'İnşallah Bir Daha Dopingle Gündeme Gelmeyiz'

TAF Başkanı Çintimar:'Çok radikal kararlar aldık. Bundan sonra dopingden yakalanan sporcu cezasını çekip geri de dönse biz milli takımda yarıştırmayacağız. Dopingden yakalanan sporcu antrenörüyle artık takıma alınmayacak' 'Atletizmde şu an bulunduğumuz yer ve çizgi, bizim çıkmamız, hazmetmemiz gereken bir nokta. Şu an burayı bizim iki üç sene pekiştirip, ondan sonra daha yukarıya doğru çıkmak için bir mücadele vermemiz gerekiyor'

FAHRETTİN GÖK - Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Başkanı Fatih Çintimar, doping konusunda çok radikal kararlar aldıklarını, dopingden yakalanan sporcunun cezasını çekse bile bir daha milli takıma alınmayacağını belirtti.

TAF Başkanı Çintimar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atletizmde arzulanan başarının yakalanması ve önümüzdeki yıllarda Türkiye'yi temsil edecek sporcuların yetiştirilmesi için önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 'Spor liselerinin branşlaştırılması' konusunda bir çalışma yapıldığını anımsatan Çintimar, bu kapsamında Erzincan'daki Erzincan Spor Lisesi'nin de Atletizm ve Badminton Spor Lisesi olarak kurulması ve değerlendirilmesi konusunun gerçekleştirildiğini anlattı.

Çintimar, federasyon olarak bu çalışmaya katıldıklarını anlatarak, Erzincan'daki Atletizm Lisesi'ni daha güçlü hale getireceklerini, lisenin çok başarılı olmasını istediklerini kaydetti.

Bunun bir lokomotif ve birinci aşama olduğunu, bundan sonra da diğer illerdeki lise ve okullarla, çalışmanın devam edeceğini dile getiren Çintimar, bu aşamanın iyi geçirilmesinin ardından daha başarılı olacaklarını umduğunu ifade etti.

- Dopingle mücadelede kararlılık vurgusu

Fatih Çintimar, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın desteğiyle dopinge karşı son 3,5 yıldır çok ciddi bir mücadele verdiklerini bildirdi.

Bu mücadelenin sonunda çok farklı sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Çintimar, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Doping konusunda geldiğimiz nokta, dünyaya örnek olabilecek bir nokta. Bu kadar kısa sürede bu kadar temizlenebilmek... Yüzde yüz temizlenebildi mi. İnsanın olduğu yerde yüzde yüz temizlenebilme şansımız yok. Ama yüzde yüz tedbir mi. Yüzde yüz tedbir aldık. Şu an her çocuğumuz, milli takıma giden her sporcumuza haftalık, aylık testleri yapılıyor, kontrolleri gerçekleştiriliyor. Biz TAF olarak çok radikal kararlar aldık. Bundan sonra dopingden yakalanan sporcu cezasını çekip geri de dönse biz milli takımda yarıştırmayacağız. Dopingden yakalanan sporcu antrenörüyle artık takıma alınmayacak. Bunlar çok ciddi tedbirlerdir. Artık bundan sonra bunu sadece sporcuyla değil, otokontrolle bütün herkesin bu işin içerisinde olmasını sağlayarak inşallah bundan sonra da bu tedbirler devam edecek. İnşallah bir daha dopingle gündeme gelmeyiz.'

- 'Dünya standartlarındaki yerimizi almak için mücadele veriyoruz'

Çintimar, Cumhuriyet tarihi boyunca federasyonun aldığı madalyaların yaklaşık yüzde 37'sinin son 3,5 yıl içinde elde edildiğini, bunun Bakan Kılıç, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve bakanlığın federasyona verdiği desteğin ürünü olduğunu belirtti.

Sporculara ülkenin potansiyelini artırabilme gayreti içerisinde hem eğitim hem de antrenör anlamında çok ciddi imkanlar sağlandığını anlatan Çintimar, 'Bu imkanları çocuklarımız çok iyi değerlendirdiler ve bu dönem ciddi bir madalya dönemi oldu. Tabii bu hem rekorlar hem de madalyalarla süslenen bir dönem. Atletizmde dünya standartlarında olan yerimizi almak için büyük bir mücadele veriyoruz. Biz de bu mücadelenin içinde onlara destek oluyoruz.' diye konuştu.

Çintimar, atletizmde çok iyi noktaya doğru gittiklerini, şu an da yıldızlar ve gençlerde çok ciddi bir potansiyele sahip olduklarını bildirdi.

Geçtiğimiz yıl önemli başarılar elde edildiğini anımsatan Çintimar, sözlerini şöyle tamamladı:

'Amacımız bunu devam ettirebilmek. Atletizmde şu an bulunduğumuz yer ve çizgi, bizim çıkmamız, hazmetmemiz gereken bir nokta. Şu an burayı bizim iki üç sene pekiştirip ondan sonra daha yukarıya doğru çıkmak için bir mücadele vermemiz gerekiyor. Yıldızlar ve gençlerle oluşturduğumuz milli takımımız hem Avrupa'da hem dünyada belli noktalarda. Takımımız, krosta dünya üçüncüsü oldu. Bu, tarihimizde ilk. Yine krosta ferdi ve takım olarak Avrupa şampiyonu olduk. İnşallah bunların devamını sağlayacağız.'

Kaynak: AA