Yüksekova Dağları Ziyaretçilerini Bekliyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki operasyonların ardından dağlar ve yaylalar, eşsiz güzelliğiyle ziyaretçilerini bekliyor.

Yüksekova ilçesinde Cilo Trekking Clup adında bir doğa yürüyüşü kulübü kuruldu. Ramazan ayı nedeniyle doğada temiz hava alabilmek için oruçlu halde yürüyüş düzenlediklerini ifade eden kulübün başkanı Fikret Yaşar, şehrin kirli ve kasvetli havasından kurtulmak için grup olarak dağlara çıktıklarını belirtti.

Yaşar, "Temiz hava alıyoruz, bu bize terapi gibi geliyor. Bu amaçla bir kulüp kurduk. Kulübün adı Cilo Trekking Club. Şu anda 30-40 üyeyiz. Amacımız Yüksekova’da bunu yaygınlaştırmak" dedi.

Gençliği ve emekli kesimi kahve köşelerinden kurtarıp doğal alanlara taşımayı hedeflediklerini belirten Yaşar, "Temel amaç tabi sağlıklı, konforlu yaşamak. Bunun bize sağladığı fayda da tabi sağlıktır. Bugünkü yürüyüşümüz 20 kilometre dolaylarında. Genellikle her hafta sonu ekip olarak Yüksekova’nın değişik yerlerine, özellikle merkeze yakın köylerin civar tepelerine ve dağlarına yürüyüş yapıyoruz. Bugün Yaylacık köyünden Kandilli köyüne kadar bir yürüyüş yaptık. Daha önceki hafta Güçlü köyünün arka taraflarına gittik. Her hafta bir yere yürüyüş düzenliyoruz" diye konuştu.

Batıda yaşarken baharın ne olduğunu unuttuğunu belirten Yaşar, şöyle devam etti:

"Yüksekova’ya gelirken şunu fark ettim, inanın en güzel bahar Yüksekova’da. Batıya gittiğiniz zaman her mevsim bakıyorsunuz yeşil. Kar yok. Ancak dağların başında görebiliyorsunuz. Yüksekova’da 4 mevsim bu atmosferi yaşayabiliyorsunuz. Hele şehrin tozlu havasından kurtulup kırsal kesime gittiğinizde bunu daha iyi hissediyorsunuz. Gerçekten de insana psikoterapi yapıyor. Batıdaki insanlara çağrımız şudur. Turizm ve çevre, yükselen değerler arasında. Dünyaya baktığınız zaman aslında bu trekking sporu yaygınlaşıyor. Özellikle emekli kesim arasında. Artık Yüksekova’da ve bölgemizde yavaş yavaş bu spora ilgi duyuluyor. Bölgemizde yaşanan siyasi reaksiyonlar bir ön yargı oluşturmuş batıda. Yüksekova ya da Hakkari denince her alanı böyle güvenlik bölgesi, her alanı riskli diye biliniyor. Oysa ki öyle değil. Görüyorsunuz Yüksekova’nın neredeyse 20 kilometre uzağındayız. Dağlardayız ama herhangi bir risk yok burada. Gezilebilir, görülebilir yerler var, yeter ki insan istesin. Esas amacımız trekking, dağcılık, satranç, kayak, kültür faaliyetleriyle ilgilenmek."

Bu hafta ilçeye bağlı Akocak, Yeni Işık, Basamak köyleri bölgesinde yaklaşık 20 kilometre mesafede bir yürüyüş düzenlediklerini belirten Yaşar, "Sporun birey ve toplum üzerindeki pozitif etkisi tartışılamaz. Biz bu etkiden faydalanmak için kulübümüz aracılığıyla faaliyetlerimizi disipline etmeye ve geliştirmeye çalışmaktayız. Nitekim kararlı ve disiplinli hareket ettiğimiz için katılımlar olmaktadır. Ayrıca trekking faaliyetlerimiz bayanlardan da ilgi görmektedir. Önümüzdeki süreçte, yani Ramazan ayından sonra onları da guruba katacağız. Başka rotalarımız var elbette, Sat Gölleri, Cilo zirvesi, Mor Dağı ve çevrede gezilebilecek diğer alanlar. OHAL ve bölgede cereyan eden olaylar nedeniyle bu saydığım rotalarda faaliyet yürütemiyoruz. Barış ortamı sağlanır, toplumsal hayat normalleşirse eğer, faaliyetlerimiz de artacaktır. Bu konuda umutluyuz. Er geç barış ve huzura kavuşacağımıza inanıyorum. Umutluyuz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA