Engel Tanımayanlar - Görme Engelli Sporcu Dünya Şampiyonasına Hazır

ABD'de 2009'da yapılan Dünya Görme Engelliler Halter Şampiyonasında 75 kiloda altın madalya alarak dünya şampiyonluğunu Türkiye'ye getiren ilk sporcu olan Kesim, 2017'de düzenlenecek dünya şampiyonasına hazır Görme engelli halterci Kesim: 'Ben bu sporu severek ve isteyerek yapıyorum. Madalya töreni esnasında o bayrağın göndere çekilmesi bütün her şeyi örtüyor. Çektiğiniz bütün zorlukların, emeklerinizin karşılığı, bayrağınızın bütün bayrakların en üstünde olması'

MERVE YILDIZALP - ABD'de 2009'da yapılan Dünya Görme Engelliler Halter Şampiyonası'nda 75 kiloda altın madalya alarak dünya şampiyonluğunu Türkiye'ye getiren ilk sporcu olan Ömer Galip Kesim, bu yılki yarışlarda da zirveye çıkmayı hedefliyor.

Görme engelli sporcu Kesim, 2009'da ABD'nin Miami şehrinde yapılan Dünya Görme Engelliler Halter Şampiyonası'nda 75 kiloda altın madalya kazanarak alanında dünya şampiyonluğunu Türkiye'ye getiren ilk sporcu oldu. Kesim, 2009'dan 2016'ya kadar yapılan uluslararası müsabakalarda 75 kiloda kazandığı dünya şampiyonlukları ile Türk bayrağını gönderde dalgalandırdı.

Galip Engelliler Spor Kulübünün Başkanlığını da yürüten Kesim, şampiyonluk süreçlerini ve yaşam hikayesini AA muhabirine anlattı.

Gözlerindeki sorun ilkokuldayken anlaşılan 40 yaşındaki Kesim, yaşı geçtiği için o dönemde görme engelliler okuluna kabul edilmediğini söyledi.

Kesim, tedavi için ailesinin elinden geleni yaptığını ama durumun değişmediğini ifade ederek ilk ve ortaokulu yardım alarak bitirdiğini, lisede açık öğretime devam ettiğini belirtti.

Sivil toplum örgütlerinin aracılığıyla 16-17 yaşlarında spora yönlendirildiğini dile getiren Kesim, engellilerin spor yapabileceğini o dönemde öğrendiğini ifade etti.

Kesim, birçok spor branşında çalıştığını, daha sonra halter konusunda uzmanlaştığını söyleyerek dünya, olimpiyat ve Avrupa şampiyonu olan halterci Halil Mutlu ile tanışmasının bu spor dalını sevmesinde büyük payı olduğunu kaydetti.

Sporcu olma sürecinde ailesinin de kendisine çok destek olduğunu ifade eden Kesim, 'Anneme çok teşekkür ediyorum. Şu anda hala bana destek oluyor. Aynı zamanda kulübümüzün sosyal sekreterliğini yapıyor. Sporcularımızı kamplara, pikniğe götürüyor, sosyal etkinliklerde engelli kardeşlerimize annelik yapıyor. Dünyaya getirdiği günden bu yana annem benim en büyük destekçim.' diye konuştu.

Kesim, devletin başarılı sporcuları desteklediğini öğrendikten sonra Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Spor Yönetimi Bölümüne girdiğini dile getirerek daha sonra engelli arkadaşlarıyla Galip Engelliler Spor Kulübünü kurduklarını, engelli gençleri sporla sosyal hayata kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

- '15 yaşından beri günde 2,5 saat antrenman yapıyorum'

Kesim, 15 yaşından beri günde 2,5 saat antrenman yaptığını, düzenli beslendiğini, kötü alışkanlıklarının olmadığını kaydetti.

İlk şampiyonluğunu 2009'da ABD'de düzenlenen Dünya Görme Engelliler Halter Şampiyonası'nda elde ettiğini anlatan Kesim, 2016'ya kadar uluslararası müsabakalarda Türkiye'yi birincilikle temsil etti.

Kesim, 2017 Türkiye şampiyonasının henüz yapılmadığını, ağustosta Aksaray'da düzenlenecek şampiyonada uluslararası müsabakalarda Türkiye'yi kimlerin temsil edeceğinin belli olacağını belirtti.

Orada belirlenen sporcuların 2017 dünya şampiyonasına katılacağını söyleyen Kesim, şampiyonaya hazır olduğunu kaydetti.

Kesim, sporu çok sevdiğini, halterden herhangi bir kazancının olmadığını ifade ederek 'Ben bu sporu severek ve isteyerek yapıyorum. Madalya töreni esnasında o bayrağın göndere çekilmesi bütün her şeyi örtüyor. Çektiğiniz bütün zorlukların, emeklerinizin karşılığı, bayrağınızın bütün bayrakların en üstünde olması.' dedi.

- 'Engelimi aklımın ucundan geçmeyecek bir avantaja çevirdim'

Engellilere kendilerini dünyadaki tek engelli olarak görmemelerini tavsiye eden Kesim, 'Ülkemizin birçok ilindeki engellilere yönelik sivil toplum örgütlerine gidip kendilerinin bu dünyada yalnız olmadıklarını görsünler. Birçok görme engelli arkadaşımız var. Kendilerini evlerine gidip teşvik ediyoruz. Derneklere, spor kulüplerine gelsinler, sporla ilgilenmek zorunda değiller. Satranç da bir spor branşı, görme engelli arkadaşlarımız çok güzel satranç oynuyorlar. Futbol oynayan engelli arkadaşlarımız var.' değerlendirmesinde bulundu.

Kesim, ailelerin sivil toplum örgütlerine gitmeleri halinde orada psikolojik destek de alabileceklerini belirterek bugünkü başarısını kendisini doğru yönlendiren ailesine borçlu olduğunu söyledi.

Engelliliği 'özel bir insan' olarak değerlendirdiğini dile getiren Kesim, 'Hayata bu şekilde bakarsanız her zaman mutlu olursunuz. Ben o şekilde bakıyorum. Yaradan da her şeyi bize verdi, en üst düzeyde dünya şampiyonluğu gibi. Engelimi aklımın ucundan geçmeyecek bir avantaja çevirdim.' diye konuştu.

Kesim, engellilerin spora yönelmesinde ödüllerin de etkili olacağını ifade ederek başarılı sporculara verilen ödüllerle ilgili talebini, 'Engelliler ödül yönetmeliğinde normal sporcular gibi değerlendiriliyorlar. Engellilerin ödül yönetmeliğindeki kriterleri tutturmaları çok zor. Uygun bir ödül yönetmeliği hazırlanırsa engellilerin spora daha fazla katılım sağlayacağına inanıyorum.' sözleriyle ifade etti.

Kaynak: AA