Aile Boyu Uzak Doğu Sporları Yapıyorlar

Adana'da Uzak Doğu sporları yaparken tanışarak evlenen çiftin iki kızı, anne ve babalarından etkilenerek başladıkları sporda elde ettikleri başarılarla dikkati çekiyor Ailenin antrenörü de olan baba Hasan Güder: 'Ülkemizin bayrağını yurt dışında birçok kez dalgalandırdım. Bundan da büyük onur duyuyorum. Şimdi aynı gururu çocuklarımda yaşıyorum' Veteran kategorisinde Muay Thai Türkiye Şampiyonası'na hazırlanan anne Esin Güder: 'İki kızım spor salonunda büyüdü. Onları küçükken salonda uyutuyordum. Antrenman saati geldiği zaman beraber antrenman yapıyoruz. Yeri geliyor annelik, yeri geliyor antrenörlük yapıyorum'

SERHAT ÇAĞDAŞ - Adana'da yaşayan Esin ve Hasan Güder çiftinin Uzak Doğu sporları yaparken başlayan evlilikleri sonrası 2 kızlarının da aynı dalda sporcu olması sonucu aile tüm vaktini antrenmanla geçirirken, kızların elde ettiği başarılar da gelecek adına umut veriyor.

Uzak Doğu sporu yaparken tanışan Esin ve Hasan Güder çiftinin kızları 16 yaşındaki Berfin Eftelya ile 14 yaşındaki Belçin Açelya da anne ve babasından etkilenerek muay thai, wushu ve kick boks sporuna ilgi duydu.

Bunun üzerine milli sporcu ve antrenör olan Baba Güder, kızlarını da sporcu olan eşi Esin Güder'le beraber çalıştırmaya başladı. Müsabakalara katılan Berfin Eftelya geçen yıl düzenlenen Gençler Muay Thai Dünya Şampiyonası'nda 42 kiloda üçüncü oldu. Bu yıl düzenlenen Wushu Türkiye Şampiyonası'nda ise şampiyonluğu elde eden Berfin Eftalya, Muay Thai Üst Gençler Türkiye Şampiyonası'nda da birinci olarak Tayland'da 3-13 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek Dünya Muay Thai Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı.

Belçin Açelya ise geçen yıl Tayland'da yapılan Yıldız Kızlar Muay Thai Dünya Şampiyonası'nda 48 kiloda şampiyon oldu.

Baba Güder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1981 yılında spor hayatına tekvando ile başladığını anlatarak, birçok başarı elde ettiğini söyledi.

Türk bayrağını uluslararası organizasyonlarda zirveye taşıdığını aktaran Güder, şöyle devam etti:

'Bundan da büyük onur duyuyorum. Şimdi aynı gururu çocuklarımda yaşıyorum. Geçen yıl Tayland'da yapılan Muay Thai Dünya Şampiyonası'na iki kızım da katıldı. Bir tanesi dünya şampiyonu bir tanesi de dünya üçüncüsü oldu. Bu başarılar bizim için övünç kaynağı.' dedi.

Güder, çocuklarını çalıştırırken disiplinden asla taviz vermediğinin altını çizerek, 'Hem şampiyon bir sporcu hem kendi çocuğun olduğu zaman antrenmanlarda zorlanıyorsunuz. Belli bir program dahilinde çalıştırıyorum. Disiplinli bir şekilde. Bazen günde çift antrenman yapıyoruz. Beslenmelerine de çok dikkat ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Başarılı sporculara verilen devlet desteği için teşekkür eden Güder, 'Devletimiz milli olan çocuklara bin 300 lira burs bağlıyor. Devletimizin bu teşviki çok güzel bir uygulama. Devlet bize diyor ki 'Siz çalışın biz sizin arkanızdayız.' Benim iki kızım milli sporcu bu onların ilerideki üniversite hayatlarında da yardımcı olacak. Kendi alın terleriyle aldıkları bursla hem spor yapacaklar hem de okuyup hayatlarını devam ettirecekler' şeklinde konuştu.

- 'İki kızım spor salonunda büyüdü'

Anne Esin Güder ise spora eşinin çalıştırdığı salonda başladığını belirterek, o andan sonra hayatının tamamen değiştiğini aktardı.

Eşiyle tanışıp evlenmesinin ardından sporcu bir aileye dönüştüklerini belirten Esin Güder, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Daha sonra iki kızımız oldu ve kızlarımız iyi yerlere geldi. Şampiyonlukları oldu. İki kızım spor salonunda büyüdü. Onları küçükken salonda uyutuyordum. Antrenman saati geldiği zaman beraber antrenman yapıyoruz. Yeri geliyor annelik, yeri geliyor antrenörlük yapıyorum. Büyüme zamanlarını düşünüp bir de şimdiki başarılarına gördükçe iyi ki öyle sıkıntılar çekmişiz diyorum. Şimdi meyvelerini alıyoruz. Kızlarımla gurur duyuyorum. Biz evi otel gibi kullanıyoruz. Sadece yatmaya gidiyoruz. Bütün günümüz burada geçiyor.'

Anne ve babaların çocuklarını spora göndermesini tavsiye eden anne Güder, sporla uğraşan çocukların bir disiplin kazandığını ve okul başarılarının da arttığını söyledi.

Kendisinin de kızlarıyla beraber bu sene veteran kategorisinde Muay Thai Türkiye Şampiyonası'na hazırlandığını da belirten anne Güder, dereceye girmek için çok çalıştığını da sözlerine ekledi.

- 'İstiklal Marşı'nı bütün dünyaya dinletmek istiyorum'

Berfin Eftelya ise sporla anne ve babasının sayesinde tanıştığını belirterek, ailecek idman yaptıklarını dile getirdi.

Günde çift antrenmanla dünya şampiyonasına hazırlandığını aktaran Berfin Eftelya, 'Geçen sene üçüncü olmuştum bu sene şampiyon olmayı hedefliyorum. Annem, babam ve kardeşimle birlikte idmanlar yapıyoruz. Yoğun bir tempoda beslenmeme dikkat ederek hazırlanıyorum. Hedefim dünya şampiyonu olup bayrağımızı dalgalandırmak. İstiklal Marşı'nı bütün dünyaya dinletmek istiyorum.' ifadelerini kullandı.

Belçin Açelya ise ailecek Uzak Doğu sporlarıyla uğraştıkları için büyük mutluluk duyduğunu anlatarak, ablasıyla tatlı bir rekabet içinde olduklarını ifade etti.

Bu yıl yaşadığı sakatlıklar nedeniyle zor bir dönemden geçtiğine değinen Belçin Açelya, 2018 yılına hazırlandığını kaydetti.

Belçin Açelya, sporun kötü alışkanlıklardan uzak tuttuğunu vurgulayarak, 'Dışarıda kötü alışkanlıklara başlamak yerine spor salonlarına giderek hem sağlımızı koruyoruz hem de kötü alışkanlılardan uzak duruyoruz. Şampiyonalarda da derece yapınca veya milli sporcu olunca devletimiz bize burs sağlıyor, bu bursla kendi hayatımızı eve yük olmadan da yaşamış oluyoruz.' diye konuştu.

Kaynak: AA