'Türkiye Güreşte Her Zaman İddialıdır'

Grekoromen Güreş Milli Takımı Teknik Direktörü Bora: 'Ülkeler, en iyi kadrolarını oluşturarak Dünya Şampiyonası'na katılacak ve olimpiyatlar öncesi son durumlarını görme fırsatı yakalayacak' 'Asıl hedefimiz 2020 Olimpiyatları olacak. Plan ve programımızı Tokyo'ya göre yapıyoruz' 'Serbest stilde bazı ülkeler arasında uçurum var ama grekoromen güreşte bu böyle değil' 'Gelecek adına özellikle 23 yaş altı ve büyükler kategorilerinde koordineli çalışıyoruz'

BUĞRA ERSAVAŞ - Grekoromen Güreş Milli Takımı Teknik Direktörü Salih Bora, Dünya Şampiyonası hazırlıkları çerçevesinde ikinci kamplarını Ankara'da yaptıklarını belirterek, milli takım kadrosundan bazı sıkletlerin henüz netlik kazanmadığını söyledi.

Bora, Ankara Elmadağ Kamp Merkezi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Dünya Şampiyonası hazırlıklarına ara vermeden devam ettiklerini vurgulayan Bora, kampın 21 Temmuz'da sona ereceğini ve sonrasında Polonya'da hazırlık turnuvasına katılacaklarını dile getirdi.

Fransa'da gerçekleştirilecek şampiyonada mücadele edecek milli takımın net kadrosunun henüz belirlenmediğini ifade eden deneyimli teknik adam, 'Hala tereddütte olduğumuz sıkletler var. Hazırlık turnuvası sonrasında Bolu Aladağ'da 3. kampımızı yapacağız ve nihai kadroyu belirleyeceğiz.' dedi.

Milli takım teknik ekibinde kendisinin yanı sıra antrenörler Remzi Öztürk, Akif Canbaş, Serkan Özdem ve Yusuf Düzer'in görev yaptığını hatırlatan Bora, 'Son Dünya Şampiyonası, 2016 Olimpiyatları nedeniyle 2015 yılında yapıldı. Hemen hemen tüm ülkelerde yaşları nedeniyle sporu bırakan sporcular var. O isimlerin yerine genç sporcular milli takımlarda yer alacaktır. Ülkeler, 2020 yılına kadar en iyi kadrolarını oluşturarak, Dünya Şampiyonası'na katılacak ve olimpiyatlar öncesi son durumlarını görme fırsatı yakalayacak.' diye konuştu.

- 'Grekoromen güreşin seviyesi çok yüksek'

Salih Bora, milli takımın 2015'te Las Vegas'ta düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda 2 altın madalya kazandığını hatırlatarak, Fransa'da organize edilecek şampiyonada daha fazla kürsüde yer alabilmek için mücadele edeceklerini kaydetti.

Las Vegas'ta gümüş ve bronz madalya kazanamadıklarının altını çizen Bora, 'Fransa'da alacağımız gümüş ve bronz madalyalar, takım sıralamasını da etkileyecek. Türkiye, güreşte her zaman iddialıdır. Asıl hedefimiz 2020 Olimpiyatları olacak. Plan ve programımızı Tokyo'ya göre yapıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Salih Bora, Türk Milli Takımı'nda da bazı değişiklikler yaşanacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

'2015'te alınan altın madalyalardan bir tanesi Selçuk Çebi'ye aitti. Selçuk, güreşi bıraktığı için yerine yeni arkadaşları monte etmemiz gerekiyor. Bu işler bir anda olacak şeyler değil, zaman içinde oturacak konular. Genç arkadaşlarımız da aldıkları emaneti daha ileri taşımak için uğraşacak.'

Türk güreşinin dünyadaki yerinin ilk 5 olduğunu vurgulayan Bora, 'Daha önceki şampiyonalarında takım halinde dünya şampiyonu da olduk, ikinciliği ve üçüncülüğü de elde ettik. Grekoromen güreşin seviyesi çok yüksek. Serbest stilde bazı ülkeler arasında uçurum var ama grekoromen güreşte bu böyle değil. Bir Norveçli veya İsveçli sporcu gelip şampiyon olabiliyor. Günlük performansların yanı sıra kuralar da önem arz ediyor.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Altyapılarla koordinasyona önem veriyoruz'

Salih Bora, Elmadağ kampının kadrosunda 23 yaş altı takımından da sporculara yer verdiklerini ifade ederek, 'Örneğin Rıza Kayaalp'in arkasında olan ağır sıklet güreşçileri, Rıza gibi bir şampiyonla antrenman yapıyor. Bu sayede çok daha kısa sürede daha üst seviyelere çıkacaklardır.' dedi.

Başarının yakalanmasının yanı sıra bir başka görevlerinin de sporu bırakan güreşçilerin yerini doldurmak olduğunu vurgulayan Bora, 'Bu mantıkla devam ederek 2020 olimpiyatlarına genç ve dinamik bir takımla katılmayı arzu ediyoruz. Özellikle 59 ve 66 kilolarda yani hafif sıkletlerde son yıllarda iyi sporcu bulmakta problem yaşıyoruz. Bu anlamda altyapıyla koordineli çalışmak zorundayız. Bir süre önce Almanya'da yapılan Avrupa Gençler Şampiyonası'nı izlemeye gittim. Oradan bir arkadaşımızı büyükler takımına alarak bir ağabeyiyle seçme pozisyonuna getirdik. Gelecek adına özellikle 23 yaş altı ve büyükler kategorilerinde koordineli çalışıyoruz.' diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA