Şenol Güneş Açıklaması 'Demba Ba'yı Satmak İstemezdik Ama Zorundaydık'

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, “Finansal durumdan kaynaklı şartlar var. Geçen sene Demba Ba’nın gitmesini istemem demiştim. Ama Demba Ba gidince kulübe para geldi ve transfer yaptık” dedi.

Göreve geldiğinde Demba Ba’nın gitmesini istemediğini söyleyen Şenol Güneş, “Geçen sene 2 milyon Euro’luk bir açık vardı. Demba Ba gitti, kulübe para geldi. Para gelince transferler yapıldı. Atınç, Sosa gitti, para geldi. Bana sorarsanız, oynamayan oyuncular gider, çekirdek kadro elde tutulur, yeni oyuncular ve kaliteyle rekabet sağlanır ve başarı gelir. Ama ekstra durumlar olabiliyor, sıkıntılardan kaynaklı. Eldeki oyunculardan kiralık olanlar var, taliplileri olanlar var. Bu oyuncular da gidebilir. Ben bunu söylediğim zaman kalmak istemiyor mu olacağım. Marcelo’yu ben ilk Trabzonspor’a istemiştim. Ama olmadı. PSV’ye gitti. Sonrasında Beşiktaş’ta aldık. Şimdi en çok oynayan oyuncu oldu. Oğuzhan, Ricardo, Adriano gidecek diye yazılıyor. Ben oynayanların kalmasından yanayım. Ama dediğim gibi stopere oyuncu almak istiyorum. Şimdi soruyorlar, şu futbolcu niye oynamıyor. İyi oynayan sahada ama. Benim için bütün oyuncular değerlidir, yıldızdır. Yıldız tarifi, iyi oynayan ve takımı oynatan, sahiplenen kişidir. Güneş battığı zaman yıldızlar ortaya çıkar. Yıldızlar güneş sisteminin içindedir. Bu nedenle kullandım bu lafı. Ben burada önemliysem, her şeyden önce yönetim önemli. 5 yıllık plan yaptılar, birçok şeyi de doğru yaptılar. Benden önce Bilic vardı, Samet Hoca vardı. Biz geçen sene hazırlık döneminde 20 oyuncuyla kampa girdik, 7’si genç kadrodandı. Eylül ayında geldi transferler. Devre arasında Aboubakar yoktu, Ömer sakattı. Ömer şu anda en iyi dönemine doğru geliyor. Oğuzhan sakatlandı, Talisca sakatlandı, Gökhan İnler iyi başladı ama sakatlandı, ayağında kırık vardı. Bu sene o kadar sıkıntılar yaşadık ki, zorluklar çektik. Hedef takımsınız ve her takım size karşı aşırı motive şekilde oynuyor. Bunu şikayet olarak söylemiyorum. Bu bizim de daha iyi oynamamızı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“En iyi takım olmak için adayız”

Türkiye’nin en iyi futbol oynayan 2. takımı olduklarını ve henüz 1. takımın olmadığını söyleyen Güneş, "En iyisi yok zaten, mükemmel yoktur. Beşiktaş şampiyon oldu. Biz şampiyonluğa oynuyoruz diyebilir miyim. Trabzonspor eleştiriliyor, şampiyonluğa oynamadı diye. Bursaspor eleştiriliyor, şampiyon takım küme düşmeye oynuyor diye. Başakşehir neden övgü alıyor, beklentinin üzerinde olduğu için. Ama çok iyi tesisleri var. Başakşehir başarılı. Ben geldiğimden bu yana Ümraniye’ye altyapı tesisinin yapılmasını istiyorum. Ama geldiğimden beri şu yanımızdaki yeri bir türlü alamadık. Dediğim gibi, Başakşehir’in tesisleri bile, yapılan yatırımın uzun vadeli olduğunu gösteriyor. Ama biz şampiyon olsak bile daha iyi olmalıyız. Trabzonspor, Fenerbahçe ve Galatasaray geride kalmış, bir tek Beşiktaş var Başakşehir’le yarışan. Şampiyon olmasaydık daha farklı olacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki hedef, şampiyon olmak değil, bu ülkenin en iyi takımı olmaktır. Seneye Beşiktaş’ın hedefi en iyi takım olmaktır. Futbolcular daha çok çalışacak ve üzerine koyacaktır. Eğer üzerine koyamıyorlarsa, yeni oyuncular alınacaktır. Abdullah Hoca da böyle bir konuşma yapmıştı. Biz eldeki oyuncularla daha da iyiye gitmek istiyoruz. Dolayısıyla 1. takım konusunda orayı boş bırakıyorum ve biz bu ülkedeki en iyi takım olma konusuna adayız” ifadelerini kullandı.

