EHF Lektörü Sostaric, Türk Hentbolunu Değerlendirdi

EHF Lektörü Sostaric:'Şu anda üst düzeyde kulüpleriniz var. Daha da önemlisi sizin kendi oyuncularınızı geliştirmeniz' 'Hentbol sadece bir oyun değil, yaşam tarzıdır'

ÖMER HAKAN KİBAR - Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) Lektörü Nenad Sostaric, Türkiye'de üst düzey kulüplerin bulunduğunu ancak oyuncuların kendilerini geliştirmeleri gerektiğini ifade etti.

Antrenörlük Gelişim ve Lisans Yenileme Semineri için Türkiye'ye davet edilen ve antrenörlere eğitimi verecek olan Hırvat Lektör, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de Kastamonu, Yenimahalle, Ardeşen ve Muratpaşa gibi üst düzey kulüplerin bulunduğunu belirten Sostaric, 'Bunlar iyi düzeyde oynayan takımlar ancak yabancı oyuncular sayesinde. Daha da önemlisi, sizin kendi oyuncularınızı geliştirmeniz. Genç oyuncularınızı geleceğe hazırlayarak, geleceğin takımını kurmanız.' değerlendirmesini yaptı.

Geride kalan 15 yıl içinde Hırvatistan Kadın Hentbol Milli Takımı'nın 2 kez başantrenörlüğünü yaptığını hatırlatan Sostaric, 'Türk Milli Takımı olarak daha fazla antrenmana ve uluslararası maçlara ihtiyacınız var. Bunu yaparsanız gerçekten geleceğiniz var. Antrenörlerinizin bilgi düzeyini geliştirmek zorundasınız. Ayrıca antrenörlerin oyuncular üzerindeki etkisi de geliştirilmeli. Hentbol sadece bir oyun değil, yaşam tarzıdır.' ifadelerini kullandı.

- 'Milli takım düzeyiniz bugünkünden daha iyi olamazdı'

EHF Lektörü Sostaric, Türk kulüplerini ve oyuncularını iyi tanıdığını, milli takımın da bu ortamda iyi bir ivme yakaladığını dile getirdi.

Geçmişte Türk kulüplerine karşı mücadele verdiklerini ifade eden Sostaric, şöyle konuştu:

'Çalenç Kupası'nda Muratpaşa Belediyespor'a karşı oynadım. Ayrıca bu yıl aynı kupada Ardeşen'e karşı oynadık. Yani neredeyse tüm oyuncularınızı ve nasıl oynadığınızı biliyorum. Milli takımın düzeyiniz bugünkünden daha iyi olamazdı. Tüm oyuncuları bir arada göremediğim maçlar da oldu. Mesela birkaç maçta Yeliz Özel'i göremedim. Yabancı oyuncular takıma getiriliyor ve daha profesyonel antrenmanlar yapılarak takımlar geliştiriliyor.'

Her hentbol antrenörünün düşüncesinin farklı olduğuna dikkati çeken Nenad Sostaric, 'Bence hentbolda her şey savunmadan başlar. İyi bir savunmanız varsa, hızlı hücum ve hücum yapabilirsiniz. Daha kolay sayılar elde edersiniz. Sayı yemekten ve maçı kaybetmekten korkmazsınız, özgürce oynarsınız. Türkiye'de oyuncular skora odaklanıyor, savunmaya değil.' diyerek görüşlerine açıkladı.

Kaynak: AA