'Parkur, Cimnastik Bünyesine Girebilir'

Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Çelen:'Parkurun, Türk cimnastiğinde yer alma olasılığı var' 'Türkiye, neden 20 ya da 30 yıl sonra cimnastikte Çin, İngiltere ve ABD gibi ülkeler arasına girmesin?'.

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, parkur sporunun cimnastiğin bünyesine alınması konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirterek, 'Parkurun, Türk cimnastiğinde yer alma olasılığı var.' dedi.

Suat Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Cimnastik Federasyonu Başkanı Morinari Watanabe'nin, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki toplantıda parkurla ilgili bilgiler verdiğini ve bu sporun cimnastiğin bünyesine girebileceğini söylediğini bildirdi.

Çelen, 'Cimnastik, bütün sporların temeli. Kendimizi diğer sporların fabrikası olarak görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte Dünya Cimnastik Federasyonu, parkuru bünyesine alırsa, biz de almak zorunda kalacağız.' diye konuştu.

Parkur sporunun federasyon bünyesine girmesi durumunda yarışmaların da düzenleneceğini aktaran Çelen, 'Şu anda parkurun yarışmaları oluyor. O yarışmalar Türkiye'ye geldiği anda, cimnastiğin bünyesine alındığı anda otomatik olarak bizim görevimiz olacak. Çünkü Uluslararası Cimnastik Federasyonu bu talimatı verecek. Parkurun, Türk cimnastiğinde yer alma olasılığı var. O da olursa, daha da yayılacağız.' şeklinde görüş belirtti.

- Yarışmalarda öncelik finale kalmak

Başkan Çelen, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 4. İslami Dayanışma Oyunları'nı başarıyla tamamladıklarını anlatarak, şunları söyledi:

'Cimnastik Federasyonu ve ülkemiz açısından gayet başarılı geçti. Özellikle cimnastikte madalya sayısının çok olması bizi sevindirdi. Artistik cimnastikte erkek takımımız birinci, kadın takımımız ikinci ve ritmik takımımız da üçüncü oldu. Hepsinin madalya alması bizi gururlandırdı. Madalya sayımız da arttı. Madalya sıralamasında Türkiye, İslami Dayanışma Oyunları'nı birinci sırada bitirdi. Bu da gençlerimize 5 yıldır yaptığımız yatırımların doğru şekilde davam ettiğinin bir göstergesi.'

Çelen, milli sporcuların yer aldığı organizasyonlarda öncelikli olarak finallere kalmayı hedeflediklerini belirterek, 'Daha sonraki hedefimiz de madalya mücadelesi vermek. Çünkü finale kalmak bizim için madalya. Sporcularımız da artık finale girdiğine göre madalyaların da adayı. Finale kaldık mı çok mutlu oluyoruz ama madalya alamadığımız zaman da üzülüyoruz, bu duruma geldik.' ifadelerini kullandı.

- 'Türkiye neden cimnastik ülkeleri arasına girmesin?'

Suat Çelen, cimnastikte Türkiye'nin 72 ilinde antrenör istihdamının yapıldığına işaret ederek, 'Yaklaşık 55 ila 60 il müsabakalara katılıyor. Hedefimiz 81 il. Bakanlığın tesisleşme hamlesinden biz de payımızı fazlasıyla aldık. Her yere müstakil cimnastik salonları yapılmaya başlandı. Hayalimiz olan birkaç il var ve buralarla ilgili projelerimiz tamamlanırsa, federasyonumuzun çok iyi bir yere geleceğini düşünüyorum.' şeklinde konuştu.

200'ün üzerinde kadrolu ve hizmet alımı antrenörün bulunduğunu, kendilerinin de bu yıl içerisinde en önemli yatırımı eğitime yapmayı düşündüğünü anlatan Çelen, eğitmen kadrolarının bölgelere giderek uygulamalı eğitim seminerleri verdiğini kaydetti.

Türkiye'nin tüm bölgelerinde cimnastiğin aynı seviyede olmasını hedeflediklerini dile getiren Çelen, konuşmasını şöyle tamamladı:

'Bir antrenör sporcuya nasıl yardım ediyorsa, Türkiye'nin her yerinde aynı şekilde yardım edilsin. Eğitim birliği yapmaya çalışıyoruz. Bunu başarabilirsek Türkiye 20 ya da 30 yıl sonra cimnastikte Çin, İngiltere ve ABD gibi ülkeler arasına neden girmesin? Bütün hayalimiz bu.'

Kaynak: AA