Pistte 'Çoklu Branşlar' Mücadelesi

Türkiye, Avrupa Çoklu Branşlar Takım Kupası 2. Lig mücadelesinde erkek takımıyla yarışırken, Balkan Gençler Şampiyonası'nda hem erkek hem kızlarda mücadele verecek Türkiye Atletizm Federasyonu Çoklu Branşlar Koordinatörü Baklacı:'Bu iki organizasyon, yıl başında başlatılan çoklu branşlar gelişim projesi sayesinde oluşturulan takımlarımız için iyi bir tecrübe olacak'

Atletizmde Çoklu Branşlar Milli Takımları, hafta sonu yapılacak iki organizasyonda yarışacak.

Erkeklerde dekatlon (100 metre, uzun atlama, gülle atma, yüksek atlama, 400 metre, 110 metre engelli, disk atma, sırıkla atlama, cirit atma, 1500 metre), kadınlarda heptatlon (100 metre engelli sürat koşusu, yüksek atlama, gülle atma, 200 metre, uzun atlama, cirit atma, 800 metre) olarak yapılan çoklu branşlarda, Avrupa Takım Kupası 2. Lig yarışmaları, 1-2 Temmuz'da İspanya'nın Monzon kentinde yapılacak. Türkiye, Monzon'da Ahmet Mustafa Yılmaz, Yunus Pehlevan, Ramazan Can ve İshak Tok'un yer aldığı erkek takımıyla mücadele verecek.

Romanya'nın Piteşti kentinde yine hafta sonu yapılacak Gençler Balkan Şampiyonası'nda ise çoklu branşlarda Türkiye'yi, Buket Katya Orhonsayın ve Tuğba Yeni, erkeklerde Hüseyin Alper Gürses ve Hüseyin Baki Akdeniz temsil edecek. Türkiye, Balkan Şampiyonası'na diğer branşlar da dahil olmak üzere 39'u erkek, 32'si kız 71 atletle katılacak.

- Baklacı: 'Takımlarımız için iyi bir tecrübe olacak'

Türkiye Atletizm Federasyonu Çoklu Branşlar Koordinatörü Ayşegül Baklacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoklu branşlarda yıl başında başlatılan gelişim projesine vurgu yaparak, 'Bu iki organizasyon, yıl başında başlatılan çoklu branşlar gelişim projesi sayesinde oluşturulan takımlarımız için iyi bir tecrübe olacak.' dedi.

Avrupa Çoklu Branşlar Takım Şampiyonası 2. Lig mücadelesinde sadece erkeklerde yarışacakları için, lig atlama gibi bir şanslarının bulunmadığını belirten Baklacı, 'Şampiyonada lig atlama mücadelesi erkek ve kadınlarda elde edilen toplam puan üzerinden veriliyor. Biz sadece erkeklerde bireysel madalya mücadelesi vereceğiz.' diye konuştu.

Baklacı, şu ifadeleri kullandı:

'Çoklu branşlarda büyük kadınlarda henüz takımız yok ama olacak. Gelişim projesinin sonuçlarını almaya başladık. Ahmet Mustafa Yılmaz ve Yunus Pehlevan, geçen ay yapılan Türkiye Şampiyonası'nı dekatlonda 6 bin 400 puanın üstünde tamamladılar. Türkiye Şampiyonları tarihinde ilk kez dekatlon, bu puanın üstünde bitti. Ahmet'ten 7 bin puanı zorlamasını, Yunus'un da 6 bin 500 puanı geçmesini hedefliyoruz. Asıl hedefimiz ise gelecek yıl en az 2 sporcunun 7 bin puan üstünde performans göstermesi ve devamında da, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları ile olimpiyat gibi büyük organizasyonların barajlarını geçerek ülkemizi çoklu branşlarda temsil etmek.'

Gençlerde güzel bir grup geldiğini ve şimdiye kadar 6 yarışma yaptıklarını anlatan Baklacı, '16, 18 ve 20 yaş altı ile büyükler olmak üzere yaklaşık 30 sporcu komple atlet grubuna alındı. Onlarda da aynı şekilde 2020 hedefli gelişim programı dahilinde çalışmalara devam ediyoruz. Proje gelişerek devam edecek ve her yaş grubunda en az birer sporcuyla uluslararası büyük şampiyonalara katılma potansiyeli yaratmaya çalışacağız.' şeklinde görüşlerini aktardı.

Kaynak: AA