“Altyapı çok önemli”

Manchester United’ın tartışıldığı dönemde Avrupa’da kupa kaldırdığını söyleyen Güneş, “Avrupa Ligi kupasını aldılar ve Şampiyonlar Ligi’ne katılacaklar. Şampiyonluğu daha çok önemsemiştim, Şampiyonlar Ligi için. Eğer Avrupa Ligi’nde kazansaydık yine Şampiyonlar Ligi’ne giderdik. Benim hedef ve kariyer planlamamı Beşiktaş’la birleştirirsek, geldiğim ilk gün Haziran 7’de altyapının nasıl olacağı konusunda mesajımı verdim. Altyapı tesisi mutlaka yapılmalı. Oyuncu çıkar, yaylada çıkan çiçek gibi çıkar ama altyapı farklıdır. Bırakın altyapıyı, üstyapıdaki birçok oyuncuyu alıp kadroya kazandırıyorlar. Emre Mor’u niye aldı Dortmund, Enes Ünal’ı niye aldı Manchester City. Benfica’nın Porto’nun yetiştirdiği oyuncuyla ben onları geçmeye çalışıyorum. Önümüzdeki yıllar için konuşuyorum, takımın şampiyonluk yarışında olması gerekiyor, oyuncuların kendini aşması gerekiyor. Bildiğimiz doğrularda eksik gördüğüm zaman moralim bozuluyor. Bilmediğimiz, eksik olan şey olursa, bu eksiği kendimde görürüm çünkü oyuncuya anlatmamışımdır. Üreten olmalıyız. İyi oyuncularla güzel futbol oynayarak şampiyon olup, Şampiyonlar Ligi’nde olmalıyız. Olmadı, Avrupa Ligi’nde olmalıyız. İngiliz takımları ve birçok takımlar, ürün satmada pazarlamada kullanıyorlar bazı şeyleri. Yöresel bir takımsın ama evrensel düşünüp büyütmelisin. İstanbul’a, Türkiye’ye göre değil, Avrupa’ya dünyaya göre açılmalısın. Başkanın da bu vizyonu var” diye konuştu.



“Gülen konusunu o gazetenin yazması çok yanlış”

Mevlana’nın sözünün çarpıtıldığının hatırlatılması üzerine tekrar açıklama yapan Güneş, “Mevlana’nın sözünü söylerim, buradaki ‘Gülen’ kelimesi gülmekten gelen bir kelimedir, bunu nerelere çektiler. Gülen konusunun yazılması ve o gazetenin yazması çok yanlış. O gazetenin patronuyla ilgili ona yakışmayan bir şey söylesem üzülür mü, üzülür” dedi.

Bir antrenörün takımıyla kan uyumunun uyuşmasının önemli olduğunu da söyleyen başarılı çalıştırıcı, “Kan uyumu, kanlar iyiyse olur. Kanlarda bozukluk varsa olmaz. Burada çalışıyorum, işime odaklanmışım. Bunu konuşurken, milli takıma, Trabzonspor’a gidiyorum. Böyle bir durum yok. Ben mi talip olacağım bu takımlara. Milli Takım’ı, Trabzon’u sevmem, Bursa’ya ya da Kore’yi sevmem, oraya gideceğim anlamına mı geliyor. Kore’ye 5, 6 gün gitsem mi diye düşünüyordum ama şimdi nasıl gideceğim bilmiyorum. Ben burada çalışıyorum ama birçok yerle görüşmüşüm. Milli Takım’la nasıl ayrıldığımı biliyor musunuz? Beni ayırdılar, ben zorla gitmedim ki. Benim hala içeride param var. Paracı diyorlar ya benim için. Ama almıyorum o parayı. Ben Trabzon’dan da ayrıldım. Son gün kupa maçı vardı. Maçtan sonra Ergun abinin cenazesi vardı. Cenazeden sonra kulübe gittim, başkanla konuştum öyle ayrıldım” dedi.

Kaynak: İHA