656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne Doğru

Edirne Belediye Başkanı Gürkan:'Bu yılki hazırlıkların sonuna geldik' TGF Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan:'Bin yıllık geleneğe hep beraber sahip çıkıyoruz. Başkan Gürkan ve yönetimi, bu işte gönüllü olarak çalışıyorlar'

Bu yıl 10-16 Temmuz tarihlerinde 656.'sı düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığı duyuruldu.

Organizasyonun başlamasına kısa bir zaman kala hazırlıklardaki son durumla ilgili olarak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yağlı Güreşlerden Sorumlu Asbaşkan Mehmet Ayhan'ın katılımıyla İl Belediye Meclisi Salonu'nda bir basın toplantısı düzenlendi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı açıklamada, 'Bitmeyen güreşin devam eden efsanesi, yağlı güreşin olimpiyatında bu yılki hazırlıkların sonuna geldik. Tabii ki hazırlıklar son ana kadar devam edecek. Bir taraftan müsabakalar devam ederken de eksikleri gidermeye ve daha güzel, keyifli şekilde güreş seyrettirmeye çalışacağız.' diye konuştu.

Önümüzdeki yıl gerçekleşmesi planlanan Er Meydanı Modernizasyon Projesi'ne dikkati çeken Gürkan, şunları kaydetti:

'Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç'la vardığımız bir mutabakat var. Geçen sene bunu açıklamıştık. Kırkpınar Yağlı Güreşleri, aşağı yukarı 94 yıldır Sarayiçi'nde yapılıyor. Pehlivanların daha rahat edeceği soyunma odaları, duşlar, dinlenme yerleri olacak. Özellikle hakem kulesi ile basın kulesi yenilenecek. Diğer taraftan, tribünlerin ve protokolün düzenlenmesi hedefleniyor. Kırkpınar'ın 656 yıllık geleneğini anlatan, görsellerle süslenmiş bir dış görünüm oluşturmak da istiyoruz. Gençlik ve Spor Bakanımızın çabalarıyla modernizasyon projesi devlet yatırım programına alındı, avam projesi de bitti. Uygulama projesi de bittiği gibi kurula sunulacak. Gerekli izinleri aldıktan sonra modernizasyona başlayacağız. 2018 yılında 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni, modernize edilmiş er meydanında yapma hedefindeyiz.'

- Ayhan: 'Bin yıllık geleneğe hep beraber sahip çıkıyoruz'

TGF Yönetim Kurulu Üyesi ve Yağlı Güreşlerden Sorumlu Asbaşkan Mehmet Ayhan, Edirne Belediyesi ile birlikte 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Organizasyona hazır olduklarını anlatan Ayhan, 'Bin yıllık geleneğe hep beraber sahip çıkıyoruz. Belediye Başkanı Recep Gürkan ve yönetimi, bu işte gönüllü olarak çalışıyorlar. Birlik ve beraberlik içerisinde çalışacağız.' ifadelerini kullandı.

Hakem sayısına ilişkin son bir toplantı düzenleyeceklerini aktaran Ayhan, güreşçilere ilişkin kuralların aynı şekilde devam ettiğini dile getirdi.

Bir gazetecinin, yağlı güreş federasyonu kurulması taleplerini hatırlatması üzerine Ayhan, 'Daha önce federasyonda yağlı güreşin ayrı bir yeri vardı ama şimdi özerklik olduktan sonra, yağlı güreşin de minder güreşi gibi yeri var. Tabii güreş bir bütündür ve ayrılmasını istemeyiz. Karakucak, yağlı, minder şeklinde ayırırsak güreş ayrılmış olur. Tabii ki ileride de ihtiyaç olursa, bu talebe dur denmez herhalde.' değerlendirmesinde bulundu.

Ayhan, 2016 Rio Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan milli güreşçi Taha Akgül'ün yağlı güreşlere katılıp katılmayacağı sorusuna ise, 'Ben aynı zamanda Taha'nın da hocasıyım. 2020 Olimpiyat Oyunları'nda madalya almadan Taha'ya yağlı güreş yasak. 2020 yılında altın madalyayı alacak, sonra gelecek yağlı güreşte güreşecek. Dünyanın en iyileri bizde. Rıza Kayaalp de Taha Akgül de yağlı güreş yapmak istiyor. İkisine de kıstası koyduk. Evlenmeleri de dahil 2020 yılına kadar zor olacak. Taha ve Rıza'nın anneleri evlenmelerini yasakladı. Biz de yağlı güreş kıstasını koyduk.' yanıtını verdi.

Kaynak: AA