Kırkpınar'da Olimpiyat Sistemi Tartışmaları

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar'ın, yağlı güreşlerin olimpiyatı olduğunu belirterek, kispetini eline alan her güreşçinin Er Meydanı'na çıkamaması gerektiğini söyledi.

Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne katılacak pehlivanların belirli bir elemeden geçtikten sonra güreşmesi gerektiğini ifade etti.

Kırkpınar’da güreşen pehlivan sayısının belirli düzeyde olması gerektiğini belirten Gürkan, şunları kaydetti:

'Amacımız hem görsel hem de spor yönünde Kırkpınar’ı güreş severlerle buluşturmak. Kırkpınar’a ilgi her gecen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl tüm zamanların rekorunu kırdık bin 969 güreşçi kayıt yaptırdı.

Ben de 3 yıldır ısrarla şu soruyu soruyorum. Olimpiyatlarda veya spor müsabakalarında o branştaki sporcuların hepsi gidip katılıyor mu? Hayır. O zaman her güreşçinin çayıra çıkmak hayalidir bunun için yaşar ama hiçbir elemeye tabi tutmadan sadece atlamış olduğu boyda lisansı olan güreşçi eline kispetini alıp doğrudan Kırkpınar çayırına çıkmalı mı? Bana göre çıkmamalı.

Türkiye’de büyük küçük birçok yağlı güreş yapılıyor. Bunların nihai hedefleri de buradan çıkıp Kırkpınar da kürsü yapmak. Bizim burada tıpkı olimpiyatlarda olduğu gibi bir eleme sistemi getirmemiz gerekiyor. Bunların Kırkpınar öncesi bir skalası açıklanarak puansız kıran kırana, kaliteli güreş mümkün olabilir diye düşünüyoruz.'

Kaynak: AA