2017 Dünya Atletizm Şampiyonası'na Doğru

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Çintimar:'Dünya Şampiyonası'nda tarihimizin en fazla finalini koşmanın mutluluğunu, onurunu ve gururunu yaşayacağız' 'Madalya her sporcunun hedefidir ama amacımız, final sayımızı en yükseğe çıkarabilmek. Bugüne kadar 12 kez en iyi 8'e girmişliğimiz var. Dünya Şampiyonası'nda bu rakamı tek seferde geçebilmek için çaba içindeyiz' Basın toplantısında gözyaşlarını tutamayan milli atlet Escobar:'Böyle harika bir ülkenin parçası olduğum için gurur duyuyorum. Ağlıyorum, çünkü kendimi burada doğmuş gibi hissediyorum' Eşref Apak:'Her şey yolunda gidiyor. Bizim asıl hedefimiz, 2020 Tokyo Olimpiyatları. Son yarışmamın 2020 Tokyo Olimpiyatları olmasını istiyorum' Eda Tuğsuz:'Emeklerimin karşılığını Dünya Şampiyonası'nda almak istiyorum'

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, 4-13 Ağustos tarihlerinde İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek Dünya Şampiyonası'nda Türk atletizm tarihinin en çok finalini koşmak istediklerini söyledi.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin Ataköy'deki Olimpiyatevi'nde düzenlenen basın toplantısına başkan Çintimar'ın yanı sıra Dünya Atletizm Şampiyonası'nda mücadele edecek milli sporculardan Eşref Apak, Yasmani Copello Escobar, Eda Tuğsuz ile Eda'nın antrenörü Fatih Avan katıldı.

Türk atletizminin belli bir sekteye uğramasının ardından son 3,5 yılda ciddi bir çıkış yakaladığını aktaran Çintimar, 'A Milli Takım olarak, 2020 Olimpiyatları'na giderken yüzde 80'i gençlerden oluşan bir kadroyla devam ediyoruz. Altyapıdan gelen çocuklarımızla madalya kovalayacak bir yer edindiğimizi görüyoruz. Bundan da son derece mutluyuz. Alt yaş kategorilerinde aldığımız başarılı sonuçların ardından Dünya Şampiyonası'nda tarihimizin en fazla finalini koşmanın mutluluğunu, onurunu ve gururunu yaşayacağız.' diye konuştu.

Fatih Çintimar, Dünya Şampiyonası'nda bugüne kadar Türkiye'nin sadece 2 madalya alabildiğine değinerek, 'Böyle bir organizasyona giderken 'Madalya alacağız.' demek şartlanma anlamına gelir. Madalya her sporcunun hedefidir ama amacımız, final sayımızı en yükseğe çıkarabilmek. Bugüne kadar 12 kez en iyi 8'e girmişliğimiz var. Dünya Şampiyonası'nda bu rakamı tek seferde geçebilmek için çaba içindeyiz. En fazla katılımımız, 14 kişiyle olmuş. Şu an 27 sporcuyla gidiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Başkan Çintimar, milli takım kadrosunda yer alamayan sporculara değinerek, şunları kaydetti:

'Bundan önce sayı tamamlamak adına barajı geçen bütün sporcularımızı götürüyorduk. Şu an bu durumda değiliz. Final koşması muhtemel olmayacak sporcularımızdan kendi rızasıyla katılmak istemeyen sporcularımızı takıma almadık. Emel Dereli, Avrupa Şampiyonası'nda 4. oldu. Hocası ve kendisi, antrenman yorgunluğunun olduğunu söyledi. Dünya rekortmeninin finale kalamama riski nedeniyle bir sonraki şampiyonayı hedeflemek gerekiyordu. İlham Tanui Özbilen, bir önceki Dünya Şampiyonası'nda madalya alan sporcularımızdan birisi. Olimpiyatlarda bir sakatlık geçirmişti. Seçmede veya yarı finalde iyi performans sergileyememe korkusuyla Avrupa Şampiyonası için kendini riske etmeme adına bu organizasyondan feragat etti. Birkaç sporcumuzu da Üniversiteler Dünya Şampiyonası'nda kürsüye çıkma şansı olduğu için götürmüyoruz. Kürsü şansını kaçırmaması adına Dünya Şampiyonası'na katılmayacak. Çocuklarımızı korumak ve kollamak zorunda olduğumuz için bu tedbiri aldık.'

Gençlik ve Spor Bakanlığının hayata geçirdiği Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezlerinin (TOHM) meyvelerini verdiğini anlatan Çintimar, 'Bu merkezilerin meyvelerinden birisi Mizgin Ay, diğeri Eda Tuğsuz. Dünya Şampiyonası kadrosunda 8 TOHM sporcusu var. Atletizme en büyük kaynak Gençlik ve Spor Bakanlığı. Başta Bakanımız olmak üzere tüm teşkilatına teşekkür etmek istiyorum. Sporu bırakan atlet arkadaşlarımızın camianın içinde kalabilmesi için bir çabamız var. Fatih Avan, Halil Akkaş, Burcu Yüksel gibi sporu bırakan olimpik sporcular, sadece kulvar değiştirerek, atletizme hizmet etmeye devam edecekler.' şeklinde görüş belirtti.

