'Yeni Tesisin, Buz Sporları Açısından Önemi Büyük'

Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Akay: 'Hem sporcu sayısının artmasına, hem de aktivitelerimizin şehrin tamamına yayılması adına önemli bir fırsat kazanılmış olacak' 'Nitelikli altyapıdan gelen sporcuyla daha geniş kitlelerden seçilen sporcular olması, milli takımın başarı çıtasını yükseltecek' 'Tesislerimizi başarıya giden yolda bizleri destekleyecek eğitimler için de kullanmalıyız'.

BUĞRA ERSAVAŞ - Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Bülent Akay, Ankara'da yapımı devam eden buz pistinde sona yaklaştıklarını belirterek, 'Yeni tesisin, buz sporları açısından önemi büyük. Yeni tesis, yükümüzü azaltırken, sporcu, antrenör ve maç sayısını belki de iki kat artıracak.' dedi.

Akay, yapımında sona yaklaşılan buz pisti tesisiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Yaklaşık 2,5 yıl önce başlayan inşaatın son aşamasına gelindiğini dile getiren Akay, 'Artık sırada buz yapımı, kenarlıklar ve peyzaj düzenlemesi var. Bunların tamamlanmasıyla tahminen eylül ayında müsabakalara başlayacak duruma gelinecek.' ifadelerini kullandı.

Tesisin çok amaçlı olduğunu vurgulayan Akay, kompleks içinde buz pistinin yanı sıra, yarı olimpik yüzme havuzu, fitness, pilates ve yoga salonu, squash kordu, sauna, jakuzi, Türk hamamı, kafeler ve sosyal alanlar olduğunu dile getirdi.

Akay, Ankara'da buz sporlarının sadece BELPA Buz Sarayı'nda yapılabildiğini hatırlatarak, 'Uzun yıllardır eksikliğini hissettiğimiz bir tesisti. Buz Hokeyi Federasyonu ve Buz Pateni Federasyonu tarafından ortaklaşa kullanıldığı için BELPA çok yoğundu. Sabah 5'te başlayan ve gece 2-3'e kadar süren antrenmanlar vardı. Bu nedenle ikinci buz pisti ihtiyaç gösteriyordu. Yeni tesis, hemen hemen yoğunluğun yarısını alacak.' diye konuştu.

Yeni tesisin Ankara'nın çok önemli bir yerleşim bölgesine yapılması nedeniyle oradaki vatandaşlara da direkt hizmet vereceğine değinen Akay, 'Böylece Çayyolu, Ümitköy, Bağlıca, Alacaatlı ve İncek'i kapsayan bölgeyi buz sporlarının merkezi haline getirmiş olacağız. Hem sporcu sayısının artmasına, hem de aktivitelerimizin şehrin tamamına yayılması adına önemli bir fırsat kazanılmış olacak. Yükümüzü azaltırken, sporcu, antrenör ve maç sayısını belki de iki kat artıracak.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Milli takımlara katkısı çok fazla olacak'

Bülent Akay, spor federasyonlarının sportif başarıların yanı sıra branşlarını yaygınlaştırmak gibi bir misyonları olduğunu hatırlattı.

Tesisleri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün işleteceğini ifade eden Akay, 'Burada 7'den 70'e herkesin spor yapmasına imkan sağlanacak. Sanıyorum BELPA'da olduğu gibi yeni tesisimizde de halk seansları yapılacak. Bu da yaygınlaşmayı ve tanınmayı beraberinde getirecek.' dedi.

Sporcu ve takım sayısının artmasında tesislerin önem sıralamasında üstlerde yer aldığını vurgulayan Akay, şöyle devam etti:

'Antrenman saatlerimizin artması, uluslararası başarıyı getirmek için gerekli çalışma saati sayısını bize sunacak. Ne kadar çok tesis olursa, o kadar çok antrenman imkanı demek. Bu sadece Ankara için geçerli değil, bu yatırımlar tüm Türkiye'de var. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tekirdağ, Bursa, Gebze, Kars, Samsun, Hatay'da bu gibi tesisler yaptığı için, milli takıma yansıması fazlasıyla olumlu olacaktır. Tesislerin sayısının artması nitelikli yabancı antrenörlerin de ülkemize gelmesinde etkili olacaktır. Bu da sporcunun niteliğinin artması anlamına geliyor. Nitelikli altyapıdan gelen sporcuyla daha geniş kitlelerden seçilen sporcular olması, milli takımın başarı çıtasını yükseltecek.'

- 'Tesislerimizi eğitimler için de kullanmalıyız'

Başkan Akay, tesisin kullanıma açılmasıyla sadece antrenman ve maçlara ev sahipliği yapmayacağını, antrenör ve hakem eğitimleri için de kullanılacağını vurguladı.

'Başarı için sadece antrenman yapmak yetmez.' diyen Akay, 'Tesislerimizi başarıya giden yolda bizleri destekleyecek eğitimler için de kullanmalıyız. Sistemi oturtmak, başarıya giden yolda en önemli unsur. Yeni tesis, bu ihtiyacımıza da katkı sağlayacak. Tesisi hiç boş bırakmamayı düşünüyoruz. Sporcu, antrenör ve hakem eğitimlerini de bu çatı altında yapmayı planlıyoruz.' şeklinde görüş belirtti.

Buz Pateni Federasyonu ve Buz Hokeyi Federasyonu'nun aktivitelerini beraber yaptığını ifade eden Akay, şunları kaydetti:

'Buz sporları olarak Türkiye'deki tüm tesislerimizi ortak kullanıyoruz. İki federasyon arasında çok iyi iş birliği var. İkisi de birbirini destekleyen sporlar. Figür yapan biri hokey oynayabiliyor, hokey oynayan da figür yapabiliyor. Bu tesis, iki federasyonun ortaklaşa kullandığı ve birbirini daha da güçlendiren bir tesis olacak. Bin kişilik seyirci kapasitesi var. Barındırdığı yan unsurları da göz önüne alırsak, Ankara'daki buz sporlarının bir numaralı tesisi konumuna gelecek. Bu noktada hem tesisin yapımında hem de federasyonlara verdiği destek nedeniyle Gençlik ve Spor Bakanlığı'na teşekkür ediyoruz.'

Kaynak: AA