'Türkiye'den Otizmli Sporculara Armağan...'

Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu, Türkiye'nin önergesini kabul ederek, Avrupa ve dünya şampiyonaları da dahil olmak üzere tüm organizasyonlarda mental sporcular ile otizmli sporcuların ayrı kategorilerde yarışmasına karar verdi Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Aydın:'Bu karar, Türkiye'den tüm otizmli sporculara armağan olsun. Böylece otizmli sporculara yapılan haksızlık sona ermiş oldu'

İLKNUR YURDAKUL - Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu (INAS), Türkiye'nin önergesini kabul ederek, bundan sonra mental sporcular ile otizmli sporcuların ayrı yarışmasına karar verdi.

Avustralya'da yapılan INAS Genel Kurulu'nda alınan karara göre, bundan sonra Avrupa ve dünya şampiyonaları da dahil olmak üzere tüm organizasyonlarda mental sporcular ile otizmli sporcular ayrı kategorilerde yarışacak.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TOSSFED) Başkanı Birol Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın devrim niteliğinde olduğunu belirterek, 'Bu karar, Türkiye'den tüm otizmli sporculara armağan olsun. Böylece otizmli sporculara yapılan haksızlık sona ermiş oldu.' dedi.

Aydın, '2012'de göreve geldiğimizde ilk işimiz zihinsel engelli çocukları mental, otizmli ve down sendromlu olmak üzere 3 gruba ayırmak oldu. INAS, Avrupa ve dünyada mental ve otizmli grubu aynı kategoride yarıştırıyordu. Oysa ikisi, çok farklı iki grup. Otizmli çocuklar, mentallere göre çok daha zor ve geç öğreniyor. Otizmli çocukların yanlarında bir refakatçiye ihtiyacı var, mentaller ise sokakta kendi başına gezebilir. Otizmli çocuklara büyük haksızlık oluyordu, mentaller karşısında hiç madalya şansları kalmıyordu.' diye konuştu.

TOSSFED olarak 2012'den beri otizmli çocukları ayrı yarıştırdıklarını ve onlara da madalya verdiklerini anlatan Aydın, şöyle devam etti:

'INAS Yönetim Kurulu'na seçildikten sonra geçen yıl ekim ayında Fransa'da katıldığım ilk toplantıda, bunun büyük bir haksızlık olduğunu söyledim ve hazırladığımız önergeyi verdim. Önerge, bu yıl Avustralya'da yapılan genel kurulda kabul edildi. Bundan sonra bu iki grup, ayrı yarışacak. Bu karar, Türkiye'den tüm otizmli sporculara armağan olsun. Böylece otizmli sporculara yapılan haksızlık sona ermiş oldu. Türkiye, dünyaya örnek oldu, öncülük etti.'

Kararın INAS tarafından Uluslararası Paralimpik Komitesi'ne de önerileceğini dile getiren Aydın, 'Paralimpik oyunlarda sadece bu iki grup yarışıyor ve aynı kategoride sayılıyor. Down sendromlular ise paralimpik oyunlara alınmıyor. Bundan sonraki hedefimiz, paralimpik oyunlarda da mental ve otistik grubu ayırmak, down sendromluları da oyunlara dahil ettirmek. Zaten otizmli sporcuların, mental çocuklar karşısında oyunlara vize alması pek mümkün olmuyor. Bunu da büyük haksızlık olarak görüyoruz. Bu kararın 2020 Paralimpik Oyunları'na yetişmesini ümit ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de otizmli sporcuların sayısında büyük artış olduğunu vurgulayan Aydın, şunları söyledi:

'Bu kararla birlikte bizim Avrupa ve dünyadaki madalya sayımız artacak. Bu da daha çok otizmli gencimizi spora çekecek. Günümüzde sporun, zihinsel engelli çocuklar üzerinde eğitimden daha çok katkısı olduğu ortaya kondu. Türkiye, engelli sporlarında diğer ülkelerden çok önde. Bize desteklerini esirgemeyen, her zaman yanımızda olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç'a tekrar teşekkür ediyoruz.'

Kaynak: AA