Bakan Çelik Açıklaması 'Ülkemizi Irkçılık, Mezhepçilik Belasından Korumak Durumundayız'

Beyoğlu’nda düzenlenen iş, sanat, spor, siyaset dünyasının önde gelen isimleri ile dini temsilcilerini iftar yemeğine katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Ülkemizi ırkçılık belasından, mezhepçilik belasından korumak durumundayız" dedi.

Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen iş, sanat, spor ve siyaset dünyasının önde gelen isimleri ile farklı dinlere ve kültürlere mensup birçok insanı bir araya getiren iftara, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, iş adamı Sadettin Saran, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, konsoloslar, dini temsilciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Aynı sofralarda bir araya gelen çok sayıda kişi ezanın okunmasıyla hep birlikte dualar eşliğinde oruçlarını açtı. İftar programında konuşan Bakan Çelik, Türkiye’nin birliğine ve beraberliğine dikkat çekti. Çelik, Avrupa ülkelerindeki ırkçılık, yabancı ve göçmen düşmanlığına karşın Türkiye’nin ırkçılık belasından, mezhepçilik belasından korunması gerekliliğini ifade etti.



“Etnik kavgalar, ne büyük vahşetlere imza atıyor hep beraber görüyoruz"

İftar programında birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken AB Bakanı Çelik, “Yakın zamanda Manchester’da Afganistan’da daha geçen gün İran’da gördüğümüz terör olayları barışın, kardeşliğin güvenliğin, özgürlüğün ne kadar kıymetli olduğunu ne kadar büyük bir hazine olduğunu bir kere daha gösteriyor. Güney sınırımızın aşağısındaki ülkelerde her gün karşılaştığımız mezhep kavgaları, inanç ve etnik kavgalar, ne büyük vahşetlere imza atıyor hep beraber görüyoruz. İnsanların etnik aidiyetlerini, mezheplerini, dinlerini birer zenginlik haline getirecekken birer ayrılık haline getirmesi, çatışma haline getirmesinin ne büyük katliamlara imza attığını görüyoruz. Avrupa’ya baktığımız zaman Avrupa’nın sınırları içinde hepimizi kaygılandıran bir biçimde yükselten İslam düşmanlığı, anti-semitizm, yabancı düşmanlığı, göçmen düşmanlığı yükselen ırkçılık gibi hareketlerin insanların barışını ve kardeşliğini nasıl tehdit ettiğini hep beraber görüyoruz” dedi.



“Ülkemizi ırkçılık belasından, mezhepçilik belasından korumak durumundayız”

Avrupa ülkelerinden yükselen ırkçılık, mezhepçilik ve göçmen düşmanlığından Türkiye’nin korunması gerektiğine dikkat çeken Bakan Çelik, “Irkçılık, yabancı, göçmen düşmanlığı mezhepçilik ve din adına birbirinin canına kast etmek bugün insanlığa çok büyük acılar, bedeller ödetiyor. Ülkemizi ırkçılık belasından, mezhepçilik belasından, yabancı ve göçmen düşmanlığından korumak durumundayız. Kardeşliğimizi daha çok güçlendirmek durumundayız. Türkiye’mizi tüm bu istikrarsızlıkların dışında bir istikrar gemisi olarak geleceğe yürütmekte kararlıyız. Bir yandan terörle mücadele ediyoruz, bir yandan ülkemizi daha ileriye götürmeye çalışıyoruz. Umarım ve dilerim ki her birinizin buraya katılarak gösterdiği kardeşlik sayesinde Türkiye’nin her tarafı Taksim’de paylaştığımız bu kardeşlik duygusu gibi olur” diye konuştu.



“Bu sofraların verdiği mesaja tüm dünyanın ihtiyacı var”

Ramazan ayında farklı dinlere mensup insanlarla iftarda buluşmanın çok önemli olduğunu ifade eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, “Taksim Meydanı, yeni çehresiyle yeni düzenlenmiş haliyle bu organizasyonları yapmaya da çok müsait. Dünyada her yerde bir patlama oluyor, bir savaş var. Bu sofraların verdiği mesaja tüm dünyanın ihtiyacı var. Belki dünyanın ihtiyaç duyduğu o mesajı güçlü bir şekilde Beyoğlu’ndan Taksim’in orta noktasından hep birlikte bu akşam tekrarlamış olacağız. Yüzyıllardır bu topraklardaki birlikteliği en iyi anlatan fotoğraf karesi tüm dünyanın buna ihtiyacı var. O aranan ihtiyaç da Beyoğlu’nda zaten var” şeklinde konuştu.



“Ramazan ayı Allah’ın İslam alemine verdiği bir hediyedir”

Taksim Meydanı’nda düzenlenen iftar programına katılan hahambaşı İsak Haleva da, “Ahenk, sevgi, kardeşlik bütün dinlerden Müslümanı, Hristiyanı, Katoliği herkes bir masa etrafında şükrederek yemeğimizi yiyoruz. Ramazan Ayı Allah’ın İslam alemine verdiği bir hediyedir” diye konuştu.



Taksim Meydanı’ndaki dev iftar havadan görüntülendi

Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı programı havadan drone ile de görüntülendi. Meydana yakın zaman içerisinde ekilen çiçekler arasında gerçekleştirilen iftar programı, akşam ışıklarının da etkisiyle görsel bir şölene dönüştü.

İftar programının ardından Bakan Çelik, Başkan Demircan, iş, sanat, spor ve siyaset dünyasının önde gelen isimleri ve dini temsilciler CVK Park Bosphorus Hotel’e geldi. Burada bir süre sohbet eden isimler sonrasında otelden ayrıldı.

Kaynak: İHA