'Öncelikli Amacımız Kızlarımızı Sahaya Yöneltmekti'

İşitme Engelliler Kadın Futbol Milli Takımı Teknik Direktörü Su: 'Türkiye'de işitme engelliler kadın futbol liglerinin olmaması bizim için handikap' 'Hedeflerimizi konuşurken olimpiyatlarda kürsü gibi bir yol haritası belirlemedik' 'İlk 3 maçın sıralamadaki yerimizi belirleyeceğini düşünüyoruz'.

BUĞRA ERSAVAŞ - Samsun'un ev sahipliğinde 18-30 Temmuz'da düzenlenecek 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil edecek Kadın Futbol Milli Takımı'nın teknik direktörü Nihan Su, kadın futbol liglerinin bulunmamasının kendileri için handikap olduğunu söyledi.

Su, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1995 yılından beri kadın futbolunun içinde yer aldığını belirterek, 12 yıl futbol oynadıktan sonra 2006'dan beri antrenörlük görevinde bulunduğunu anlattı.

Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde 8 yıla yakın kadın milli takımların yaş kategorilerinde görev aldığını anımsatan Su, 'Oyunların hazırlıkları kapsamında 5. kampımızı yaptık. Kızlarımız olimpiyatlara ilk kez katılıyor. Bu ekibi oluşturmak da kolay olmadı. Oyuncu bulma konusunda zorluk yaşadık. Türkiye'de işitme engelliler kadın futbol liglerinin olmaması bizim için handikap. Bu eksikliği gidermek için kamplarımızda en az iki kadın futbol takımıyla maç yaparak müsabaka ortamını çocuklarımıza kazandırmayı hedefledik.' diye konuştu.

Takım olarak iyi yolda olduklarını dile getiren Su, şunları söyledi:

'Kızlarımız yavaş yavaş öğreniyorlar. 3-4 yıl içinde kızlarımız dünya, Avrupa ve olimpiyatlarda sıralamadaki yerlerini bulacaktır. Hedeflerimizi konuşurken olimpiyatlarda kürsü gibi bir yol haritası belirlemedik. Yaş ortalamamız 19 ve bu çocuklar uzun yıllar birlikte oynayacak. Öncelikli amacımız kızlarımızı evlerinden sahaya yöneltmekti. Bunu başardığımıza inanıyorum. Tüm teknik ekip özveriyle çocuklarımıza bir şeyler öğretmeye çalışıyor.'

- 'İlk 3 maç bizim için çok önemli'

Nihan Su, çocukların kısa zamanda önemli yol kat ettiğinin altını çizerek, geleceğe dair umutlu olduklarını dile getirdi.

Engeli bulunmayan kadın futbol takımlarıyla yapılan maçlar sonrasında futbolcularına teklifler geldiğine değinen Su, 'Bu bizim arzu ettiğimiz bir noktaydı. İşitme engeli bulunan kızlarımızı ayırt etmeden, kenarda bırakmadan engelsiz futbolcularla oynamalarını sağladık. Bu çocuklar, geleceğin anneleri. Çocuklarına bu anlamda doğru yolu gösterebilirler diye düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Su, Samsun'un ev sahipliğinde düzenlenecek olimpiyatlarda kadın futbolunda 6 ülkenin mücadele edeceğini hatırlatarak, Rusya, İngiltere, Polonya, Çin ve Brezilya'nın tek devreli lig usulüne göre maç yapacağını kaydetti.

Geçen sene Rusya, İngiltere ve Polonya ile oynadıklarını, bu ülkeleri yakından tanıdıklarını belirten Su, 'Brezilya ve Çin, bizim için kapalı kutu. İlk maçımızı 18 Temmuz'da Brezilya ile yapacağız. Teknik ekip olarak yaptığımız değerlendirmede, ilk 3 maçın sıralamadaki yerimizi belirleyeceğini düşünüyoruz. Öncelikli amacımız maç kazanmak. Tecrübesiz bir takım olabiliriz ama iyi futbol oynarsak ve mücadele edersek, hedefimiz şekillenir. Galibiyetle başlamamız halinde madalyaya gitmek bile mümkün olabilir. Olimpiyatlara her ülke çok iyi hazırlanıyor ama inanıyorum ki kızlarımız kolay kolay pes etmeyecek.' şeklinde konuştu.

- 'Oyunların ülkemizde yapılması ayrı bir heyecan verecek'

Teknik direktör Su, oyunlarda 5 maç yapacaklarını ve alınacak bir galibiyetin çok şeyi değiştirebileceğini vurguladı.

Oyunlarda destek beklediklerini ifade eden Su, şunları kaydetti:

'Oyunların ülkemizde yapılması ayrı bir heyecan verecek. Samsun halkının da tüm branşlara olduğu gibi futbola da büyük destek vereceğine inanıyorum. Ülkemizde yapılacak olimpiyatlarda elde edilecek başarının, işitme engelliler kadın futboluna katkı sağlayacağını düşünüyorum. Maçlar puan sistemine göre oynanacak. Belki takım olarak biraz zamana ihtiyacımız var ama ilk olimpiyatımızda madalya neden olmasın. Oyuncular ve teknik ekip olarak buna hazırız.'

Kaynak: AA