Monza'nın En Hızlısı Galip Atar

İtalya’nın ünlü Monza Pistindeki Ferrari Challenge Europe 2. Ayağında, Ferrari 458 Challenge EVO kategorisinde birinci olan Galip Atar, serinin 25 yıllık tarihinde bu başarıyı elde eden ilk Türk olarak tarihi bir zafere imza attı. Podyumun en üst basamağında Türk bayrağı dalgalanıp milli sporcumuz birincilik kupasını aldıktan saatler sonra yapılan bir açıklamayla Atar’ın kazandığı puanlar silindi.

Cumartesi günkü ilk yarışta Monza Pisti’nin kazalarıyla ünlü ilk virajında zaman kaybeden milli sporcu Galip Atar, şampiyonadaki en büyük rakibi tecrübeli pilot Holger Harmsen’in önünde ikinci sırada finiş görmeyi başardı. Haftasonu boyunca her seansta daha da hızlanan usta pilot, Pazar günü koşulan ikinci yarış öncesi ise kategorisinde en hızlı zamanı kaydetti.

Bu yarışı Ferrari 458 Challenge EVO kategorisinde birinci olarak tamamlayan Galip Atar, 25 yıldır aralıksız olarak organize edilen şampiyonada bu başarıyı elde eden ilk Türk sporcu oldu.

Galip Atar yarış sonrası yaptığı açıklamada, “Monza’da kazanarak Ferrari Challenge tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. Monza, yüksek süratlere çıkılan, rekabetçi ve otomobilleri zorlayan bir pist. En hızlı zamanı kaydettiğimiz sıralama turlarında otomobilimizin debriyaj pompasında plastik bir parça kırıldı. Üstün bir çaba sarf eden teknik ekibimiz gerekli değişikliği yaparak otomobili yarışa yetiştirdi ancak difüzör olmadan start aldık. Özellikle Monza gibi 270 km hızlara çıkılan pistlerde önemi olan bu parçanın olmayışı pilota büyük bir dezavantaj sağlıyor. Difüzör olmadığında otomobilin yol tutuşu azalıyor ve her virajda arkadan kaymalar yaşanıyor. Bu koşullarda en yakın rakibimizin 9 saniye önünde tamamlamış olmamıza rağmen Türkiye’ye döndüğümüzde birincilik puanlarımızın silindiğini öğrendik. Sayısız Avrupa ve dünya şampiyonlukları bulunan tecrübeli bir takımın bünyesinde yarışıyor olsak da mekanik bir sporda sürprizler yaşanabiliyor. GT3 ve GP3 gibi üst düzey şampiyonalarda başarılı bir kariyeri olan tecrübeli rakibimiz, yarış sonrasında körplerde hasar gören ve hızlı bir tamiratla tekrar yerine takılamayan plastik bir parçanın her ne kadar bize dezavantaj sağlasa da yarış başlangıcında otomobilde olmamasına itiraz etti. Yarış bitiminden saatler sonra Türkiye’ye döndüğümüzde açıklanan ve şampiyonada başka bir örneği olmayan bir kararla yarıştan sıfır puan almış olduk. Sonraki yarışlarda da bu başarıyı tekrarlayarak Avrupa Şampiyonluğunu ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA