Avrupa'da Şampiyonluklara İtalyan Ambargosu

Avrupa'nın önde gelen beş liginin üçünde İtalyan teknik adamların çalıştırdığı takımlar şampiyon oldu Kariyerinde ilk kez ülkesi dışında takım çalıştıran Antonio Conte, Chelsea ile ilk sezonunda ipi göğüsledi Conte sonrasında Juventus'un başına geçen Allegri, üst üste üçüncü lig şampiyonluğunu kazandı Ancelotti, İtalya, İngiltere ve Fransa'nın ardından Almanya'da Bayern Münih ile şampiyonluk sevinci yaşadı.

YUNUS KAYMAZ - Avrupa futbolunu domine eden beş büyük ligden üçünde İtalyan teknik adamlar Antonio Conte, Massimiliano Allegri ve Carlo Ancelotti'nin çalıştırdığı takımlar şampiyonluğa ulaştı.

Kariyerinde ilk kez İtalya dışında bir takım çalıştıran ve dünyanın en zorlu liglerinden biri olarak gösterilen İngiltere Premier Lig'de Chelsea'nin başına geçen 47 yaşındaki Antonio Conte, bir başka Londra ekibi Tottenham Hotspur'un takibinde son haftalara kadar lider getirdiği lig maratonunu zirvede tamamladı.

Juventus ile 2012-2014 yılları arasında üst üste üç şampiyonluk yaşadıktan sonra kulüpler düzeyindeki kariyerine ara veren ve İtalya Milli Takımı'nı çalıştıran Conte, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ardından göreve geldiği Chelsea ile ligin bitimine iki hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.

Avrupa kupalarında yer almayan, Lig Kupası'na da dördüncü turda Slaven Bilic yönetimindeki West Ham United'a yenilerek veda eden 'Maviler', İngiltere Federasyon Kupası'nda ise finale kadar yükselme başarısını gösterdi ve yarın TSİ 19.30'da oynanacak mücadelede Arsenal'a rakip oldu.

- Conte'den 'dört dörtlük' başlangıç

Conte, İtalya Futbol Ligi'nde (Serie A) Juventus ile yakaladığı şampiyonluk serisine Chelsea'de devam ederek kulüpler düzeyinde şampiyonluk sayısını dörde çıkardı.

İtalyan teknik adam, başkent temsilcisiyle başka alanlarda da ilklere imza attı. Conte, Premier Lig'deki ilk sezonunda şampiyonluğa uzanan dördüncü teknik direktör olarak tarihe geçti. Daha önce bu başarıyı Portekizli Jose Mourinho 2004-2005 sezonunda, Carlo Ancelotti 2009-2010 sezonunda, Manuel Pellegrini de 2013-2014 sezonunda elde etmişti.

Conte, aynı zamanda İngiltere Premier Lig'de şampiyonluk turu atan dördüncü İtalyan teknik adam oldu. Deneyimli çalıştırıcıdan önce Carlo Ancelotti Chelsea'nin başında, Roberto Mancini Manchester City'yle, Claudio Ranieri de geçen sezon Leicester City ile ligi zirvede bitirmişti.

- Allegri seriyi bozmadı

Antonio Conte'nin Juventus'tan ayrılarak İtalya Milli Takımı'nın başına geçmesinin ardından Torino ekibi çalıştırmaya başlayan Massimiliano Allegri, siyah-beyazlı ekibin Conte döneminde yakaladığı seriyi sürdürdü ve kulübe üst üste altıncı şampiyonluğunu kazandırdı.

2010-2014 yılları arasında bir başka Kuzey İtalya ekibi Milan'ı çalıştıran 49 yaşındaki deneyimli teknik adam, Juventus'un başında kupa sayısını üç katından fazlasına çıkardı.

Milan kariyerini 2010-2011 sezonunda lig şampiyonluğu, bir sonraki sezon da İtalya Süper Kupası olmak üzere iki kupayla kapatan İtalyan teknik adam, siyah-beyazlı takımda görev almaya başladığı 2014-15 sezonundan bu yana geçen üç sezonda lig şampiyonluğunu ve İtalya Kupası'nı kimseye bırakmadı.

Allegri'nin öğrencileri, oynadığı üç İtalya Süper Kupa finallerinden ise sadece birinde kupayı müzesine götürebildi.

- Ancelotti, koleksiyona Almanya'yı ekledi

Avrupa'nın üst düzey kulüplerinde görev alan bir başka İtalyan teknik adam Carlo Ancelotti, şampiyonluk yaşadığı ülkelerin arasına Almanya'yı da ekledi.

Sezon başında Bayern Münih ile üç yıllık sözleşme imzalayan 57 yaşındaki İtalyan çalıştırıcı, nisan ayının sonunda 6-0'lık farklı Wolfsburg galibiyetinin ardından üst üste beşinci, toplamda ise 27. kez ligi rakiplerinin önünde tamamladı.

Kariyerinde Milan'ın başında İtalya'da, Chelsea'yle İngiltere'de, Paris Saint-Germain ile Fransa'da şampiyonluk turu atan Ancelotti, bu alandaki başarılarına Almanya'da da devam etti.

Ancelotti, iki sezon çalıştırdığı Real Madrid ile UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupa, FIFA Kulüpler Dünya Kupası ve İspanya Kral Kupası'nı kazanmasına karşın La Liga'da şampiyonluğu ezeli rakipleri Atletico Madrid ve Barcelona'nın kazanmasına engel olamadı.

Kaynak: AA