İkiz Başpehivanların Hedefi Açıklaması Kırkpınar'da Birlikte Final Yapmak

Antalyalı tek yumurta ikizleri İsmail ve Turan Balaban, küçük yaşlardan itibaren hayalini kurdukları başpehlivanlık kategorisinde birlikte mücadele etmenin heyecanını yaşıyor 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne hazırlanan ikiz pehlivanlar, birlikte finale çıkarak ailelerine büyük bir gurur yaşatmak istiyor Kırkpınar'da daha önce başpehlivan olmayı başaran İsmail Balaban: 'Güreşe başladığımızda hedefimiz ikiz başpehlivan olarak tarihe geçmekti. Çok çalıştık ve bunu başardık. Mutluyuz, gururluyuz. Ailemize de bu gururu yaşattık. Tarihte kardeş başpehlivan var ama ikiz başpehlivan ilk oldu. Şimdiki hedefimiz ise Kırkpınar'da ikiz başpehlivanlar olarak final yapmak' Turan Balaban: 'Tribündeki seyirciler hangimizin Turan hangimizin İsmail olduğunu karıştırabiliyor. Cazgırlar da örneğin ben galip geldiğimde 'İsmail Balaban galip' diyorlar ya da tam tersi oluyor. Güreş camiasına renk getirdik'

SÜLEYMAN ELÇİN - Antalyalı ikiz başpehlivanlar İsmail ve Turan Balaban, 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde birlikte finale çıkarak altın kemer için mücadele etmeyi amaçlıyor.

Antalya'nın Elmalı ilçesindeki Akçay köyünde çiftçilik yapan Hasan-Ümmü Gülsüm Balaban çiftinin tek yumurta ikizleri İsmail ve Turan Balaban, küçük yaşlardan itibaren güreşe ilgi duymaya başladı. Ailelerinin maddi durumunun yetersiz olması nedeniyle güreşe ancak 17 yaşında başlayabilen ikizler, elma bahçelerinde ve buğday tarlalarında hamallık yaptı. Hamallıktan kazandıkları paralar ile hem eğitim hem de güreş hayatlarını sürdüren ikiz pehlivanlar, 10 yıl önce Konyaaltı Belediyesi Spor Kulübü'ne transfer olmalarıyla profesyonel olarak yağlı güreşle ilgilenmeye başladı.

Alt boylarda hep birbirlerine rakip olan ve birçok güreşte finalde birlikte mücadele eden ikiz pehlivanlar, bu yıl ilk defa başpehlivanlık kategorisinde birbirlerine rakip oldular. Katıldıkları güreşlerde çayırları rakiplerine dar eden 'Sarı fırtına' lakaplı Balaban kardeşler, bu yıl 656'ncısı düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde de finalde birbirlerine rakip olmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı İsmail Balaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alt boylardan itibaren Antalyalıları en iyi şekilde temsil etmek için çalıştıklarını söyledi.

Antrenmanları kardeşiyle yaptığını belirten Balaban, 'Kardeşimle güreşirken rakibimizle güreştiğimiz gibi güreşemiyoruz. Sonuçta o senin canın kardeşin. Sert darbeler yapamıyoruz. Bir yeri acıdı mı diye düşünüyorsun. Ama yensek de yenilsek de ikimizin de gururu oluyor. Güreşlerimizin kaybedeni olmuyor.' dedi.

Denizli Kale Güreşleri'nde birlikte final yaptıklarını hatırlatan Balaban, 'Seyirciler açısından da çok güzel bir güreş oldu. İkimiz finale çıktık. O saatten sonra kimin kazandığı bizim için önemli değildi. Önümüzde şimdi Kırkpınar var. Her güreşçinin en büyük hayali. Güreşe başladığımızda hedefimiz ikiz başpehlivan olarak tarihe geçmekti. Çok çalıştık ve bunu başardık. Mutluyuz, gururluyuz. Ailemize de bu gurur yaşattık. Tarihte kardeş başpehlivan var ama ikiz başpehlivan ilk oldu. Şimdiki hedefimiz ise Kırkpınar'da ikiz başpehlivanlar olarak final yapmak.' diye konuştu.

- 'Hedefimiz Kırkpınar'da bir ilki yaşatmak'

Turan Balaban ise bu yıl başpehlivanlık kategorisine yükseldiğini söyledi. İkiziyle küçük yaştan bu yana bugünleri hayal ettiklerine dikkati çeken Balaban, 'Kardeşimle alt boylarda çok güreşler yaptık. O benden önce başpehlivanlığa yükseldi. Bu yıl ise birbirimize bazı güreşlerde rakip olduk. Çok güzel bir duygu bu. Hedefimiz Kırkpınar'da bir ilki yaşatmak ve ikiz pehlivanlar olarak tarihe geçmek.' ifadelerini kullandı.

Güreşlerde rakiplerin kendilerini tanıdığını ancak seyirci ve cazgırların hala isim karışıklığı yaşadıklarını anlatan Balaban, şunları söyledi:

'Tribündeki seyirciler hangimizin Turan hangimizin İsmail olduğunu karıştırabiliyor. Cazgırlar da örneğin ben galip geldiğimde 'İsmail Balaban galip' diyorlar ya da tam tersi oluyor. Güreş camiasına renk getirdik. Sevenlerimizi utandırmamak için en iyi şekilde çalışıyoruz. Umarım Kırkpınar'da da güzel bir başarı elde ederiz. Bunun için mücadele ediyoruz.'

İkiz başpehlivanların antrenörü Hasan Aydın ise ikiz pehlivanlarla 10 yıldır çalıştığını ve ikisinin de başpehlivanlığa yükselmesinin kendileri için onur verici olduğunu kaydetti.

İkizlerin Denizli'deki güreşlerde finalde mücadele ettiğini anımsatan Aydın, 'Bu başarıyı Kırkpınar'da tekrar etmek istiyoruz. '656 yıllık tarihte bu ilk olur' diye düşünüyoruz. İsmail ve Turan, ikiz olarak Kırkpınar'da bilinen ilk ikizler. Daha önce kardeş başpehlivanlar vardı ama ikizler hiç yoktu. Final yaparlarsa bizim için gurur verici olur. Seyirciler de umarım bu zevki yaşar.' dedi.

Kaynak: AA