Sessiz Kortlarda Olimpiyat Heyecanı

İşitme Engelliler Tenis Milli Takımı Antrenörü Hilal Şöhret:'Çok heyecanlıyız. En büyük isteğimiz oyunlarda madalya kazanarak, emeklerimizin karşılığını almak' İşitme engelli milli raket Mahmut Can:'Bir başarı getirirsem, Türkiye'yi temsil edersem çok mutlu olacağım' Milli sporcu Tutem: 'İpek Soylu ve Çağla Büyükakçay, tarihi başarılar elde ettiklerinde çok seviniyorum ve 'ben de böyle olmalıyım' diye düşünüyorum'

İLKNUR ÇETİNBAŞ - İşitme Engelliler Tenis Milli Takımı, 23. İşitme Engelliler Engelliler Olimpiyatları'nda emeklerinin karşılığı olarak madalya hedefliyor.

Samsun'un ev sahipliğinde, 18-30 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek oyunların hazırlıkları kapsamında Ankara'da kamp gerçekleştiren ekibin antrenörü Hilal Şöhret, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iyi bir hazırlık süreci geçirdiklerini söyledi. Şöhret, 'Çok heyecanlıyız. En büyük isteğimiz oyunlarda madalya kazanarak, emeklerimizin karşılığını almak.' dedi.

Olimpiyatlar için iki yıldır hazırlandıklarını anlatan Şöhret, 'Sabah saat 06.00'da kalkıyoruz, kondisyon ve koşu yapıyoruz. Gün içinde teknik antrenmanlarımız oluyor. Çok düzenli ve disiplinli çalışıyoruz. Sporcularımız çalışmalarda kendilerinden bir şeyler kattıkları zaman çok mutlu oluyoruz. Çok heyecanlıyız. En büyük isteğimiz oyunlarda madalya kazanarak, emeklerimizin karşılığını almak. Artık hazır olduğumuzu biliyoruz, hissediyoruz.' diye konuştu.

Takımda 6 erkek 4 kadın sporcunun yer aldığını vurgulayan Şöhret, işitme engelli sporcularla çalışmanın hassas noktaları olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

'Teniste sahada tek başınasınız. Sahaya tek başınıza çıkıyorsunuz, antrenör yok, yedek oyuncu yok. Sevincinizi, üzüntünüzü sadece tribüne bakarak yaşayabiliyorsunuz. Biz bu çocuklara mental antrenman da yaptırıyoruz. Elimizden gelen her desteği vermeye çalışıyoruz. Bu çocuklarla çalışmak zor olabiliyor. Önce güvenlerini kazanmak gerekiyor, sabır işi. Her şeyi paylaşmaya çalışıyoruz, bazen anne oluyoruz, baba oluyoruz, kardeş oluyoruz. Çok sıkamıyoruz, o ayarlamayı iyi yapmak gerekiyor. Duyamadıkları için bakışlar çok önemli. Bu konuda çok hassasım, bunu bildikleri için bana güveniyorlar. Farklı bir dünyaları var, biz de o dünyanın içine girmeye çalışıyoruz.'

'İstersek başarırız.' diyen Şöhret, 'Her şey çok güzel, hiçbir eksiğimiz yok. Destek mükemmel. Bizler de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Oyunlara 2 ay kaldığını ve bu sürede, sporcuların performans testlerinde çıkan eksiklikleri tamamlamaya çalışacaklarını anlatan Şöhret, sözlerini şöyle tamamladı:

'İşitme engellilerde tenis sporcumuz az. Beden eğitimi öğretmenlerimden ricam, bölgelerindeki işitme engelli çocukları tenise yönlendirmeleri. Tenis okul müfredatında yok ama yakın zamanda girmesi için uğraşıyoruz. O zaman rekabet artacak ve iyi sporcu çıkarma şansımız artacak.'

- Mahmut Can: 'Tenise halam sayesinde başladım'

İşitme engelli milli raket Mahmut Can Aydın da antrenmanlardan çok zevk aldığını kaydetti.

Elinden geleni yaptığını ve kendisine emek veren antrenörlerine minnettar olduğunu vurgulayan 19 yaşındaki sporcu, '12 yıldır tenis oynuyorum. 15 yaşında milli takıma girdim. Hiç tecrübem yoktu ama şimdi olmaya başladı. Hedefim kaçıncılık olursa olsun derece elde etmek. Bir başarı getirirsem, Türkiye'yi temsil edersem çok mutlu olacağım.' dedi.

Tenisle, tekerlekli sandalye tenisi oynayan halası sayesinde tanıştığını ifade eden Mahmut Can, 'Tenise teyzem sayesinde başladım. Halam beni yönlendirdi, hocalar da beni beğendi. Maçta işitme cihazımızı çıkarmak zorunda kalıyoruz ama buna rağmen kortta çok rahatım. Kendimi rakibime göre ayarlıyorum.' diye konuştu.

- Tutem: 'Madalyamı babama armağan edeceğim'

Takımın oyuncularından 32 yaşındaki Tutem Banguoğlu ise tenise 2011'de başladığını ve oynarken çok mutlu olduğunu söyledi.

Tenisi ilk kez televizyonda bir maç yayını sırasında gördüğünü anlatan Tutem, 'O an tek istediğim tenis oynamaktı. Ekrana bakakalmıştım. O günden sonra tek isteğim hayalimi gerçekleştirmek ve tenis oynamak oldu.' dedi.

Olimpiyatlarda madalya kazanarak, Türkiye'ye bir ilki yaşatmak istediğini kaydeden Tutem, 'Daha önce işitme engelliler oyunlarında teniste madalya almamışız. İpek Soylu ve Çağla Büyükakçay, tarihi başarılar elde ettiklerinde çok seviniyorum ve 'ben de böyle olmalıyım' diye düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

İleride çocuklara tenis öğretmek istediğini dile getiren Tutem, 'Sporculuk bana çok şey öğretti. Spor yapan engelli çok şey öğreniyor, spor olmasa eve kapanıyor. Kesinlikle işitme engellilere destek olunmalı ve spora yönlendirilmeli. Biz duyamıyoruz ama bu yüzden gözlerimiz 4 kat daha güçlü görüyor.' şeklinde konuştu.

Babasından çok destek gördüğünü anlatan Tutem, 'Babam hayatım boyunca çok hediye verdi. Madalyamı babama hediye edeceğim.' diyerek sözlerini tamamladı.

İşitme Engelliler Tenis Milli Takımı'nda şu sporcular yer alıyor:

Kadınlar: Asuman Şakı, Tutem Banguoğlu, Beste Mürşitoğlu, Berçem Kol

Erkekler: Mahmut Can Aydın, Okan Eroğlu, İsmail Hakkı Yılmaz, Sercan Yeşilova, Necati Görmez, Emir Vatansever

Kaynak: AA