- Escobar, gözyaşlarını tutamadı

Milli atlet Yasmani Copello Escobar, basın toplantısı sırasında duygulanarak gözyaşı döktü.

Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek istediğini vurgulayan Küba asıllı milli atlet, 'Böyle harika bir ülkenin parçası olduğum için gurur duyuyorum. Herkese teşekkür ediyorum. Hiçbir zaman sizlere teşekkür etmekten sıkılmayacağım. Ağlıyorum çünkü kendimi burada doğmuş gibi hissediyorum. Şimdi gücümü toplayıp, finale çıkmak için mücadele edeceğim.' değerlendirmesinde bulundu.

Hazırlık anlamında zor bir dönem geçirdiğini anlatan Escobar, 'Benim için zor bir yıl oldu. Ufak tefek bazı sakatlıklar yaşadım. Şu anda eski Escobar haline geldim. İyi durumdayım. Mental anlamda kendimi çok güçlü hissediyorum. İlk hedefim finale çıkarak en iyi 8 sporcu arasında yer almak. Türk bayrağını yine göndere çektirip, podyumda olmak en büyük umudum. İyi bir hazırlık döneminden sonra bu hedefime ulaşacağımı umuyorum. Rio Olimpiyatları'nda olduğu gibi terimin son damlasına kadar pistte olacağım.' ifadelerini kullandı.

- Eşref Apak, Eda Tuğsuz ve Fatih Avan

Olimpiyat üçüncüsü milli sporcu Eşref Apak ise kariyerinin 6. Dünya Şampiyonası'na katılacağını belirterek, 'İlkine gidiyormuş gibi heyecanlıyım. Herkesin amacı madalya almak ama akıllı ve stratejik yaklaşmak lazım. Seçme yarışması finalden daha zorlu geçiyor. Seçmeleri geçtikten sonra hedefimize odaklanmak istiyorum. Yaklaşık 10 aydır yeni bir antrenörle çalışıyoruz. Her şey yolunda gidiyor. Bizim asıl hedefimiz, 2020 Tokyo Olimpiyatları. Son yarışmamın 2020 Tokyo Olimpiyatları olmasını istiyorum.' diye konuştu.

Azerbaycan'da düzenlenen 4. İslami Dayanışma Oyunları'nda altın madalya kazanan ciritçi Eda Tuğsuz ise şunları kaydetti:

'Dünya Şampiyonası'na büyüklerde ilk defa katılacağım. O yüzden çok heyecanlıyım. Güzel bir sezon geçiriyorum. İnşallah emeklerimin karşılığını Dünya Şampiyonası'nda almak istiyorum. Hedefim ve gönlümden geçen madalya almak, ama ilk önceliğim finalde yarışmak. İnşallah milletimizin göğsünü kabartarak güzel derecelerle ülkemize döneriz.'

Eski milli sporcu Fatih Avan da Eda'nın kısa süre içinde 60 metrenin üzerine çıktığına değinerek, 'Eda henüz çok tecrübesiz, heyecanlı ve kendini adapte etmiş değil. Büyük organizasyonlarda bunun sıkıntısını yaşadı. Umarım Dünya Şampiyonası'nda bunun üstesinden gelir. Finalde yarışması büyük başarı olacak. Finale kaldığı takdirde Eda'nın madalyanın en büyük adaylarından biri olduğuna inanıyorum. Kariyerim boyunca Eda kadar yetenekli bir sporcu daha görmedim. Bir sakatlık olmazsa Eda, 2020 Olimpiyatları'nın en büyük madalya adayı.' şeklinde konuştu.

- Milli takım kadrosu

Londra'da mücadele edecek 27 kişilik Türk Milli Takımı kadrosunda şu sporcular yer alıyor:

Kadınlar

Cirit atma: Eda Tuğsuz

Çekiç atma: Kıvılcım Kaya Salman

5 ve 10 bin metre: Yasemin Can

Maraton: Fadime Suna Çelik

3 bin metre engelli: Tuğba Güvenç ve Özlem Kaya

1500 metre: Meryem Akdağ

Erkekler

400 metre engelli: Yasmani Copello Escobar

4x100 metre erkekler bayrak yarışı: Ramil Guliyev, Jak Ali Harvey, Emre Zafer Barnes, İzzet Safer ve Yiğitcan Hekimoğlu

4x400 metre erkekler bayrak yarışı: Yasmani Copello Escobar, Yavuz Can, Batuhan Altıntaş, Ahmet Kasap ve Mahsum Korkmaz

Çekiç atma: Eşref Apak ve Özkan Baltacı

10 bin metre: Polat Kemboi Arıkan

200 metre: Ramil Guliyev

Maraton: Kaan Kigen Özbilen, Mert Girmalegesse ve Ercan Muslu

3 bin metre engelli: Tarık Langat Akdağ

100 metre: Jak Ali Harvey

20 kilometre yürüyüş: Ersin Tacir, Salih Korkmaz ve Mert Atlı

Kaynak: AA