerimizi ağırlayacağız. Büyük bir sporcu köyü kurulmuş olacak.' yorumunda bulundu.

Samsun'da Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesinin yeni yönetiminin de seçileceğine dikkati çeken Kılıç, 'Bunlar önemlidir. Önümüzdeki yılların yönetimi, Samsun'da seçilmiş olacak. Samsun'da hummalı bir hazırlık var. Sokaktaki herkes maskotumuz 'Çakır' ile karşılaşıyor. Samsun hazır, inşallah 10 gün sonra başka bir havaya da girecek. Meşale de yola çıktı. 18 Temmuz'da başlayacak sportif şölene herkesi bekliyoruz.' şeklinde görüş belirtti.

(Devam edecek)

Kaynak: AA